Rýchlenie rajčín pre rok 2020



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 78.120 (?) 
29.1.2020 14:41

 Ano, sú to tie Kristalony. Citujem: Kristalon Žlutý 13+40+13 - vysoký obsah vodorozpustného fosforu - pro začátek vegetace, stimulace růstu kořenů a zakládání květů a Kristalon Hnědý 3+11+38+4 - speciální druh pro hydroponii s nízkým obsahem dusíku.

Zatiaľ by som nejak nehnojila, Kristalon Zdravé rajče a paprika je dobré, ale až neskôr, keď budú lepšie svetelné podmienky.Kombinácia striedania žltého kristalonu a roztoku, Liadku amonn. je dobré až v čase nástupu rodivosti najmä v kvetináčovej kultúre. Vyjde to lacnejšie.

 Teraz v súčasnosti treba však hlavne pridať svetla, aby sa nevyťahovali, ako napísal Milan.

   Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 204.96 (?), 9.2.2020 14:33

Moje včerajšie- asi hodinové otužovanie rajčín vonku v závetrí na slniečku 15 stupňov, v tieni 5 stupňov. 20. jan.som prvý krát otužovala 5 koreňov vonku 2 hod.po obede pri teplote na slnku 16 stupňov (v tieni bolo 5) Ako prvá mi 18. jan. rozkvitla Sophie´s Choice následne o pár dní Start S F1, Santa Orange F, Tutti Frutti F1,Pink Passion, Stupické skoré poľné, Maglia Rosa, Sarayev Samb. a Uralskyi Ranyi. Cyril's Choice Mongolskiy Karlik, má tiež už púčiky a má najnižší a najrozložitejší habitus.  Early Tanana a nahodené púčiky akosi zakrneli, asi majú menej svetla, Siletz, Sleeping Lady, ešte nenahadzujú na kvitnutie- asi ich musím dať na svetlejšie miesto sú umiestnené na menej osvetlenom mieste. Tyčkové -Start F1, Gardenberry F1, Tutti Frutti F1 Santa Orange F1-posledné 4 hybridy som za2.- 3. súkvetím zrezala a dala zakoreniť rastový vrchol, niektorým drahším odoberám aj bočné výhony na zakorenenie.

           Eva T

Zľava : Pink Passion, Sophie´s Choice,Maglia Rosa, Mongolskyi Karlik.
Zľava : Pink Passion, Sophie´s Choice,Maglia Rosa, Mongolskyi Karlik.
Sophie´s Choice
Sophie´s Choice
Zprava: Uralskyi Ranyi,Sarayev Sambotovyj,Stupické skoré pľné, Mong. Karlik
Zprava: Uralskyi Ranyi,Sarayev Sambotovyj,Stupické skoré pľné, Mong. Karlik
Orange SantaF1
Orange SantaF1
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 126.28 (?), 6.3.2020 22:26

Ráda bych se zeptala zkušenějších - jaké substráty pro brzké výsevy a domácí pěstování používáte?

Zatím jsem letos sela a sázela pouze do zakoupených propařených substrátů pro výsadbu, ale rajčat mnoho, rostou a rostou a začíná to lézt do peněz. Listopadové výsevy mám v květináčích 1,8 litru a myslím, že by přesazení ocenily. Loni jsem takto velké rostliny měla až koncem dubna (z únorových výsevů), a v tom dubnu už šly ven (na noc jsem je teda dávala do garáže), takže jsem je už přesadila do nádob finální velikosti a do zeminy ze záhonů, ale to by doma asi nedělalo dobrotu... Co se Vám osvědčilo?

Díky, Elen

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 7.3.2020 0:08

Letos poprvé jsem upustil od substrátů pro růst úplně. Moje listopadové tyčkové výsevy za okny mají každý 12l nádobu (kromě keříkové Vilmy, ta má 7,5l), ovšem dosypávám je postupně. Používám sterilizovanou půdu ze zahrady (zavařovací hrnec, 3,5 litrové láhve od okurek, 100°C, 2 - 2,5 hodiny na plné teplotě, ale také to něco stojí), travního písku s podporou kořenění a perlitu pro zlehčení půdy (přesný poměr neumím, záleží na struktuře půdy). S umělým přisvětlením si vedou dobře, pochopitelně jsou přihnojována: Kristalon podle návodu a i Cererit. Teď jen čekám, zda rajčata stihnou uzrát do konce tohoto měsíce.

Pokud pěstujete dwarfy nebo keříčkové, podle mne stačí poloviční objem, tak kolem 6l. Pak je důležité dostatečně hnojit. 1,8l není dost ani na keříková.

S pěstebními substráty nemám moc dobré zkušenosti: ty naše někdy nejsou dostatečně propařené nebo můžou být i jinak kontaminované a já jsem až paranoidní vůči infekci (loni a předloni mi kazila radost ze života). Z výsevních pak používám německý Gramoflor, zatím k naprosté spokojenosti. Ovšem láce to zrovna není. Naštěstí ho člověk nespotřebuje tolik.

Milan HP 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 126.28 (?), 7.3.2020 9:06

Díky Milane,

a jaký máte postup? Hlínu berete přímo ze zahrady, nebo jí máte připravenou někde pod střechou? U nás je třeba teď tak mokro, že by se použít nedala... To několik dní sterilizujete a pak přesazujete? Kde tu připravenou hlínu mícháte a uchováváte a kde pak přesazujete, v bytě, na balkóně?

Máte můj obdiv, tolik energie, vlastní i elektrické, tomu asi věnovat nedokážu. Zkoušela jsem zeminu strerilizovat v mikrovlnce, ale pro 12 l květináče... to vzdávám předem. Říkala jsem si, že zkusím nepropařený kupovaný substrát a zaleju Previcurem. Co myslíte?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.145 (?), 7.3.2020 12:37
Tak ja s vysevem rajcat ani paprik zadnou vedu nedelam.koupim substrat pro vysev, je mi jedno jsetli u nas nebo v.Nemecku. Naseju, dam na topeni, ne primo, ale na nejake casopisy, prkenko apod. Prikryju pytlikem ze supermarketu a je hotovo.co povazuji za dulezite sesit jednotlive odrudy do stejne misky, ale vzlast. Prvni odrudy zacnou vylezat za 4-5 dni a ty premistim dned za okno, na svetlo.kde je chladneji nez na radiatoru.takze se mi osvedcilo mit odrudy vzlast, neklici vsechny stejne rychle. Taky je jeste nebezpeci ze to za oknem spali odpoledni slunce ty delozni listky. Jinak to klici bez problemu.po 3-4 tydnech prepicham po delozni listky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 7.3.2020 20:48

Přesně tak. Tohle je běžný postup, který v naprosté většině funguje. Jenže já měl tu smůlu, že jsem musel válčit s infekcí. Nejspíš nebyla způsobena substráty, ale já se teď natolik bojím opakování, že nelituju jakékoliv námahy vynaložené na prevenci. Je to v mé hlavě mnohem víc než v substrátech.smiley

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 7.3.2020 20:38

Hlína je většinou ze záhonu, kde dřív byl kompost, tekže je trochu lehčí a pak těžší z krtinců. Mokrá podle počasí. Tak holt naberu jen půl kýble, abych to unes (ale kýblů vezmu 5). A mokro pomáhá sterilizaci. Zrovna mi došla, tak musím zítra vyrazit.

Trik je v tom, že sterilizaci ani míchání nedělám ve velkém. Všechno pěkně postupně: dosypávání, pikýrování a všechno, na co potřebuju půdu. Jedna várka v zavařovacím hrnci dá tak 10 - 11 litrů čisté hlíny. Mikrovlnka by byla ještě lepší, ovšem musí být veliká a já nemám žádnou. Mám jen 8 velkých rostlin a Vilmu a ani jedna ještě teď nemá celých 12l, možná tak 8. Půdu prostě dostanou, až ji budu mít. Zatím si nestěžovaly.smiley

Je to trochu náročné, ale jsem důchodce a baví mne to. A letos se zdá, že se to vyplácí v radosti z toho, jak rostou. Ovšem pro člověka, který pracuje na plný úvazek to není moc schůdná cesta. Ale substráty jsou většinou bezpečné, takže až už to nebudu zvládat, vrátím se k nim. Celkem se mi osvědčily Forestina a Floria. Agro mne zklamalo. 

S tím Previkurem Vám moc neporadím, protože jsem to nikdy nezkusil. Snažím se vyhýbat chemii jak to jen jde. Nikde jsem tady ale nečetl, že by to způsobilo nějaký problém. A možná zkuste před prolitím do substrátu namíchat nějakou svou bezpečnou půdu a tím ušetřit peníze. Má to i tu výhodu, že půda většinou líp drží vodu než substráty.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 226.184 (?), 8.3.2020 15:44

Dnes na MDŽ mi urobili najväčšiu radosť moje rajčinky za oknom. Asi ma chceli potešiť- 3 druhy začínajú dozrievať. Sophie´s Choice, Gardenberry F1 a Orange Santa F1. Aj Tutti Frutti F1 má náznak že behom týždňa dozreje. DTM mali všetky okolo 50 dní. Pridávam foto aj zo štvrtka, 5. 3. keď som všetky otužovala vonku 3 hod vo dvore. Dnes je tiež slniečko, ale nevynášala som ich. 

 Na výsevy používam supresívny substrát pre výsavy od Forestiny, pri presáddzaní Gramoflor s pridaním zeminy zo záhrady, ktorú som vydezinfikovala v mikrovlnke, pri presádzaní do konečných nádob pridám ešte pod korene Symbivit.

   Eva T

Sophie´s Choice
Sophie´s Choice
Gardenberry F1
Gardenberry F1
Orange SantaF1
Orange SantaF1
5.3.2020-otužovanie
5.3.2020-otužovanie
5.3.2020 Soph. Choice
5.3.2020 Soph. Choice
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 8.3.2020 21:30

Evi, klobouk dolů. Shodou okolností jsem se Tě zrovna chystal zeptat, jestli Ti už nezrajou. A jestli si dobře pamatuju, je to i dřív než loni. Stále se zlepšuješ.

Ach jo, otužování. Dneska jsem to zkusil s paprikami - tou z loňska a velkou, setou na začátku listopadu. Rajčata kromě Vilmy už nedokážu vynést snadno ven - jsou do sebe tak zapletená, že bych jim spíš ublížil. Ráno sluníčko, tak jsem papriky hodil na balkon. A odjel na chalupu. Půl hodiny po odjezdu se zatáhlo, ochladilo a pak odpoledne začalo i trochu pršet. Tak mám strach, zda nechytly zépal plic.sad

Jen ještě dotaz: výsevní nebo růstový Gramoflor?

Měj se. Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika