Rajče - plíseň startuje

Delkim - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 215.123 (?) 
26.6.2009 16:34, zobrazeno: 93662x

dle informací pár mých kolegů zahrádkářů se po tomhle vlhkém a mokrém počasí již objevila plíseň na rajčatech!

zejména tím trpí rajčata ve skleníku, ta vlhkost tam nešla v tom neutuchajícím dešti vyvětrat a je to pak bohužel znát...

plus venku již napadeno taky několik rostlin, co jsem slyšel...

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 207.34 (?), 27.6.2009 20:11

Ani mi nemluvte, zítra mi končí 21dní ochr.lhůta postřiku. 5rostlinek už vzalo za své a a keříčková už nemám vůbec:(snad aspoň něco vypěstuju. Šumpersko

Delkim - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 215.123 (?), 27.6.2009 20:31

ta OL je ale na sběr plodů, myslím že teď klidně proveďte další postřik a nejlépe jiným fungicidem

Acrobat/Champion/Ridomil/Kuprikol atd...

já dneska ve skleníku taky postřik provedl a bojím se o výsledek...

na záhonech zatím relativně ok, veškeré spodní listy jsem zlikvidoval a preventivně Acrobat na spodky aplikoval

host - 113.184 (?), 27.6.2009 21:30

letošní červen je u nás v Č.Budějovicích víc než mokrej do teď napršelo už asi kolem 200 mm srážek (poslední přívalový déšť, bouřka i s kroupama byla asi před 3 hodinama).Rajčata pěstuji každý rok ve skleníku i venku.Některé roky mě plíseň neminula ale letos zatím ani ve skleníku ani venku ani sebemenší náznak plísně není.Žádný postřik jsem neaplikoval...

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 32.117 (?), 27.6.2009 21:46

My máme zatím "kliku". Včera byl slunečný den, dnes se střídala oblačnost s občasným sluníčkem. Zatím včera ani dnes nepršelo, pokud nepočítám nepatrnou večerní přepršku. Je tu ale vlhko jako v prádelně, od předchozích dešťů. Rajské pěstuji každý rok a pouze venku. Zatím vypadají velice dobře, ale kvůli té příšerné vlhkosti a zároveň dost velkému teplu jsme dnes preventivně stříkali Kuprikolem. Po zkušenosti před několika roky, kdy jsme přišli ze dne na den o celou úrodu díky rychlému nástupu plísně, už nic náhodě neponechávám. M.R.

host - 40.188 (?), 28.6.2009 14:11

Prosím, zeptám se o radu at to neudělám špatně -koupila jsem si ten Acrobat na postřik ven-plísen se u mě už ukázala-mám postříkat jen ty postižené listy anebo celou rostlinku i plody? a druhý dotaz chci si být úplně jistá mám ten 10g sáček a je tu 2-5 litrů-co je lepší-mám to dát do těch 5ti litrů??? tak jsem to chtěla udělat-čekám jen jak se vyčasí-rajčata mám na ploše zhruba 16m čtverečních-hoooodně rostlinek.Prosím poradíte kolik litrů si mám na takovou plochu namíchat z toho jednoho 10g.sáčku.Moc Vám děkuji kraj JM.Měla jsem ji i minulý rok-a ke konci ty rajčata byly na vyhození-černé skrvny po sobě fujfuj.

Delkim - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 215.123 (?), 28.6.2009 16:44

myslím, že tam je ještě zmínka o velikosti rostliny, ne? podle toho se to pak taky myslím liší

každopádně otrhejte nejprve všechny napadené části plus veškeré listy co se dotýkají půdy!

následně připravte roztok a postříkejte celé rostliny PLUS samozřejmě plody... a zapomeňte na nějaký maličký rozprašovač :) na tohle by to chtělo ten 5l přes rameno tlakový, stojí to pár set korun a to se vám do budoucna na zahrádku neztratí!

ještě přidejte nějaké smáčedlo, pár kapek jaru se doporučuje a nebo já používám SILWET, lze koupit všude v hobby marketech a spol.

a udelějte to pokud možno HNED, tady každý den hraje velkou roli!

host - 40.188 (?), 28.6.2009 16:56

Ale ono pořád prší a to je naprd, musím počkat až zkončí deště.Rostlina je vysoká tak metr a zhruba 1v.rajčat a druhé patro kvete.Poradí prosím někdo kolik mám tedy z těch 10g.udělat postřiku-2-5l.na plochu 16m.Myslím to tak, že klidně udělám 5l.a pak vyhodim, ale spíše není to účinější ve 3l.2l...??? na tu plochu anebo naopak abych jim neuškodila.Listy od země už nemám dávno-jen ten první pod plody a ten to má.Jsou to tmavé tečky a list žloutne.Všechny napadané zatím otrhám a počkám na Vás co mi poradíte a na počasí.Moc děkuji

host - 55.26 (?), 28.6.2009 20:39

Obávám se, milá 40.188, že se načekáte... Můj názor:  Záleží, kolik na kterou rostlinu nastříkáte. Půl deci nebo půl litru? No tak udělejte kompromis. Namíchejte 3,5 litru a buď Vám zbude nebo pochybí. V prvním případě ještě rostlinky přestříknete, v druhém případě zajdete znovu do prodejny a zakoupíte další balení Acrobatu. Já dávám roztok do PET lahví, do vršku udělám pár malinkatých dírek (vypálím silnější jehlou) a rajče docela dost zráchám. Musí se i stonky, prostě komplet.

host - 40.188 (?), 28.6.2009 22:31

Moc děkuji 3,5 litru a co nejvíce to jsem chtěla slyšet.Jak jsem psala je mi jedno kolik balení nakoupím, ale aby to mělo ten pravý efekt -třeba podle zkušených-je to ale asi to samé.Takže děkuji za rady.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz