Rajče Principe Borghese
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář (407) - 202.100 (?), 16.9.2013 21:47
Podívejte se sem, sem nebo sem.
Mají takový šedivý nádech po bílé plísni což je ušlechtilá penicilínová plíseň,která vzniká při kvašení. Problém je zelená, modrá aspoň u klobás, nevím jak je to s rajčaty, ale nějaký Moravák by poradil jak se dělá víno, je to ten samý proces.
Jinak fermentace - kvašení je nejzdravější konzervace potravin. Při kvašení dojde k poklesu PH pod 5 a tím se zničí "špatné" bakterie a ochraní od napadení dalšími. Kvašené zelí, rychlokvašky atd.
Nejsem odborník, ale klobásy už mám vyzkoušené.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3383) - 5.149 (?), 17.9.2013 17:21
Díky za odkazy na obrázky. Pochopitelně tam žádnou plíseň nevidím. Kdyby tam nějaká byla tak do týdne Vám z těch rajčat zbydou pouze semena. To je přirozený proces rozmnožování rajčat, dužnina zkvasí, semena se oddělí od gelu a po usušení je můžete vysévat. Pochopitelně nemůžete srovnávat rajčata s uherákem nebo čabajkou (už obsah vody je jiný, cukry, atd.).
Pienollo je uchování rajčat v takovém stavu jako by byla čerstvá jen dojde během skladování k částečnému snížení obsahu vody. V rajčeti během skladování nesmí dojít k žádným nežádoucím enzymatickým změnám, které by znehodnotily chuť. U normálního rajčete, když si ho pověsíte nebo někam položíte, tak se celé rozpane zplesniví, zhnije a jak jsem uvedl výše, jediná použitelná věc jsou semena. Principe Borghese je speciální odrůda (staletími pro tento účel používaná), která je schopna z půdy přijmout takové chemické látky, které ji přirozeně zakonzervují. Jaké jsou to látky- jsou to chemické prvky obsažené v popelu z výbuchů sopky Vesuv. Není problém napodobit pěstování na Vesuvu, omezením zálivky, pověšení ve větrané místnosti, ale problémem je neznalost chemického složení popela a neznalost které prvky se na konzervaci podílejí, jak je do půdy dostat. A o tom jsou mé experimenty především. Vlastně jsem teprve na začátku.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3383) - 5.149 (?), 17.9.2013 18:44
Mám dojem, že jste tam dával tu fotku Vy. Myslím si, že to ale bylo španělské rajče Ramallet.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
 |
|
Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář (407) - 202.100 (?), 20.9.2013 20:19
Tady je pár stránek o fermentaci rajčat:
Co s nezralými rajčaty?
Rajčata II
Vztahy mezi obsahem volných aminokyselina biogenních aminů v zelených rajčatech inokulovaných bakteriemi Lactobacillus plantarum
Raw Tomato Preserves
The Skinny on Fermentation: Un-canning Tomatoes
Kouzlo fermentace-kvašení je, že nevaříte - neničíte prospěšné látky v potravinách a zároveň konzervujete potravinu.
Fermentovat jdou i rajčata zelený kde fermentace snižuje obsah nežádoucích látek.
Jde o mléčné kvašení stejně jako u choriza, pršutu, panchetty, uheráku atd.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3383) - 5.149 (?), 21.9.2013 18:52
Jistě zajímavé informace (přečetl jsem všechno), ale mně jde o dlouhodobé uchování rajčete Principe Borghese v čerstvém stavu. Pochopitelně je důležité kontrolovat chuť v prvidelných intervalech, jestli se nějak mění ev. ji provnávat se stejnými rajčaty utrženými přímo z rostliny. Zítra jdu na zahradu a budu testovat (první Principe Borghese mám zavěšená od 24.8.2013).
Pěkný večer Mr Big
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3383) - 5.149 (?), 24.9.2013 13:12
Usušené Principe Borghese bylo vynikající. Všechno jsem snědl na posezení. Na obrázku není pole s hrachem nebo fazolí, ale pole s rajčaty Principe Borghese. Takhle nějak je budu příští rok pěstovat.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|