Otázka, co rádi slyší prodejci není argument. Problém těchto diskuzí je v tom, že mnoho lidí (raději než by sháněli informace co a jak opravdu je), se schová za nějaké takové vysvětlení (záležitost trhu, šlechtitelská loby), vidí parlamentní praktiky i tam, kde by při trochu větší informovanosti našli zdůvodnění k nákupu nebo pěstování vlastních osiv.
U cizosprašných rostlin, například tykví se spráší vzájemně například cukety, dýně, patizony a potomstvo se může výrazně změnit ve tvaru, barvě i jakosti plodů. Z koupeného Hohaida (plodu) můžete vypěstovat to stejné (při pěstování ve velkém na poli, kde nikde v dosahu není jiná tykvovitá). Pokud ho koupíte někde v přebytcích, nebo od farmáře, který má vedle sebe více druhů a odrůd, nemusí to být ono.
Potomstvo odrůd se tolik neliší. V rodinné zahradě nejspíše nevadí to, že z přesevu nejsou všechny ředkvičky kulaté, že nedorostou ve stejnou dobu. Abyste vyšlechtili novou odrůdu, museli byste křížením ustálit její vlastnosti tak, aby byly definovatelné, stálé (ranost, velikost, plodnost, barva, výnos, odolnost...), není to tak snadné.
Nevím jak je to u všech rostlin, ale třeba mrkev vám může opylit ta která roste planě na lukách (mrkvous) a pak se budete divit, co příště vypěstujete z původně krásné mrkve.
U hybridů může být (a nemusí) všechno jinak. Jako rodiče mohou být dvě (tři, čtyři) geneticky i vzhledově naprosto odlišné rostliny (stejného druhu). Jedna umí potomstvu předat úrodnost a chuť či barvu, jiná odolnost a i tu úrodnost a třeba tenkou slupku. Jejich geny se potkají a vytvoří něco super - plodného, odolného, ve všech rostlinách, které z oněch semen vzniknou stejného. Potomstvo, které získáte z těchto hybridů může být více podobné jednomu z rodičů, ale může mít i vlastnosti, které se vyštěpí nově, nebo se objeví nějaké starší vlastnosti. A tak třeba rajče bude mít jiný tvar plodu, méně květů ve vijanu, delší internodia, nebude plodit za každým listem, nebude rané, bude růst bujně a málo plodit, plody budou praskat, rostlina bude méně odolná proti chorobám, vlivům prostředí... V zahrádce vás to možná trápit nebude, ale když budete chtít mít úrodu, jakou slibuje šlechtitel (výrobce osiva) u původního hybrida, nemusí to vyjít. Ten posun ve vlastnostech může být někdy minimální, jindy velmi výrazný. Pokud chcete pokusničit, dejte vedle sebe třeba řádek originální odrůdy a vedle vysejte do stejných podmínek osivo této odrůdy z vaší sklizně. Když to uděláte na více místech, více let za sebou, budete mít pokus objektivnější. Rozdíly můžete vidět už třeba hned po vzcházení, třeba při napadení nějakou chorobou, při sklizni...
Podívejte se na osiva květin, tam se nabízí někde i generace F2. A bývá to krásně pestrá směs barev, typů...
Přesévám si jednu odrůdu fazolu, ale to jen proto, že ta odrůda není na trhu a jsem na ní zvyklý, vím co od ní čekat. Vedle ní pěstuji vždy několik let jinou odrůdu. Když bude dobrá, stane se z ní základní odrůda, a budu zkoušet další. Fazol se v přesevu "nemění". Na semeno vybírám rostliny, které odpovídají růstem tomu, co mám v oku, ne aby byla jedna vysoká, druhá nízká.
U sadby je to trochu jiné. Tady by přicházela v úvahu ta "degenerace". Když koupíte opravdu zdravý sadbový česnek, brambory a třeba sazenice jahod, máte materiál, bez viróz a dalších neduhů. Na rostliny létá a skáče savý hmyz, který může přenášet i virové choroby. V okolí může mít někdo česnek (brambory, jahody) napadené virózami a pak časem začne změna i u vás. Začne se snižovat výnos, vitalita rostlin. Jedna viróza od souseda, který pěstuje léta "svůj" česnek zleva, dvě zprava a jste na tom časem jako oni. U paličáků se říká, že do pacibulek se viry nedostanou, ale i kdyby to byla pravda, zamoří vám sadbu hmyz. A když ho tam nechcete mít, musíte se bránit. Třeba i chemicky. A to vy nechcete. Ochranou je nákup zdravé sadby. Třeba i jen jednou za dva roky, u jahod po jednom přemnožení. A na sázení vybírat brambory, česnek ten nejlepší, ne z těch chudinek stroužků, které by se doma špatně loupaly, nebo z keřů brambor, které měly pod divně zkroucenou natí spoustu malých bramborek. U jahod brát sazenice od rostlin, které nejlépe plodily (abyste nezapomněli, dejte si k nim klacíky). Ta spousta slov, které jsme tu napsal v žádném případě neukazuje ani 1% všech pro a proti u uvedených problémů.
Máte-li opravdu historické odrůdy, chraňte je, nabídněte, určitě je někdo sbírá. Už dlouho jsem nemluvil s panem Ing. Dostálkem (Trhové Sviny), ten dělal staré odrůdy, ale jak je na tom teď, nevím. V Německu je arche-noah.at/. Škoda každé staré odrůdy, která zmizí. Už se nikdy nedá znovu vyšlechtit.
Ale proč u toho co je běžně dělat doma přesevy? Kvůli biokvalitě?Vždyť už i osiva se v tomto oboru pěstování nabízejí.