Rajčatový hokus pokus - průběh



host - 100.198 (?)
31.3.2018 21:24

Milane, můžeš sem prosím dát nějaké informace k balkonovníku - rozměry, náčrtek, materiál, fotky? Dík

Jarda

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  36,  37,  38,  39,  40  >   
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 23.3.2018 21:00

23.3.18 Semínka vysetá 15.3. jsem včera rozsadil. Z 8 Startek ve sněhovodě jich bleskově vyklíčilo všech 8 – stejně jako v předešlé várce z 9.3. jiné odrůdy. Ze čtyř Magiků pak dva stejně rychle jako Startky, jeden zatím váhavě a to poslední semínko je viditelně bezcenné: je celé hnědé a nejeví známky života. Dodavatelé Thompson&Morgan moc na kvalitu osiva nedbají a navíc jsou hodně „ekonomičtí“: v pytlících po pěti semínkách je opravdu jen pět semínek. Z celkově 7 vysetých tedy 2 úplně špatná, 2 poškozená a pouze 3 plně životaschopná. Bídná statistika v poměru k ceně.
Při pikýrování jsem zjistil, že rostlinky nejsou vůbec tak křehké, jak jsem si myslel. Vy, zkušení, tohle dávno víte, ale pro mne je to nové. Normálně jsem povytahoval i kořínky v buničině zarostlé a žádný se mi nepřetrhl. Takže příští rok vyzkouším klíčení v perlitu, ale rozhodně s dešťovou či sněhovou vodou. Nárůst úspěšnosti klíčení je markantní oproti tvrdé vodě. A 4 kořínkům Startek jsem zastřihl konce, abych mohl porovnat, jak si povedou obě skupiny.
Snažil jsem se nařízkovat i vrcholové výhony z velkých rostlin, které jsem zatípl. Neujaly se. Všechny ostatní zálistní výhony (cca 50 – už je rozdávám) rostou úspěšně. Máte někdo vysvětlení? Chybějící meristémy?
1 Startka má již 9 rozvíjejících se plodů ve 3 patrech, druhá 5 ve dvou, třetí, ta co kvetla první, pouze dva ve 3. patře. Spodní patra nerozvíjí. Bonseta stále jen 1 viditelný plod, trochu větší, ale jen malinko. U té „stromové“ také žádná změna (Chyba v minulé zprávě: 4 Startky mají plody, ne 5).
Možná jsem objevil příčinu vadnutí listů: paradoxně k tomu asi přispívají mé veliké odražeče: za oknem vytvořily velmi vlhké mikroklima (a s velkými rozdíly teplot), a když jsem za mrazů téměř vůbec nevětral, začalo docházet k odumírání listů. Soudím tak podle toho, že teď, když na noc odražeče sundávám (což jsem předtím nedělal) a větrám 3x denně, se odumírání téměř zastavilo. Je pravděpodobné, že k tomu přispěla i nějaká baktérie. Uvidím, jak to bude pokračovat. Zatím nejsou žádné oběti na životech a rostliny rostou dál, některé až moc, ačkoliv je hnojím jen Kristalonem na květ a plod. Kdepak, jeden hokus pokus zdaleka nestačí.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 25.3.2018 23:01

25.3.18 Průšvih jako Brno. Dnes bylo ráno neobyčejně jasno a východní strana dostala plnou dávku slunečního záření tak asi 2 hodiny. V poledne jsem si pak všiml, že všechny spodní listy obrácené k oknu dostaly žluté neštovice. Jsou flekaté až běda. Nejhorší na tom je, že to odnesla moje nejplodnější Startka. No, nejsou na to zvyklé. Doufám ale, že přežijou a že to moc neuškodí plodům. Nic jiného stejně nemůžu dělat: není je kam přemístit. V dalším takovém případě je musím zastínit. Západní okna se zdají v pořádku: už dostávaly dávky slunečního záření předtím. Poškození se projevilo jen u velkých: menší řízky na tomtéž okně jsou netknuté.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 30.3.2018 22:30

30.3.18 Popálené listy postupně odumírají, ale rostlinám to nijak dramaticky nevadí: dál šplhají k výšinám a i vyvíjejí další plody (Startka). Zalévám střídavě Kristalonem Ca/N na růst, vodou a Kristalonem P/K/Mg na květ a plod. Tedy ty velké. Pochopil jsem, že použití granulovaného hnoje byla dost zásadní chyba. To se hodí na ven.           Usilovně pracuju na balkonovníku, bobři by se za mne nemuseli stydět, ale práce jdou mnohem pomaleji než bych si přál – je třeba vyřešit spoustu technických problémů. Ještě ale mám 3 volné dni, tak snad to v pondělí dokončím.
Řízky postupně přesazuji z výsevního substrátu do směsi, kterou jsem obohatil o písek (jedna várka se mi změnila ve skorobeton), a protože mi došel růstový substrát Forestina, zkouším jiný, lacinější, od Florie s mykorhizou (do jeho pořízení jsem si myslel, že mykorhiza je jev, ne něco na přidání). Semenáčky z 9. a 15.3. ve výseváči jsem malinko přihnojil Ca/N.
A přesadil jsem onoho nešťastného Vitadora bez děložních lístků: vypracoval se na úroveň běžné sazenice vyseté o 6 – 7 týdnů později, a to i přesto, že jsem o něj nijak moc nepečoval.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 31.3.2018 8:25

31.3.18 Zapomněl jsem se zmínit o tom, že jsem přestal používat odražeče světla. Domnívám se, že při přímém slunečním světle jen zvyšují riziko popálení. Za pošmourných dnů stále přisvětluji: dobu reguluji podle intenzity denního světla.

Napsal jsem reklamaci firmě Thompson&Morgan kvůli Mountain Magikům a jejich prachbídné klíčivosti. Požádal jsem je, velmi zdvořile, o náhradu. Tak jsem zvědav, jak se zachovají. Reagovali okamžitě, byť jen automatickou odpovědí. Umět cizí jazyky se může i vyplatit.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 185.138 (?), 31.3.2018 11:13

Já čekám na závěr, co s těmi desitkami rajčat bude. Vždyť se to nemůže vejít na balkon a ještě pořád je 6 týdnů před námi a pak to bude bez otužování šok.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 31.3.2018 18:26

Co s nimi bude? Balkonovník se pomalu chýlí k závěru, takže tam jich půjde z těch celkově 14 velikánů (většinou už ukončených), které mám, možná 6, možná 8. A to příští týden, doufám. Budou mít přisvětlení i topení, takže šokem nejspíš nebudou trpět. Ten zbytek (Startky), který už má plody, zůstane doma jako pokus o zralé rajče. Pokud něco zbyde, půjdou na balkón volně s tím, že mám průhledné pytle na přikrytí. Mám dva velké balkóny, takže tam se jich vejde možná přes dvacet. To plánuju tak za 14 dní, pokud se oteplí.

Trochu macešsky jsem se zachoval k 6 řízkovým angličákům (1 Mountain Magic a 5 Crimson Crushů), ze kterých po maximálním namnožení zbyla jen torza: ty jsem poslal do domova důchodců na okno na chodbě. Ale stravu i pití jim poskytuju, takže ony tvrdošíjně odmítají odejít z tohoto světa, vyrazily další výhon (ten už jim nechám) a bojují zuby nehty. Může být, že po těch 6 týdnech budou lepší než jejich vlastní řízky.

Několik (cca 20) tak 25 cm řízků už jsem věnoval lidem, kteří mají skleník. O ty je také postaráno. Únorový výsev (Stupice, Vilma, Balkonzauber) půjdou také do balkonovníku nebo volně na balkon. Rostly bez přisvětlování, pomalu, takže opravdu nepřerostly. No a těch deset vzešlých z výsevu v polovině března teprve rozvíjí první pravé lístky, takže v polovině května budou tak akorát na výsadbu ven.

Nic nepřijde nazmar, nic zatím neuhynulo, kromě dvou řízků, které se nechytly.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 100.198 (?), 31.3.2018 21:24

Milane, můžeš sem prosím dát nějaké informace k balkonovníku - rozměry, náčrtek, materiál, fotky? Dík

Jarda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 31.3.2018 22:11

Jardo, hodlám založit na sklenících nové vlákno. Zatím jsem se k tomu nedostal, jak říká Pepé, je čas na práci, ale určitě k tomu dojde. Spíš až to dokončím, protože průběhem výstavby se plány a řešení mění jako fusekle. Ale to dokončení by mohlo být už brzy - záleží na počasí. Obecně: materiál polykarbonát kombinovaný s igelitem a vlnitým průhledným materiálem na přístřešky (nevím, jak se jmenuje). Jedna stěna pevná, zevnitř vyhřívaná, pokrytá odrazovou fólií kvůli světlu - západní balkon. Vytápění dva staré fény 300W jeden, namířené k zemi. Od podlahy 60mm izolace z polyizokyanurátu (PIR). Osvětlení LED reflektor 50W, 6700°K + dvě červenomodré LED grow žárovky 54W každá, ale vyměnitelné. Nezávislé ovládání každého zdroje z bytu. Všechny tepelné mosty (kovové části) odizolované. Trvalé měření teploty v nejstudenějším bodě bezdrátovým teploměrem EMOS E0042.Tvar balkonovníku je půlkruh na lepší soustředění světla. Plocha 2 - 3 m čtvereční. Výška 200 cm jedna polovina (rajčatová), 110 druhá (papriková). Plně přizpůsobené stavebním podmínkám na balkóně. Jinými slovy je to totálně atypické monstříčko. Fotky budou, až zas přijede synáček: nemám totiž chytrý telefon. Náčrtky jsou jen v mé hlavě a mění se. Slibuju, že je po dokončení hodím na na papír.

Tak alespoň takhle.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 1.4.2018 15:40

Jardo, objevil jsem název toho průhledného materiálu: je to plný vlnitý polykarbonát SUNTUF, Jo, a polykarbonát na stěnu je 8mm dutinkový.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 100.198 (?), 1.4.2018 17:48

Milane dík za informaci, počkam si, až budou fotky. U těch fénů upozorňuji, že kvalita nic moc a rozhodně ne do vlhka, nejsou na trvalejší provoz,  asi bych šel do nějakého topného kabelu a raději 2 okruhy.

Jarda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  36,  37,  38,  39,  40  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika