Elen, nepíšete, kde máte lednové výsevy a zda jsou oddělené od těch listopadových.
Popálení listů je běžný jev, ale mám zkušenost, že není popálení jako popálení. Popálení, které je ostře ohraničené a v důsledku vede k odumření listů, signalizuje napadení infekcí. Slunce jen dorazí poškozenou tkáň. Naproti tomu popálení za oknem pěstovaných zdravých rostlin, nezvyklých hlavně na UV záření, je lokální, s neohraničenými, tedy postupnými přechody z bílé do zelené a popálený list, tedy jeho zdravá část, nepřestává fungovat a rostlina se ho nezbavuje. Obojí se mi stalo a tak jsem si všímal detailů, abych to mohl rozlišit.
Mdlá chuť buď znamená sice rajčatová, ale kyselá, nebo ne dost rajčatová? Rajčatová kyselá je přirozená: není dost světla na vytváření cukru. Doma pěstovaná rajčata mají tuhle nevýhodu přirozeně. Pokud ale chybí i typická rajčatová chuť, nemají dost asimilační plochy, tedy listů. A také možná rostou příliš rychle.
Pokud vím, je tohle Vaše první sezóna. Nenechte se odradit částečným neúspěchem. Mně trvalo dvě sezóny, než jsem pochopil a snad odstranil základní problém. Můj neúspěch byl dost deprimující. Sklidil jsem tady mnoho posměchu a výtek, jenže jsem zabejčilej, takže jsem pokračoval a letošek mi to plně vynahrazuje. Ne, není to dokonalé, to asi nejde v těch podmínkách, ale rozhodovat, ze kterého rajčete si v dubnu dám k snídani přílohu, je hrozně povzbuzující. A možná ani to není to nejdůležitější, spíš ta radost, že se jim (konečně) daří normálně. Já naopak teď uvažuju o výsevu ještě dřívějším. Aby bylo co zakousnout o Vánocích.
Ať Vám to roste a plodí ňamňam rajčata.
Milan HP