Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Rád bych si se zdejšími pěstiteli vyměnil zkušenosti ohledně suchu odolnější zeleniny. Jaké drudy a odrůdy vám v tomto prokletém počasí na záhonku prosperují, aniž byste je museli denně dotovat spoustou vody? Zvlášť vítané jsou zkušenosti pěstitelů ze suchem postižených oblastí, kde takřka neprší (tak jako u mě).

Mé zkušenosti:

- Vítězem se stávají rajčata. Zalévám i v těch horkách jednou týdně a rajčata stále pěkně plodí. Plody jsou jen o něco menší než v deštivějších letech. Dokonce bych řekl že jsou i aromatičtější.

- topinambury - jistě si říkáte k čemu jsou dobré, ale velkoplodé kultivary mají použití např. čerstvé od salátů a dají se z nich i v zimě vyrábět kvašáky. Navíc se nemusíte trápit s uskladněním. Prostě v zimě vyjdete na záhonek a pokud není půda zmrzlá tak si nějaké vykopete.

- čekanka - sice hořká, ale jediný salát, který mi přežil

- šrucha - kyselkavá salátovka

- pažítka

- některé druhy dýní pokud jsou v polostínu - nejvíce mi prosperuje dýně špagetová a cuketám podobné bujné keře, o trochu méně dýně špagetová a nejméně hokkaido a podobná novozélandská.

- ačokča - ikdyž se musí neustále trhat malé lusky, jinak v tomto počasí rychle dřevnatí vnitřek a tvoří se tvrdá semena.

- cibule

- chřest

Pozn. nejedná se sice zrovna o nějaké extra výnosné či lahodné druhy zeleniny (kromě rajčat), ale někteří z nás prostě nemáme jinou možnost. Okurky, zelí, košťáloviny aj. přestávám pěstovat. Prostě to nejde. Venkovní papriky sice žijí, ale spíše skomírají. Mrkev vůbec nevzešla (udělal jsem ale chybu a vysel ji později). Hrášek se už nedá pěsovat ani na jaře. Vodnice a tuřín jen přežívají a nerostou. Zato amarantu se daří výtečně - škoda že se nedá nějak rozumě zpracovat - loni jsem se páral s ručním vymlácením a prosetím zrn, ale za několika hodinovou práci byla odměnou jen miska zrna.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika