Rýchlenie rajčín pre rok 2020



Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?)
8.5.2020 22:13

Elen, jsou ty černé části na dotek hladké nebo spíš jako řasnaté?

Mám podezření, ale ne vlastní zkušenost, že by to mohla být rajčatová čerň. V jejím popisu na webu agromanual.cz pak doporučují podobné přípravky jako proti plísni bramborové. Mrkněte se na to, některé obrázky vypadají dost jinak, takže můžu bejt vedle jak ta jedle. Ale je to typické pro pěstování ve skleníkových podmínkách.

Možná Eva T. bude jistější v kramflecích a spoléhám na to, že se Vám ozve.smiley

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8   
                     
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 31.3.2020 10:14

Březnová sklizeň se podařila!

Rajčata mám letos dřív než ředkvičky smiley

Vítezem v ranosti se u mě stává Gardenberry a Stupické, těsně následováno Goldkrone a Maglia Rosa, Vilma bude během pár dní, Pink Passion a Sleeping lady mají zatím plody zelené. Všechny byly sety 28.11.

Děkuji všem účastníkům tohoto fóra za rady a podporu!

Elen

Gardenberry
Gardenberry
Stupické
Stupické
goldkrone
goldkrone
Maglia Rosa
Maglia Rosa
Vilma
Vilma
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 198.7 (?), 31.3.2020 19:13

Super Ellen, Aj u mňa ako prvé dozreli Gardenberry zároveň s Sophie´s Choice. Magliu Rosu treba trhať ešte v zeleno- ružovej farbe, prezretá má menej výraznú chuť. Pekný úspech!!!

Aj ja som mala pred 2 rokmi z výsevov presne 28. 11. prvé zrelé posledné marcové dni. Pink Passion a Sleeping lady sú neskoršie, ale keďže majú kompaktný vzrast a nevyťahujú sa, tak ich vysievam aj ja. Sleping Lady som pre nedostatok miesta tento rok zrušila. 

 Aj ste prisvetľovali? Na akom okne a pri akej teplote ste ich mali?

 Prajem veľa úspechov v ďalšom pestovaní.

  Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 1.4.2020 19:43

Děkuji za pochvaly, taky jsem nadšená. Jen tu Gardenberry a Goldkrone musím příští rok asi přesazovat do U až po šestý list a pak vést po šroubovici nebo co, už teď mají asi 1,7 metru a co s tím?! A to už jsem jim před třemi týdny zaštípla vrchol... teď ale tak krásně obrazily, výhony samý květ, tak už je nechám a vyvážu asi k lustru wink

Přisvětlovala jsem do prvních květů ledkovou žárovkou 6 500 K, z obyčejného obchodu, žádné "grow", ráno 2 hodiny a večer 2 hodiny a odrazová fólie, tu mají tedy stále. Od květů až do předminulého týdne měly 2 400 K, opět obyčejná ledka, stejný režim svícení. Byly to 4 ledky na 7 rostlin z listopadu + jsem tam už měla i lednové výsevy, ty teď kvetou. Celou dobou na jižním okně, teplota v noci kolem 20°C, přes den podle toho jak svítilo sluníčko, když ne, tak pořád těch 20°C, při plném slunci i 30°C.

Elen

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 198.7 (?), 1.4.2020 20:09

Ellen, ja tieto skoré tyčkové drahšie odrody používam aj na množenie, presádzam opatrne do väčšej nádoby,  skrútením do špirály, tak aby prvé súkvetie bolo čo najnižšie a zaštipnem rastlinu za druhým-tretím súkvetím podľa výšky, vrchné zálistky vylamujem na množenie, nechám na ďalšie kvitnutie iba 2-3 najspodnejšie, ak narastú príliš vysoko, zaštipnem aj tie. Takto získam z jednej rastliny nielen prvé plody, ale aj okolo 10-15 nových rastlín. Tieto potom kvitnú skorej. Prvé z nich majú založené už 2. poschodie kvetov s prvými plodíkmi. Do skleníka vysádzam tak pekné veľké rastliny a tie posledné, menšie na von sú tiež pevné. Zostane niečo aj na rozdanie pre susedov.

                                        Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 1.4.2020 23:04

Děkuji Evo za Vaše zkušenosti, příští rok se pokusím držet je více při zemi podle Vašich rad. V jaké výšce se Vám tímto postupem daří ty tyčkové udržet? A kolik bočních výhonů jim v tomto případě necháváte?... že bychom vyráběli z tyčkových keříková smiley

Jinak z Gardenberry jsem vzala asi pět zálistků, zatím je mám zhruba týden v perlitu a vypadají k světu, předchozí jsem dala přímo do substrátu a nechytly se. Jsem moc spokojená s Maglií Rosou, pěkný kompaktní vzrůst, dobrá chuť a prozatím má i nejvíc nasazených plodů. Ještě jednou děkuju!

Elen

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 31.3.2020 20:53

Skvělá práce. A na první pokus. Blahopřeju.

Z výše uvedených odrůd mám jenom Maglia Rosa. A ta se mi letos loudá. Hezky bují, plodů tak akorát, ale co se zrání týká, jak Nelinka tak Startka ji předběhly (mají obě dohromady 5 červenajících plodů). Možná má trochu moc dusíku.

Tomato Berry, které by mělo být to samé jako Garden Berry, je ale úplně na chvostě. Už loni na zahradě se mi zdálo, že není nijak přehnaně rané. Takže jsem dospěl k závěru, že možná mají stejné plody, ale v ranosti se liší. Letos je vysadím na zahradě vedle sebe (sel jsem je stejně) a porovnám přímo.

A pak, že to nejde!yes

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 7.5.2020 11:57

Chci se s Vámi podělit o to, jak se daří mým listopadovým výsevům. Není to žádná velká sláva. Doma už nebylo místo, tak jsem je v půlce dubna rozdělila následovně:

1. tyčkové (Goldkrone, Gardenberry a Stupické) jsem přesunula do garáže, kde bylo v noci 5 - 10°C, přes den jsem je dávala ven. Potíž je, že bydlíme na větrné hůrce, a to se jim hrubě nelíbí, slunné závětří ani skleník bohužel nemám. Stejně tak slunce špatně snáší, i když jsem je na přímém slunci nechávala jen asi 4 hodiny denně, hodně jim to pálilo listy. Dozrávání se hodně zbrzdilo, ale přežily, i když vypadají hrozně. Kvetou a nové výhony snáší podmínky výrazně lépe. Asi nemají v pořádku kořeny - zároveň s přesazením jsem je dala do 20 l květináčů. Navečer, po tom slunci a větru mají často svěšené listy, ale když je zaleju na půdu, za chvilku většina vyteče spodem. Koupila jsem Lignohumát a čekám na lepší počasí.

2. keříková (Vilma, Azték, Karlík) jsem dala do pařeniště. Noční teploty jsou tam ještě nižší než v garáži. Všechny květy opadaly, listy se taky pálily a rostliny vypadaly, že umřou. Nicméně na Vilmě a Aztékovi vyrazily nové výhony, které hojně kvetou a já to nevydržela a přesunula je do garáže, kde je mám víc na očích a taky nosím ven. Karlík asi pojde. 

3. dwarfky (Maglia Rosa, Pink Passion, Sleeping Lady) zůstaly doma na západním okně. Do jižního okna už kvůli přesahu střechy skoro nesvítí. Plody poslupně dozrávají, ale přijde mi, že chuť je mdlá. Nedávám je ven (nemám čas a sílu na tolik péče + ten vítr a slunce abych furt hlídala), tak je to možná tím. Navíc mají molice - můžu je teď něčím stříkat? Rajčata jsou olepená a lepí už i podlaha. Nevím kam je přesunu, aby se to venku nerozneslo i na ostatní a nezalepila si terasu...

Celkově si tak nejsem jistá, jestli v mém případě mají tak brzké výsevy cenu. Lednové výsevy dávno všechny kvetou, některé mají malé plody, Subarctic Plenty, Grape Kumato a Datlo se už brzo začnou vybarvovat a lednovou Maglii Rosu jsem ochutnala právě dnes. Lednové výsevy taky mnohem líp snáší venkovní podmínky, nic se nepálí ani neusychá.

Tak je tedy u mě, přeju ať se Vám daří líp yes

Elen.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 8.5.2020 0:37

Elen, nepíšete, kde máte lednové výsevy a zda jsou oddělené od těch listopadových.

Popálení listů je běžný jev, ale mám zkušenost, že není popálení jako popálení. Popálení, které je ostře ohraničené a v důsledku vede k odumření listů, signalizuje napadení infekcí. Slunce jen dorazí poškozenou tkáň. Naproti tomu popálení za oknem pěstovaných zdravých rostlin, nezvyklých hlavně na UV záření, je lokální, s neohraničenými, tedy postupnými přechody z bílé do zelené a popálený list, tedy jeho zdravá část, nepřestává fungovat a rostlina se ho nezbavuje. Obojí se mi stalo a tak jsem si všímal detailů, abych to mohl rozlišit.

Mdlá chuť buď znamená sice rajčatová, ale kyselá, nebo ne dost rajčatová? Rajčatová kyselá je přirozená: není dost světla na vytváření cukru. Doma pěstovaná rajčata mají tuhle nevýhodu přirozeně. Pokud ale chybí i typická rajčatová chuť, nemají dost asimilační plochy, tedy listů. A také možná rostou příliš rychle.

Pokud vím, je tohle Vaše první sezóna. Nenechte se odradit částečným neúspěchem. Mně trvalo dvě sezóny, než jsem pochopil a snad odstranil základní problém. Můj neúspěch byl dost deprimující. Sklidil jsem tady mnoho posměchu a výtek, jenže jsem zabejčilej, takže jsem pokračoval a letošek mi to plně vynahrazuje. Ne, není to dokonalé, to asi nejde v těch podmínkách, ale rozhodovat, ze kterého rajčete si v dubnu dám k snídani přílohu, je hrozně povzbuzující. A možná ani to není to nejdůležitější, spíš ta radost, že se jim (konečně) daří normálně.laugh Já naopak teď uvažuju o výsevu ještě dřívějším. Aby bylo co zakousnout o Vánocích.

Ať Vám to roste a plodí ňamňam rajčata.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 8.5.2020 9:04

Díky, Milane,

no já si prostě po čtení tohoto fóra chtěla dokázat, že zvládnu vypěstovat rajčata v březnu / dubnu blush a dál jsem jaksi už moc nepřemýšlela, co jako pak s nima do zmrzlých, když už to budou velký kytky... Taky mám spoustu nových odrůd, takže toho pěstuji hodně a beru letošek jako pokusný rok, abych to vychytala.

Jinak lednové výsevy měly doma obdobnou péči jako listopadové, ve stejnou dobu šly do garáže a na den vynáším ven. Přijde mi, že jak pro ně ten přesun přišel "v mladším věku", lépe to zvládly. Březnové výsevy šly z domu přímo do pařníku a taky si vysloveně lebedí.

Teď ale jedné lednové rostlině začaly opadávat listy - přidávám fotky. Nevíte prosím co to je a co případně s tím?

Díky za povzbuzení  smiley  Elen



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 8.5.2020 22:13

Elen, jsou ty černé části na dotek hladké nebo spíš jako řasnaté?

Mám podezření, ale ne vlastní zkušenost, že by to mohla být rajčatová čerň. V jejím popisu na webu agromanual.cz pak doporučují podobné přípravky jako proti plísni bramborové. Mrkněte se na to, některé obrázky vypadají dost jinak, takže můžu bejt vedle jak ta jedle. Ale je to typické pro pěstování ve skleníkových podmínkách.

Možná Eva T. bude jistější v kramflecích a spoléhám na to, že se Vám ozve.smiley

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika