Rajčatový hokus pokus - nová sezóna II



Iroot - (46) - 45.40 (?)
19.5.2021 15:02

Máte někdo zkušenosti s dezinfekcí výsadbové zeminy ozonizovanou vodou? Jak dlouho vodu ozonizovat, jaké zařízení? Dík

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  21,  22,  23,  24,  25  >   
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2761) - 6.138 (?), 9.5.2021 23:52

9.5.21 Stále změny. Asi jsem kecal, když jsem minule napsal 15 cm. Nejspíš to bylo mnohem míň (jen sonda na kabílku). Teď, když mám čidlo na „klacku“, takže vím reálně hloubku, teplota ve 20 cm pod netkankou je 10,2°C a na volném záhonu 9,8°C. A to po dvou slunečných dnech. Takže má první asi desetičlenná „průzkumná rajčatová četa“ půjde do země zítra. Ale s opatřeními: kryta tunelem z polypropylénové folie a s netkankou na povrchu půdy. A ještě navíc směsí posekané trávy a uzrálého hnoje pod každou rostlinou (kilo až dvě), prolitou cca 40°C horkou vodou.
Realita: brambory v zemi teprve dnes, první rajčata tam půjdou pravděpodobně zítra. O paprikách jsem zatím nedokázal rozhodnout. Teplota půdy je pro ně stále dost pod optimem. Doma si vedou dobře hlavně Superamy, některé mají už i 3 pěticentimetrové papriky, které stále normálně rostou.
Dole začínají zrát i rajčata těch „nešťastníků“, které jsem vyhodil ven (Start 2, Nelinky 2 a 3). A uvnitř Startka 1 po přestávce také zraje. Několik plodů v různých patrech zároveň.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2761) - 6.138 (?), 12.5.2021 21:39

12.5.21 Uff, to byla fuška. A ještě bude. Během 3 dnů jsem vysadil jen 22 rajčat. Z obavy – myslím, že oprávněné – z nízké teploty půdy jsem je všechny vybavil „topením“ pod kořeny. Tedy směsí hnoje a čerstvě posekané trávy, prolité vodou v obrovské díře. Za horkých dní v běžné teplotě, dnes jsem to přelil vodou tak 30 – 40°C horkou (bylo zataženo). Části z nich jsem vrátil netkanou, když předtím jsem se snažil půdu zahřát přikrytím. Ve 20 cm hloubky byl ale rozdíl jen 0,4°C ve prospěch netkané (9,8 vs 10,2°C). Poněkud zanedbatelné. Mám obavy z ohlášeného chladnějšího počasí, které zase půdu ochladí. Jenže pokud mám věřit předpovědi počasí, další teplejší počasí možná přijde až po šestadvacátém. To už moje zbývající sazenice budou vyskakovat z kartónů netrpělivostí. Takže alespoň některé bude nutné vysadit do chladu. Což znamená i s přitápěním.
A papriky? Na ty ani nechci pomyslet. Třeba si to budou muset odbýt celé doma či v balkonovníku. No, řekl bych, že Matka Příroda nám to letos vůbec neulehčila. Na druhou stranu mi určitě nezmrzne ořech jako loni.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2761) - 6.138 (?), 14.5.2021 21:33

Tak takhle vypadají moje vysazená rajčata dnes. Obr.1 - výsadba 10.5.; 2 - 11.5. a 3 - 12.5. Na dvojce jsem přidával netkanou teprve dnes. Trojka je jen začátek dlouhého záhonu, takže zatím nemá nic.

Milan HP

Nový záhon
Nový záhon
Pod špendlíkem
Pod špendlíkem
Spár Mattoni
Spár Mattoni
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2761) - 6.138 (?), 18.5.2021 21:08

Tak takhle slušně už to tam na chalupě dnes nevypadá ani náhodou. Už jsem mezitím někde psal (asi na Rajčata 2021), že se moje sazenice zhoršují. A že přerušuji další výsadbu na neurčito. Měl jsem také náhradní plán zasadit sazenice (5), které jsem tam dovezl, místo do volné půdy do 12-litrových květináčů, kde by se přeci jen půda lépe prohřála. Mých vysazených 28 sazenic je v takovém stavu, že jsem odpískal i to a vzal těch 5 zpátky domů. Na listech se objevují světlé skvrny, jasná známka toho, že nesprávně přijímají živiny (tedy pokud vůbec). Ono není divu: denní teploty kolem 13°C a noční mezi 4 - 6°C. A slunečního svitu také pomálu. Vytápění fermentací trávy, černá netkaná na půdě a ani igelitový tunel nepomáhají. Mají to všechny bez rozdílu (foto nemám, nemám rád horory). A výhled je stejný na dalších nejméně 10 dní. Půda se totiž po vydatných a studených deštích opět dramaticky ochladila. Ani jsem její teplotu raději neměřil. Rostliny mluví jasnou řečí. Ani brambory vysazené 9.5. nejeví známky života. 

Takže nezbývá než totálně změnit strategii i taktiku. Ty sazenice, které jsou ještě doma, přesadím do nádob a všechno, co se vejde, zůstane dole na balkónech. Alespoň prozatím, později snad, pokud léto přijde (čemuž už věřím jen tak napůl), půjdou v květináčích na záhony. Alespoň některé. Tady dole jsou také chladna, ale teploty nejméně o 4°C vyšší, jak ve dne, tak v noci. A balkóny jsou navíc částečně chráněné. Ostatně z těch velkých, které jsem vyhodil ven, už mám také zralé plody. To jediné mi udržuje náladu: kdykoliv si můžu zpestřit život čerstvým rajčetem. 

