Rajcata - nemoc? Co to muze byt?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3292) - 208.138 (?), 26.9.2025 11:31
Což jen dokazuje, že podmínky a chutě se liší nejen podle lokality a počasí daného roku, ale hlavně podle preferencí chutnatele, i když se jedná a stejnou odrůdu.
Ano, zapomněl jsem napsat "subjektivně", tedy podle mých chuťových buněk. Ale to se rozumí tak nějak samo sebou. V roce 2022 bylo mé nejchutnější rajče ze Startky. Letos MM.
Rose Crush byl letos také výtečný, ale protože jsem ho vysadil už velmi brzo (17.4.), první plody se tvořily už v tom delším deštivém a chladném období a silně praskaly odshora a následně některé chytly do prasklin plíseň. Pozdější plody ale už byly v pořádku. A s těmihle vlivy prostě nic nenaděláme.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10849) - 70.240 (?), 26.9.2025 13:54
Díky za reakci, pane 251.29. Ty příliš sladké odrůdy mně už taky moc nejedou. Nebudu příští rok dávat třeba Rubinku. Ale ta ranost je poměrně důležitá věc, protože člověk chce mít svoje rajčata co nejdříve. Vidím, že stejný názor má i pan PP, který je opět na přijmu. Mně se ty odrůdy taky často popletou, proto je nejlepší mít odrůdy s různým tvarem plodů. Například se krásně od sebe rozeznají Gardenberry, Goldkrone, Mandat, Nadina, Start. Možná i to Bejbino. Rose Crush neznám.
ROSE CRUSH F1
Tyčkové rajče s vysokou odolností k plísni a s výborným výnosem. Chemickou ochranu můžete omezit na minimum a tím získat skutečně zdravá rajčata. Plody jsou větší, ploše kulovité, hladké, o hmotnosti okolo 200 - 250 g. Jsou vícekomorové, s chutnou dužinou máslové konzistence a růžově červenou slupkou.
Odrůda vyšlechtěná pro pěstování za zvláštních podmínek. (=hobby odrůda pro zahrádkáře dle legislativy EU)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3292) - 208.138 (?), 14.9.2025 18:53
Nemyslím si, že to řeším "tragicky", spíš se snažím to řešit pragmaticky. Ale jednu věc bych opravdu špatně snášel: kdyby se moje zdravé výpěstky vyhodily na kompost nebo do popelnice. U ovoce to ale mám trochu jinak, protože to u mne roste samo. Ale i na ovoce už jsem si našel pár spotřebitelů, někteří dokonce dojedou si je sami načesat. Párkrát nechali moji synci vypálit calvados z moštu, tedy když bylo spousta jablek. Výsledkem bylo GGT (jaterní test na konzumaci alkoholu) 3,34, když horní limit je 1,19. Tak jsem urychleně tvrdé pití opustil úplně. Dobré vínko mi naposledy vyneslo 1,54, což považuji za přijatelné.
Nicméně mám dobrou zprávu: dneska přijel dospělý vnuk a ptal se, zda má úroda dá dost rajčat na výrobu domácího kečupu. Že si ho s přítelkyní uvaří. Srdce mi radostně poskočilo. Tak jen doufám, že si to nerozmyslí. Má úroda, až začnou naplno zrát rajčata na řízcích (přes 30), dá na několik várek. Ač to zpočátku tak nevypadalo, letošní rok se rajčatově vydařil hodně nad průměr. Alespoň u mne. A nakonec i chuťově.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 12.9.2025 13:24
Asi je podobné San Marzanu, Blumko.Nikdyjsme neměli odrůdy plísní odolné. Pokud odolaly, brali jsme to jako že plíseň nepřišla 😀.Letos jsem napočítal asi 135ks sazenic. Měly plody od 3/4 kila do pár gramů.Loni jsem chválil do snídaně ty velké bifteky, letos bych pochválil ty malé, vypadaji jak špendlíky. Ty mi moc chutnalo. Sušit bych je nechtěl. Ještě jsem si vzpomněl k čemu je dobrý ten sušený Česnek. Několikrát jsem ve strachu, že zrajici rajcatka dostanou plíseň, jsem je postrikal sušeným česnekem. Někde jsem to vyčetl. Mají teď sušené už česnekovou chuť.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 12.9.2025 13:27
Sušení
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3292) - 208.138 (?), 9.9.2025 19:54
U mne také plodí vesele i neodolný vzorek. A to se i na něm objevily známky PB. Stačila jejich přirozená tolerance, nejspíš proto, že ustaly deště a začalo suché počasí. A nebylo příliš větrno. Nemám v blízkosti zdroje nákazy. Teď sice občas prší, ale plíseň neměla dostatečně dlouho vhodné podmínky, aby se plně vyvinula.
Ta vaše "záhadná" choroba je nejspíš vlnovník. Ten a Septoria jediní nepoškozují plody, ale hlavně listy, i když pokud se rozjedou příliš, dokážou zničit celou rostlinu. Ale již vyvinutá rajčata na ní stejně dozrají. Zkuste se na ty listy podívat s dostatečným zvětšením. Ten hajzlík je jen 0,1 až 0,2 mm velký, takže okem neviditelný. Také jsem velmi dlouho tápal, co se to vlastně děje.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|