Rajcata - nemoc? Co to muze byt?

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10842) - 70.240 (?)
10.9.2025 0:23

Vynikající jsou teď Starty a dám jich příští rok víc. Zrají sice později, ale rostliny jsou svěží jako by se vůbec neblížil konec sezóny. Naopak ty rané odrůdy jako Gardenberry a Goldkrone vypadají podstatně hůře. Na kečup jich zase tolik nemám. Dávám je do lednice a jím je schlazené, nakrájené, posypané balkánským sýrem a polité olivovým olejem.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3289) - 208.138 (?), 23.9.2025 18:04

U mne se letos projevuje plíseň velmi zvláštním způsobem. Neodolné odrůdy, Bejbino, Start, Tastier už mají silně zasažené stonky, jiné roky už bych je dávno zlikvidoval, ale ještě dnes jsem z nich obíral zdravé plody a ty zelené vypadaly zdravě. To se teď po dešti může změnit, ale i tak všechna čest jejich plodnosti.

A naopak: jeden z odolných řízků, nejspíš Mountain Magic, vzal totálně za své aniž by dal jediný zdravý plod. Už je v hrobě. Řízek, tedy identický klon. Ovšem okolo rostoucí řízky jakoby nic. A jsou od sebe tak 40 cm.

Že by PB měnila své zvyky a modus operandi? Nebo jen shoda okolností?

Milan HP

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10842) - 70.240 (?), 23.9.2025 19:17

Přidal jsem nějaké ty fotky "nenadálé zkázy rostlin rajčat". Podle mě je to nečekaný a razantní útok plísně bramboru. Stejně jsem ale rád, že mohu stále trhat chemicky neošetřená rajčata. Na Vysočině jim vyrostla nějaká rajčata v cibuli, které tam nikdo nesázel. Každopádně jsou to dosti velké oválnější plody a na to že jsou tak velké, je jich tam hodně, bohužel jsou většinou ještě zelené. Tchyně mně sice přinesla sáček Slávy Porýní, ale moc se mi to nezdá.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6705) - 9.142 (?), 23.9.2025 19:35

Když to vypadá jako kachna, kváká to jako kachna, chodí to jako kachna, asi to bude kachna. Sláva Porýní je kulaté rajče, možná jim tam nějaký plod čehosi upadl. 

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10842) - 70.240 (?), 24.9.2025 8:07

"Kachna" (PB) to je hlavně podle těch projevů na plodech, jinak fleky na stoncích se někdy objevují u Goldkrone v průběhu sezóny a pan Vladimír z Brna Bystrce to určil jako projevy choroby Didymella lycopersici, která žádné další příznaky nemá (tady u mě). Ale tyhle skvrny na stoncích jsou podle mě i doprovodný jen plísně bramboru.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10842) - 70.240 (?), 24.9.2025 21:14

PP, a co vaše rajčata? Jaké letos pěstujete odrůdy? Co plíseň? Nevím, jestli má smysl vracet se ke Stupickému polnímu ranému nebo Slávě Porýní. To je u mě dávná minulost. Už si na ně pořádně ani nevzpomínám. Co jim vyrostlo na Vysočině, nevím. Jen mě zaujalo to množství dosti velkých plodů. Zapomněl jsem si vzít plod na vyloupání semínek. Na fotkách je odolná Nagina, která je velice chutná, což jsem ani nepředpokládal.

Nagina
Nagina
Nagina
Nagina

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3289) - 208.138 (?), 14.9.2025 18:53

Nemyslím si, že to řeším "tragicky", spíš se snažím to řešit pragmaticky. Ale jednu věc bych opravdu špatně snášel: kdyby se moje zdravé výpěstky vyhodily na kompost nebo do popelnice. U ovoce to ale mám trochu jinak, protože to u mne roste samo. Ale i na ovoce už jsem si našel pár spotřebitelů, někteří dokonce dojedou si je sami načesat. Párkrát nechali moji synci vypálit calvados z moštu, tedy když bylo spousta jablek. Výsledkem bylo GGT (jaterní test na konzumaci alkoholu) 3,34, když horní limit je 1,19. Tak jsem urychleně tvrdé pití opustil úplně. Dobré vínko mi naposledy vyneslo 1,54, což považuji za přijatelné.laugh

Nicméně mám dobrou zprávu: dneska přijel dospělý vnuk a ptal se, zda má úroda dá dost rajčat na výrobu domácího kečupu. Že si ho s přítelkyní uvaří. Srdce mi radostně poskočilo. Tak jen doufám, že si to nerozmyslí. Má úroda, až začnou naplno zrát rajčata na řízcích (přes 30), dá na několik várek. winkAč to zpočátku tak nevypadalo, letošní rok se rajčatově vydařil hodně nad průměr. Alespoň u mne. A nakonec i chuťově.

Milan HP

host - 214.246 (?), 12.9.2025 13:24
Asi je podobné San Marzanu, Blumko.Nikdyjsme neměli odrůdy plísní odolné. Pokud odolaly, brali jsme to jako že plíseň nepřišla 😀.Letos jsem napočítal asi 135ks sazenic. Měly plody od 3/4 kila do pár gramů.Loni jsem chválil do snídaně ty velké bifteky, letos bych pochválil ty malé, vypadaji jak špendlíky. Ty mi moc chutnalo. Sušit bych je nechtěl. Ještě jsem si vzpomněl k čemu je dobrý ten sušený Česnek. Několikrát jsem ve strachu, že zrajici rajcatka dostanou plíseň, jsem je postrikal sušeným česnekem. Někde jsem to vyčetl. Mají teď sušené už česnekovou chuť.
Rajčata
Rajčata

host - 214.246 (?), 12.9.2025 13:27
Sušení
Rajčata
Rajčata

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3289) - 208.138 (?), 9.9.2025 19:54

U mne také plodí vesele i neodolný vzorek. A to se i na něm objevily známky PB. Stačila jejich přirozená tolerance, nejspíš proto, že ustaly deště a začalo suché počasí. A nebylo příliš větrno. Nemám v blízkosti zdroje nákazy. Teď sice občas prší, ale plíseň neměla dostatečně dlouho vhodné podmínky, aby se plně vyvinula.

Ta vaše "záhadná" choroba je nejspíš vlnovník. Ten a Septoria jediní nepoškozují plody, ale hlavně listy, i když pokud se rozjedou příliš, dokážou zničit celou rostlinu. Ale již vyvinutá rajčata na ní stejně dozrají. Zkuste se na ty listy podívat s dostatečným zvětšením. Ten hajzlík je jen 0,1 až 0,2 mm velký, takže okem neviditelný. Také jsem velmi dlouho tápal, co se to vlastně děje.

Milan HP

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10842) - 70.240 (?), 10.9.2025 0:23

Vynikající jsou teď Starty a dám jich příští rok víc. Zrají sice později, ale rostliny jsou svěží jako by se vůbec neblížil konec sezóny. Naopak ty rané odrůdy jako Gardenberry a Goldkrone vypadají podstatně hůře. Na kečup jich zase tolik nemám. Dávám je do lednice a jím je schlazené, nakrájené, posypané balkánským sýrem a polité olivovým olejem.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?14.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz