Rajče Principe Borghese

Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 202.100 (?)
17.9.2013 18:42

Tady je ta plíseň vidět a v diskuzi hned první příspěvek o tom mluví. Z reakce je zřejmé, že ten ital taky neví o té fermentaci a ušlechtilé plísni.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 202.100 (?), 16.9.2013 21:47

Podívejte se sem, sem nebo sem.

Mají takový šedivý nádech po bílé plísni což je ušlechtilá penicilínová plíseň,která vzniká při kvašení. Problém je zelená, modrá aspoň u klobás, nevím jak je to s rajčaty, ale nějaký Moravák by poradil jak se dělá víno, je to ten samý proces.

Jinak fermentace - kvašení je nejzdravější konzervace potravin. Při kvašení dojde k poklesu PH pod 5 a tím se zničí "špatné" bakterie a ochraní od napadení dalšími. Kvašené zelí, rychlokvašky atd.

Nejsem odborník, ale klobásy už mám vyzkoušené.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3383) - 5.149 (?), 17.9.2013 17:21

Díky za odkazy na obrázky. Pochopitelně tam žádnou plíseň nevidím. Kdyby tam nějaká byla tak do týdne Vám z těch rajčat zbydou pouze semena. To je přirozený proces rozmnožování rajčat, dužnina zkvasí, semena se oddělí od gelu a po usušení je můžete vysévat. Pochopitelně nemůžete srovnávat rajčata s uherákem nebo čabajkou (už obsah vody je jiný, cukry, atd.).
Pienollo je uchování rajčat v takovém stavu jako by byla čerstvá jen dojde během skladování k částečnému snížení obsahu vody. V rajčeti během skladování nesmí dojít k žádným nežádoucím enzymatickým změnám, které by znehodnotily chuť. U normálního rajčete, když si ho pověsíte nebo někam položíte, tak se celé rozpane zplesniví, zhnije a jak jsem uvedl výše, jediná použitelná věc jsou semena. Principe Borghese je speciální odrůda (staletími pro tento účel používaná), která je schopna z půdy přijmout takové chemické látky, které ji přirozeně zakonzervují. Jaké jsou to látky- jsou to chemické prvky obsažené v popelu z výbuchů sopky Vesuv. Není problém napodobit pěstování na Vesuvu, omezením zálivky, pověšení ve větrané místnosti, ale problémem je neznalost chemického složení popela a neznalost které prvky se na konzervaci podílejí, jak je do půdy dostat. A o tom jsou mé experimenty především. Vlastně jsem teprve na začátku.
           Mr Big

Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 202.100 (?), 17.9.2013 18:03

Škoda, snaha byla. laugh

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 242.167 (?), 17.9.2013 18:30

Viděl jsem zavěšená rajčata obalena "pavučinou", mám dojem že to bylo i tady někde na diskuzi, zkusím to najít ale co to bylo, nevím.

Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 202.100 (?), 17.9.2013 18:42

Tady je ta plíseň vidět a v diskuzi hned první příspěvek o tom mluví. Z reakce je zřejmé, že ten ital taky neví o té fermentaci a ušlechtilé plísni.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3383) - 5.149 (?), 17.9.2013 18:44

Mám dojem, že jste tam dával tu fotku Vy. Myslím si, že to ale bylo španělské rajče Ramallet.

Mr Big

Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 202.100 (?), 20.9.2013 20:19

Tady je pár stránek o fermentaci rajčat:

Co s nezralými rajčaty?

Rajčata II

Vztahy mezi obsahem volných aminokyselina biogenních aminů v zelených rajčatech inokulovaných bakteriemi Lactobacillus plantarum

Raw Tomato Preserves

The Skinny on Fermentation: Un-canning Tomatoes

Kouzlo fermentace-kvašení je, že nevaříte - neničíte prospěšné látky v potravinách a zároveň konzervujete potravinu.

Fermentovat jdou i rajčata zelený kde fermentace snižuje obsah nežádoucích látek.

Jde o mléčné kvašení stejně jako u choriza, pršutu, panchetty, uheráku atd.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3383) - 5.149 (?), 21.9.2013 18:52

Jistě zajímavé informace (přečetl jsem všechno), ale mně jde o dlouhodobé uchování rajčete Principe Borghese v čerstvém stavu. Pochopitelně je důležité kontrolovat chuť v prvidelných intervalech, jestli se nějak mění ev. ji provnávat se stejnými rajčaty utrženými přímo z rostliny. Zítra jdu na zahradu a budu testovat (první Principe Borghese mám zavěšená od 24.8.2013).

Pěkný večer           Mr Big

Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 202.100 (?), 21.9.2013 19:44

Docela, by mě zajímalo jak by ta rajčátka dopadla, příští rok zkusím nějaký sladký pověsit na týden do tepla kde je přes 20°C ideálně těch 25°C pokud se začnou scvrkávat je vyhráno pak už stačí 15°C a sucho a měli by vydržet třeba půl roku i když, by byly asi jako rozinky. 

Vy, by jste pár zralých (sladký-cukr) neobětoval pro pokrok lidstva?blushsmiley

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3383) - 5.149 (?), 24.9.2013 13:12

Usušené Principe Borghese bylo vynikající. Všechno jsem snědl na posezení. Na obrázku není pole s hrachem nebo fazolí, ale pole s rajčaty Principe Borghese. Takhle nějak je budu příští rok pěstovat.

Mr Big

Pole Principe Borghese
Pole Principe Borghese
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky >