Rajcata - nemoc? Co to muze byt?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 17.8.2025 15:15
Někomu by se použití slivovice, ovocných pálenek na postřik zdálo jako plýtvání, ale já se sem tam dostanu k různým vzorkům-většinou coby dárek. To slovo různým občas popisuje kvalitu, chuť, vůni-i jejich opačný význam. Takové zboží pak čeká na použití i více roků, někdy je část použita na prvotní opláchnutí drobného zranění-člověka či milé domácí zvěře a další jiné desinfekci-takže, proč ne? SPCH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 17.8.2025 15:42
Pane Kuky... opavdu stačí jen 2 postřiky?.. "Dva postřiky Championem, když rostliny začnou růst po výsadbě, pak cca po 10 dnech, zaručí, že se zbavíme těch "těžko rozeznatelných plísní".
Mně se letos "těžko rozeznatelné plísně" objevují pořád i teď v srpnu..
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 17.8.2025 16:51
"Plísni" mínite plísen bramborovou? Mně se teď objevilo cosi jako septoria nebo alternaria. Přitom je teplo sucho, dosud byly rostliny vcelku zdravé. Provedl jsem postřik Ortivou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 17.8.2025 21:13
214.246 Já mám kopr ve skleníku každý rok a mšice na něm asi někdy trochu je, letos asi přelezla i na rajčata. Dnes jsem degustoval jeden venkovní Gallant z pozdního výsevu, žádná výhra, s chutí je to stejné jako bylo ve skleníku. Ale venku jsou plody menší, nebo spíš takové jaké mají být. Minule ve skleníku byly o dost větší, až jsem si říkal, že to snad není ta odrůda. Ale na přímý konzum chutí není, spíš na protlaky a kečupy, kde je to po tepelné úpravě lepší.199.133 Ano, stříkat už ničím nebudu, ta Pálava nebude chutí o moc lepší ani venku, je z pozdního výsevu začíná zrát. Tak skvrnitosti listů na celeru se drží po celou dobu pěstování navzdory postřiku Championem, Kumulusem a Sodou. Je ale zajímavé, že na druhém celeru z jiného zdroje problémy nejsou žádné. Třeba okurky už plíseň zničila úplně, stříkal jsem jen jednou championem. Plísně se rozjíždějí všude, pozoruju to i na révě, třeba například "rezistent" Bianca už je taky dost chycený plísní révovou.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3269) - 208.138 (?), 19.8.2025 20:19
Podle vás? A vy jste kdo? Děd Vševěd? Proti vašemu názoru stojí moje praktická zkušenost, kterou jsem popsal. A ten nápad není můj, pochází z britských zahrádkářských zdrojů. Má racionální základ v tom, že pokud je molice chráněná voskovým povlakem a u dospělců i na křídlech, alkohol vosk a tedy jejich ochranu rozpouští. Zkuste si to. Alkoholem postříkaný dospělec molice ztrácí schopnost létat. O larvách ve všech stádiích pak platí, že ztráta ochrany znamená konec.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 139.194 (?), 20.8.2025 7:12
Alkohol vosk nerozpouští. Vosk rozpouští -Terpentýn, Benzín, Chloroform, Aceton, Éterické oleje.
Vosková vrstva na molicích se prakticky nerozpouští v běžném alkoholu, zejména pokud je studený. Tato vosková sekrece, kterou molice produkují, je složena z lipidů a esterů, které jsou hydrofobní a velmi odolné vůči rozpouštění.
Je to ochranná bariéra proti vodě, predátorům i chemickým postřikům.
Má podobné složení jako včelí vosk, ale může obsahovat i specifické látky jako cutikulární uhlovodíky.
Studený ethanol (běžný líh) vosk téměř nerozpouští.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |