Rajčata 2023
|
|
 |
 |
host - 91.196 (?) 29.5.2023 15:06
...a ještě k Vašemu: Každý přece vidí... já teď název vlákna při psaní příspěvku nevidím, celkem bych ocenil, pokud by tu bylo-než zformuluju myšlénku , tak to chvíli trvá, občas mě něco vyruší a pak už si hůř vzpomínám-toto je vlákno o rajčatech 2023 ? Pokud ano, tak mám mladé rostlinky, venku na obdélníkovém hrůbku-desítky už lehce pomrzlých plodů jakéhosi pro mě noname rajčete-plůdky ve finále sytě červené, velikosti asi 1cm max, dobré chuti, cca 15 ks ve vijanu průměrně jsem na podzim rozhrnul po povrchu půdy a žel. hrábemi zasekal do ní. Přibližně za 10 dnů je budu rozesazovat. Loni tvořily bujné, zčásti poléhavé keře, které chytily plíseň až začátkem října, SPCH.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 63.30 (?), 27.5.2023 5:43
Díky za informaci. Našel jsem si to pro Brno (jen mně tzo zajímalo) a také pro ˇUstí n/L. To Ústí přidáváím pro Milana.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3145) - 208.138 (?), 27.5.2023 20:33
Díky. Mám rajčata s balem tak 45 - 50 cm hluboko. Není to s tou teplotou sice kritické, ale není to určitě ideální. Proto mi vůbec nejásají. Ale je tam asi i další problém: Ústí je o 300 m níž. Já věděl, že je to hodně na hraně, ale už jsem je vysadit prostě musel. Dával jsem je do teploty kolem 11°C (40 cm).
Mám tam 6 kousků, co mají bal jen tak v 25 cm - šikmo zasazené. Vypadají nejlíp. A to jsou z várky sazenic pro nížiny (výsev 16.3.). Ty ale jsem už projistotu zalil. Takže si říkám, že i způsob zasazení bez ohledu na hloubku zeminy v záhonech je dobré volit podle okolností, tedy hlavně počasí. Letos jsem to nevychytal.
A také musím překopat výsevový kalendář. To svícení hned po vyklíčení je urychlilo příliš.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3372) - 63.219 (?), 29.5.2023 7:24
Nechápu, proč se ve vlákně "Rajčata 2023" řeší, kdy se vysévají okurky, Možná by se tady mělo také řešit, že "banány jsou chuti mdlé".
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 141.158 (?), 29.5.2023 20:51
To bude ten důvod, proč mě učili sazenici položit - teplá vyhnojená zem na navrchu.
Omlouvám se, že jsem reagovala mimo téma, v teplých podmínkách ten měsíc předpěstování doma nažene později zasazená rostlina za týden. Jitka
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3145) - 208.138 (?), 31.5.2023 0:10
Nedám vám ještě úplně zapravdu. Ale první fáze vývoje po vysazení tomu nasvědčuje. Letos má ale přijít horké a suché léto. Takže tam se zase mohou projevit určité výhody hlubokého sázení.
Už teď ale lze říct, že tenhle "rozpor" není o tom, co je horší či lepší všeobecně. Je to o momentálních podmínkách a volba lepší varianty je na zahradníkovi. Byl jsem letos "okouzlen" jednoduchostí a snadností práce se zemním vrtákem. Proto jsem jich vsadil tak málo šikmo. Ale i ta rajčata, u kterých jsem aplikoval z nouze jakýsi kompromis - tedy díru až k jílu, ale dalších 30 cm stonku šikmo (jo, to vychází, protože měly i s balem kolem metru), jsou na tom mírně lépe než ty opravdu přímo zasazené až do 50 cm. Domnívám se, že jim potrvá chvíli, než si vytvoří kořínky kolem povrchu, které budou těžit ze zalévání či mírného deště. Pokud ale půda vyschne až do těch 50 cm, i ty hluboko zasazené budou více-méně odkázány na povrchovou vodu.
Děkuju za to, že jste mi poukázala na aspekt (který jinak zdůrazňuji), na který jsem zapoměl, tedy teplotu půdy hlavně dole. Je stejně důležitý jako vláha v různých hloubkách. Doufám, že na konci sezóny budu vědět o trochu víc. Dám vědět.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 63.219 (?), 29.5.2023 12:30
To nebyl apel na administrátora, ale na diskutující. Každý přece vidí do jakého vlákna příspěvek dává. Nechce se mně to hledat, ale zajímalo by mne, kdo s tím "na Marka saď oharka" přišel.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 8.177 (?), 29.5.2023 13:55
Jestli vás to skutečně zajímá, tak s hypotézami ohledně teplot a vhodnosti setí okurek, paprik, fazolí, celeru a další zeleniny přišel již tradičně Milan HP.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 29.5.2023 14:11
26.22? Milan HP se snažil vrátit k rajčatům skrz vrták-tak asi tak, SPCH.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 29.5.2023 15:06
...a ještě k Vašemu: Každý přece vidí... já teď název vlákna při psaní příspěvku nevidím, celkem bych ocenil, pokud by tu bylo-než zformuluju myšlénku , tak to chvíli trvá, občas mě něco vyruší a pak už si hůř vzpomínám-toto je vlákno o rajčatech 2023 ? Pokud ano, tak mám mladé rostlinky, venku na obdélníkovém hrůbku-desítky už lehce pomrzlých plodů jakéhosi pro mě noname rajčete-plůdky ve finále sytě červené, velikosti asi 1cm max, dobré chuti, cca 15 ks ve vijanu průměrně jsem na podzim rozhrnul po povrchu půdy a žel. hrábemi zasekal do ní. Přibližně za 10 dnů je budu rozesazovat. Loni tvořily bujné, zčásti poléhavé keře, které chytily plíseň až začátkem října, SPCH.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|