Rád bych si se zdejšími pěstiteli vyměnil zkušenosti ohledně suchu odolnější zeleniny. Jaké drudy a odrůdy vám v tomto prokletém počasí na záhonku prosperují, aniž byste je museli denně dotovat spoustou vody? Zvlášť vítané jsou zkušenosti pěstitelů ze suchem postižených oblastí, kde takřka neprší (tak jako u mě).
Mé zkušenosti:
- Vítězem se stávají rajčata. Zalévám i v těch horkách jednou týdně a rajčata stále pěkně plodí. Plody jsou jen o něco menší než v deštivějších letech. Dokonce bych řekl že jsou i aromatičtější.
- topinambury - jistě si říkáte k čemu jsou dobré, ale velkoplodé kultivary mají použití např. čerstvé od salátů a dají se z nich i v zimě vyrábět kvašáky. Navíc se nemusíte trápit s uskladněním. Prostě v zimě vyjdete na záhonek a pokud není půda zmrzlá tak si nějaké vykopete.
- čekanka - sice hořká, ale jediný salát, který mi přežil
- šrucha - kyselkavá salátovka
- pažítka
- některé druhy dýní pokud jsou v polostínu - nejvíce mi prosperuje dýně špagetová a cuketám podobné bujné keře, o trochu méně dýně špagetová a nejméně hokkaido a podobná novozélandská.
- ačokča - ikdyž se musí neustále trhat malé lusky, jinak v tomto počasí rychle dřevnatí vnitřek a tvoří se tvrdá semena.
- cibule
- chřest
Pozn. nejedná se sice zrovna o nějaké extra výnosné či lahodné druhy zeleniny (kromě rajčat), ale někteří z nás prostě nemáme jinou možnost. Okurky, zelí, košťáloviny aj. přestávám pěstovat. Prostě to nejde. Venkovní papriky sice žijí, ale spíše skomírají. Mrkev vůbec nevzešla (udělal jsem ale chybu a vysel ji později). Hrášek se už nedá pěsovat ani na jaře. Vodnice a tuřín jen přežívají a nerostou. Zato amarantu se daří výtečně - škoda že se nedá nějak rozumě zpracovat - loni jsem se páral s ručním vymlácením a prosetím zrn, ale za několika hodinovou práci byla odměnou jen miska zrna.