Rajčata 2025
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3200) - 208.138 (?), 30.5.2025 22:42
Když já ani ty svilušky nevidím včas. A letos jsem prohlížel docela často i s lupou. A pak najednou opadávání listů a pavučiny. A je vymalováno. Mám podezření, že je tam nějaký zlomový bod v jejich rozmnožování.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.103 (?), 2.6.2025 13:52
Trvalo mi to, ale konečně objednáno. 3 balení po 7,5ml, jedno balení vystačí na 10-15l postřiku. Vzhledem k tomu, že může rajčata vesele likvidovat ve vnitřních i venkovních prostorách, tak na milbeknock tuto sezónu hledím jako na svou KPZku. Samozřejmě je pro mě zajímavé zjištění, že konfrotací s tímhle roztočem už prošlo více zahrádkářů a postřik milbeknockem je možné užít ve vnitřních i venkovních prostorách mimo další i rajčata, okurky, cukety, roztoči po něm hynou za 2-3 dny a účinnost postřiku je 21-28 dní. Walter
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3200) - 208.138 (?), 2.6.2025 23:36
To je to fakt tak zlý, že se bojíš o jejich existenci? Možná jsi to už udělal, ale zkus to stříknout nejdřív vodou a pak tím lihem. Líh není přátelské prostředí pro žádné organizmy včetně člověka. Potřebuješ je zpomalit. Se smáčedlem. A co je v květináčích, ven s tím.
Pokud jsou to zbytečné rady, odpusť mi.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2239) - 168.103 (?), 3.6.2025 17:34
Milane, není třeba se omlouvat. Průběžně stříkám slivovicí 63%, ale účinek je jen krátkodobý. navíc se škůdce jako lavina šíří po celém skleníku, takže je otázka, co postříkat dříve, něco nebo všechno? Teď, když už ho rozpoznám, vidím, že už jede i v druhém. A po tom, co jsem si přečetl ty německé stránky celé a prohlédl i jejich obrázky, vím, že když začnou být na rajčatech viditelné stopy napadení, je už namnožený asi už v desítkách tisíců jedinců, kteří jsou na některých místech navrstvení na sobě v několika vrstvách a kažďý den dospívají do stádia množení další tisíce jedinců. Je to jako lavina tropických mravenců. Dnes se mi podařilo vlnovníky i natočit pohybující se. V článku píšou i, že biologická ochrana dravými roztoči je neúčinná a tak zřejmě milbeknock je díky měsíční účinnosti nejvhodnější alternativou. Z dálky na fotkách není nic neobvyklého vidět, ale stačilo utrhnout list a roztoč začal padat na zem. Zálistky, stejně jako rajčata, mám v sklenících. Zálistky tedy dnes vyhodím do stínu ven. Jinak se omlouvám, že píšu až teď, včera v noci už jsem měl odpověď napsanou, ale nešlo to odeslat, stránky přestaly fungovat a já jsem nakonec o tu odpověď přišel.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3200) - 208.138 (?), 4.6.2025 0:10
A nešlo by je vysát luxem? Alespoň část z nich by se možná dala odstranit. Podržet list, aby ho to nevcuclo a přejet úzkou hubicí. Samozřejmě, že Milbeknock aplikuješ, ale jak jsem pochopil, přijde Ti až v pátek. Do té doby už může být pozdě, zvlášť když uhynou až po dvou až třech dalších dnech, jak jsem pochopil z toho, co napsal Kuky. Moc mě mrzí, že máš takovéhle problémy.
Když to ale takhle katastroficky popisuješ, začínám mít pochybnosti, že je to u mne totéž. Za celá ta léta se to takhle nerozjelo. Nějak se to vždycky zpomalilo až zastavilo. Nezmizelo, ale nic mi neuhynulo. Ani doma v teple. A nikomu z mých odběratelů, i když je dávají do skleníků i foliáků. Pověřil jsem syna Milana, aby to zkontroloval pod mikroskopem u sebe ve skleníku. 60x zvětšujícím. To by mělo stačit ne, když říkáš, že jsi i natočil pohyb. Se zoomem? Ta moje lupa je naprd i se světýlkem.
Milan
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|