Rajcata - nemoc? Co to muze byt?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3292) - 208.138 (?), 23.9.2025 18:04
U mne se letos projevuje plíseň velmi zvláštním způsobem. Neodolné odrůdy, Bejbino, Start, Tastier už mají silně zasažené stonky, jiné roky už bych je dávno zlikvidoval, ale ještě dnes jsem z nich obíral zdravé plody a ty zelené vypadaly zdravě. To se teď po dešti může změnit, ale i tak všechna čest jejich plodnosti.
A naopak: jeden z odolných řízků, nejspíš Mountain Magic, vzal totálně za své aniž by dal jediný zdravý plod. Už je v hrobě. Řízek, tedy identický klon. Ovšem okolo rostoucí řízky jakoby nic. A jsou od sebe tak 40 cm.
Že by PB měnila své zvyky a modus operandi? Nebo jen shoda okolností?
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3292) - 208.138 (?), 25.9.2025 13:42
No, Startku mám letos jen jednu. Vedla si dobře, ale na Mountain Magica nemá. A teď už je chycená plísní. MM jsem letos nasadil hodně a ještě víc jich nařízkoval. A řízky jsou obalené. Do zámrazu mám víc než vystaráno. Garden Berry jsem už dva roky nedával. Na Galanta ani Toro se nepamatuju, že bych je měl. Goldkrone určitě ne.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10849) - 70.240 (?), 25.9.2025 15:56
Koukal jsem na internet, jestli jsou semena MM k mání, ale je u nich uvedeno, že to jsou koktejlová rajčata. Já bych spíš potřeboval rajčata velikosti těch Startek. Malých mám víc než dost, ale zase klobouk dolů před plodností a raností právě Gardenberry.
MOUNTAIN MAGIC F1 6 sjeden z prvních hybridů s geneticky deklarovanou rezistencí k plísni bramborové. Odrůda původem z USA je dnes pěstována po celém světě a představuje vysoký standard v odolnosti proti této nemoci. Spolehlivý tyčkový hybrid s červenými koktejlovými plodů o hmotnosti 40—50 g. Pevnější, ale chutný plod s dobrou odolností k praskání.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 251.29 (?), 25.9.2025 18:00
"No, Startku mám letos jen jednu. Vedla si dobře, ale na Mountain Magica nemá."
To je zajímavé, protože já s MM moc spokojený nejsem, pouze sladká chuť. Na Start F1 nebo Rose Crush podle mě chuťově nemá.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|