Co ale udělám s paprikami, ze kterých nahoru nešla ještě ani jedna, opravdu nevím. Ty souhrnné počty není tady dole kam dát. No průšvih jako vrata. Zase mne Matka Příroda nachytala s kalhotama dole. No nic, trenýrky jsou ještě na místě.wink

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 243.70 (?), 19.5.2021 7:17

Milane, skús odpíliť na kýbloch (zoženieš zdarma povedzme v Bille alebo Alberte... použité z rezaných kvetov ich vyhadzujú) karbobrúskou dno naspodok dať kúsok netkanky aby substrát hneď neprepadával, a ešte podmisku alebo iba kus pevnej podložky Za týždeň po presadení prerastú korene až ku dnu.  Potom stačí za konečne lepšieho počasia presunúť na záhon a mierne zapustiť do pôdy. Ja aj teraz takto chystám zvyšné sadenice. Tie čo sú už temer 2 týždne vonku zatiaľ prežívajú pomerne v pohode aj keď sa im určite nepáči to počasie a netvária sa šťastne, mierne podrástli aj splodíkmi, občas zasvieti trocha slnko a cez čierny plast sa k nim dostane trocha tepla. Dnes ráno o 5. bolo zase iba 6 stupňov pri zemi.

Pridávam obr. odbrúsených kýblov a čerstvo presadenej sadenice z menšej nádoby.

 Nech sa nám počasie konečne umúdri.pevne verím, že sa tvoje vysadené rajčinky spamätajú.

 Eva T.

odbrúsené dno
odbrúsené dno
Netkanka na dne
Netkanka na dne
Black Prince
Black Prince
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2761) - 6.138 (?), 19.5.2021 10:34

Evi, nezbyde mi nic jiného. Mám ale problém s místem. Nahoru je nemůžu dát ani v květináčích, tam jsou teploty, kdy by mohly růst, tak hodinu denně, ne víc. Takže začínám pomalu přesazovat, ale musím to dělat tady dole, aby přišly do relativně teplé hlíny. Asi vypustím sterilizaci, hlínu ze zahrady namíchám přímo se substrátem, plevel neplevel, choroby nechoroby. Moje sterilizační zařízení není dostatečně výkonné na ty objemy. Sazenice v kartónech zatím moc netrpí, takže to bude dělat postupně.

Ano, já taky věřím, že přežijou, nakonec to byly silné a otužilé sazenice. Ale první zralé rajče bude tak v půlce srpna a to jsem ještě optimista, i když teď už jich hodně kvete. Bouřka (a těch hlásí víc), možná že byly i kroupy, jim orvala květy i listy, tedy samozřejmě ne všechny. 

Ale nemůžu očekávat změnu počasí dřív než za 14 dní - tedy podle dlouhodobé předpovědi. Tak se modlím, aby se Němci mýlili.

Teď jsem rád, že jsem provedl ten test klíčivosti svých semínek. Mám 6 sazenic rozumného vzrůstu (Mongol, Sofie a Arktická). Ještě se mi budou hodit. A taky jim stačí menší kontejner. No, doufám, že bez rajčat nezůstanu. Ale neboj, tahle potíže mne neodradí. Docela s úsměvem vzpomínám na svůj začátečnický rok 2018. Ten byl zatím vůbec nejlepší. Holt začátečnická klika.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 243.70 (?), 19.5.2021 11:41

Ja pri presádzaní do viac než 2 dl nádob od marca už nič nesterilizujem, pridám trocha symbivitu, alebo zalejem iba lignohumátovým čajom rastliny si už poradia. Dlhodobé predpovede tiež stále sledujem. Ja som siala posledné tiež iba tak zo zábavy 15. apríla a už sú celkom veľké, včera som ich dala tiež do finálnych nádob a našla miesto ešte provizírnr v skleníku a istím ro aj zakorenenými odrezkami vzácnejších odrôd.Objednala som si tiež HUMAC Agro - Citujem:   "Je bezkonkurenčný pôdny detoxikant a prírodný stimulátor úrodnosti pôdy na báze. aktivovaných humínových kyselín. Vhodný na pestovanie zdravých bio-plodín. 100% ORGANIC." Som zvedavá či je fakt taký dobrý, ako je drahý.

        Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 28.103 (?), 19.5.2021 13:00

Na sterilizaci hlíny stačí ozonátor vody a pokropit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Iroot - (46) - 45.40 (?), 19.5.2021 15:02

Máte někdo zkušenosti s dezinfekcí výsadbové zeminy ozonizovanou vodou? Jak dlouho vodu ozonizovat, jaké zařízení? Dík

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2761) - 6.138 (?), 19.5.2021 17:31

Evi, já tak často nepřesazuju jako Ty, takže se snažím sterilizovat směs všem. A má to své výhody, i když je to zdlouhavé. Nevím, co je plevel.

Ovšem trochu mám pochybnosti o dezinfekčních schopnostech huminových kyselin. Vyzkoušej a dej vědět. Zcela určitě nelikvidují plevel. Možná je to jen můj předsudek, ale pokud mám možnost se vyhnout značce Agro, udělám to.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  21,  22,  23,  24,  25  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika