Rajčata 2025

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (359) - 210.156 (?)
19.5.2025 13:42

muze byt, nedostatek zivin to asi mit nebude, v tomto pripade dusiku

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3160) - 208.138 (?), 18.5.2025 22:24

Miloši, je tu jedna věc, kterou bych si přál: konečně teplé počasí.

Dneska jsem vysadil poslední rajčata, tedy neodolný vzorek (Bejbino, Tastier a no name). Trochu jsem to odflák: žádná vyhřátá půda, žádná teplá voda, půda 13,6°C, voda o malinko víc. A neměl jsem už sílu je přikrýt, tak jsem si řekl, že budou sloužit jako srovnávací vzorek. Dneska ráno tam byly 4°C. A přes den 9 - 10. A ještě půdu zchladil studený déšť. Ale sazenice byly nejmíň měsíc a půl bez přikrývání na balkóně, tak by neměly bejt třasořitky. Uvidím. Dám vědět.

Milan

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (359) - 158.138 (?), 18.5.2025 22:46
Jo, přemýšlím zda je nezkusim na pár dní přikrýt netkanou. Ale musel bych vyrobit nějakou konstrukci. Jo a ty odaty se nezmatorily ani jeden, vysadil jsem maličké co jsem vysel znovu před těmi 14.,dny. Takže rostlin mám vlastně až moc, jen více neodolnych. Vlastně jsem spokojen 😆 tak letos jen angelle, rubylicious, coctail crush, odat,tajga, blumko, goldkrone a zlatava. Výběr rodiny. Požadovali Spencer, ale ač jsou super, odchází jako první na septorii a poté plíseň. Pak poreferujes jak je na tom tastier, jestli je vitálnější než Spencer.

host - 214.246 (?), 19.5.2025 7:21
Myslíte že ta. barva na rajčatech může být od toho hnoje co je pod zeminou v pařníku? Dělám to každý rok, ale letos jsem snížil výšku země.
Rajčata
Rajčata

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (359) - 210.156 (?), 19.5.2025 13:42

muze byt, nedostatek zivin to asi mit nebude, v tomto pripade dusiku

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3160) - 208.138 (?), 19.5.2025 23:06

Může, pokud se v hnoji vyskytl nějaký zbytek herbicidu - nejspíš Round-upu. Máte stejný zdroj jako jiné roky? A také, jak je ten hnůj starý?

Milan HP

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5592) - 167.53 (?), 20.5.2025 9:11

Zvětšil jsem si fotku co se dalo, ale poškození herbicidy tam nevidím. Tipuji to na nerovnoměrnou výživu, spojenou s výkyvy počasí. Rajčata rostou rychle a kořeny nestíhají posílat živiny výše.

Co se týče toho hnoje, záleží na původu a složení (sláma), ale i to je velmi snadno možné.

1. Vyseje se obilí, několikrát postříká selektivními herbicidy, sláma se použije jako podestýlka, krávy nebo koně do ní nadělají a pak se dá do záhonu.
  2. Do kompostáren se sváží veškerý bordel z měst a vesnic, včetně trávy ošetřené selektivními herbicidy apod.. V kompostárně se to nakladačem několikrát přehodí a střelí se to, buď malým zájemcům nebo firmám, které to namixují do substrátů aby na tom vytřískaly co nejvíce.
  3. Dotyčný si to selektivními herbicidy postříká sám, ale snad není nikdo tak střelený. Nebo ano?

Selektivní herbicidy mohou obsahovat i toto:

Jedna ze složek Agent Orange (2,4,5-T) se od roku 1965 vyráběla i v Československu v chemičce Spolana Neratovice a přes podnik zahraničního obchodu prodáván za valuty západoevropskému prostředníkovi, který dodával pesticid na americké letecké základny ve Vietnamu, kde byl použit pro výrobu Agent Orange..

Takže bacha a dobrou chuť.

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (359) - 210.156 (?), 20.5.2025 9:50

poskozeni chladem to rozhodne neni, to vypada jinak, to spis rajcata zfialovi, nezezloutnou, ale porad jsou pekne tmave zelena az fialova navrchu. Vlastni zkusenost.

host - 214.246 (?), 20.5.2025 11:50

Poškození chladem by to nemělo být. Pařník má tři okna a kdykoliv se dá zakrýt. Konsky hnůj mi celá léta vozí soused, Je to počůraná slámá a koblizky. To sešlapu a zasypu vrstvou kompostu se zeminou. Ono to topí a já tam dávám veškerou sadbu která mi už vadí doma na oknech. Aby to potom nezůstalo prázdné dam tam rajcata. Do další sezóny se z toho stane zaléváním krásný kompost.Puvod slámy a její kvalitu já neovlivním. Dekuji za zájem. 

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3160) - 208.138 (?), 19.5.2025 22:11

Miloši, ta netkanka je dar z nebes. Dneska jsem juknul na ty první čtyři. Znovu vyštípal. Vypadají, jako by byl červen. Tak jsem hned přikryl i ten včera vysazený neodolný vzorek.

Konstrukci dělám tak, že zapíchnu do země bambusové klacky (bambus není nutný) vždy dva proti sobě a na jejich konce navlíknu starou plastovou hadici. Má to tu výhodu, že si i můžu upravovat výšku. Mám záhony nudlovité, takže šířka netkanky 3,20 m mi na všechny vystačí. Ale jinak se to dá i snadno vyskládat pomocí klipsů na svazky papírů, což je taky zlatej vynález. Ty taky používám k připevnění netkanky dole u země k těm klackům. Dneska bylo za půl hodiny hotovo. A hadice ti netkanku nerozdírá. Tunel 120 cm vysoký. Další výhodou je, že pod netkankou nic nespálíš, protože je částečně prodyšná - dal jsem jen 17 g/m2. Když jsem používal polyetylén, pár dní jsem se na zahradu nedostal, zůstaly tedy přikryté, takže jsem papriky spálil na dranc.

S Tastierem mám zatím zkušenost jen ze zimního pěstování, ale tam plíseň nehrozí. Ale taky nemůžu přesně ohodnotit maximální chuť. Spencera jsem zatím neměl a ani letos nemám.

Můj nos mi říká, že letos by plíseň nemusela přijít anebo jen slabá. Má být sucho a horko. Samozřejmě, může taky kecat, jak předpověď, tak můj nos. laugh

Milan

host - 189.109 (?), 19.5.2025 12:31

Rajčata jsem dal ven už před 3 týdny, a i přes tu mizérii s počasím nádherně zesílila, stonky 1 cm v průměru a krásné silné listy. I když byla hluboce utopena v zemi, už mají více jak 40 cm a kvetou. A to jsem je musel opakovaně přikrývat netkankou, abych je ochránil před mrazem, který se tu v noci stále objevuje, naposledy v pátek.

Ta potřeba neustále měřit teplotu půdy působí už docela komicky. ;) Ač ji mám zcela jistě nižší, není to to, co by rajčata zabrdilo v růstu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz