Rajčata 2023



   Předchozí příspěvky  |  <  51,  52,  53,  54,  55  >   
                     
host - 130.82 (?) 
9.10.2023 9:25

A znovu se předvádíte, znovu tu dáváte ničím nepodložené nesmyslné tvrzení:

"Moje tvrzení či dohad je, že zdravě vyvinutá rostlina má větší imunitu proti chorobám, a to se projevuje tím, že odolává déle. A ten zdravý vývoj je také podmíněn tím, že je zasazena či zaseta do teploty půdy, která je pro její zdravý vývoj dostatečná."

Ano, první věta platí. Ale ta druhá je naprostý nesmysl. To, že sadíte do chladnější půdy, a tím se o něco zpomalí rozjezd rostliny, neznamená vůbec nic. V době, kdy je tlak chorob, tj. v létě, je rostlina sázená dříve do chladnější půdy i rostlina sázená později do teplejší půdy ve STEJNÉM zdravotním stavu a STEJNÉ růstové fázi. To, že ta první hůře odolává chorobámn, je váš ničím nepodložený výmysl. Tečka. Až vaše tvrzení něčím podložíte (běžný věděcký způsob jsem vám jasně popsal), má smysl se o tom bavit jako realistické hypotéze, do té doby je to pouze váš výmysl, o kterém přesvědčovat ostatní je pouze znakem vaší nabubřelosti. U běžných malopěstitelů rajčat se vaše smyšlenka NIKDY nepotvrdila. Ostatně i zkušený Vladimír už vám vaši smyšlenku před nějakou dobou popřel, běžně vysazuje do pařeniště velmi brzy na jaře a nezřídka jeho rajčata pobývají v chladu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 20.79 (?), 9.10.2023 10:01
myslím si, že znovu a znovu se tu předvádíte vy, pane Kovaříku
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2776) - 208.138 (?), 9.10.2023 22:44

"V době, kdy je tlak chorob, tj. v létě, je rostlina sázená dříve do chladnější půdy i rostlina sázená později do teplejší půdy ve STEJNÉM zdravotním stavu a STEJNÉ růstové fázi."

Opravdu ve stejném zdravotním stavu? Nebude to záležet na podmínkách? Konkrétně tedy na délce studeného počasí a tedy i studené půdy po vysetí či vysazení?

Pěstujete fazole nebo fazolky? Kdy je vyséváte? Když jsem ještě nevěděl, jaké teploty půdy pro výsev která plodina potřebuje, vyséval jsem je zároveň s hrachem. Hrách v pohodě vyrostl, ale z fazolí jsem nikdy nic neměl. Vylezly neduživé a velmi brzy zahynuly. Ty přeživší pak sice nakonec zaplodily, ale zdeformované plody v nepatrném množství. Pak jsem se dozvěděl, že fazole je třeba sít do půdy stejně jako okurky, tedy v teplotách půdy nad 15°C. Od té doby mám úrodu fazolek zaručenou. A bez problémů odolávají i infekcím. Možná vám to někdo z čtenářů potvrdí.

Vladimír a jeho pařeniště jsou jiná kapitola, nelze to přirovnávat k setí a pěstování na volném záhoně. 

Ne, nechci tohle svoje pozorování nikomu vnucovat, a netrvám na tom, že mám "pravdu". Jen to předkládám k zamyšlení pro ty, kdo si lámou hlavu nad tím, proč to a to nevyšlo, ačkoliv třeba rok předtím to bylo v pohodě. Je to jen výsledek mého zamyšlení v mých podmínkách. A že to nebylo nikdy nikde potvrzeno? To není zase až tak docela pravda: na jinojazyčných fórech je to celkem považováno za samozřejmost.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 16.6.2023 7:03
Spencery už zrají, prázdniny a výlety jsou zde. Léto začíná, ještě při chvilkách dodělat rekultivaci pozemku, ale záda si na tom nezničím, takže langsam. Biegler
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3250) - 63.18 (?), 17.6.2023 6:30

Od Milana:"které roky jsi měl první zralé rajče dřív, případně i nejdřív?"

Pokud si dobře pamatuji, tak v roce 2018 to bylo jedno rajče Sarayev Shtambovyi a to myslím kolem 15. května. To bylo jen to jedno, které mělo už květ z domu (asi opylený). Potom docela dlouho nic. Nepotřebuji, abych měl jedno nebo dvě rajčata, ale pro mne je důležité, aby opravdu plodily. Jinak se omlouvám, že reaguji až teď, byl jsem na dovolené tam u vás v Čechách (Pce a okolí). Teprve teď budu vyřizovat všechny resty.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2776) - 208.138 (?), 21.6.2023 10:37

A já se omlouvám, že reaguji se zpožděním. Čtvrtek až úterý trávím na chalupě, kde není ani počítač, ani televize.

Jasně, to první rajče není důležité jako sklizeň, ale jen jako orientace v uzrávání. Které roky byly dobré a které horší. U mne byl 2018 taky nejranější.

Letos díky nízkým teplotám v noci zažívám poprvé problémy s opylením a opadáváním květů ze spodních vijanů. 6 až 8 hodin teploty kolem 7°C je víc než dost na narušení toho procesu. Doufám jen, že už to nebude pokračovat.

Takhle to včera vypadalo u mne nahoře.

Milan HP

Pod chalupou
Pod chalupou
Rovně zasazená nejranější výsadba.
Rovně zasazená nejranější výsadba.

Řízky na podzimní sklizeň pro zrání v interiéru.
Řízky na podzimní sklizeň pro zrání v interiéru.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 61.195 (?), 21.6.2023 19:53

Ahoj Milane, vypadá to u Tebe dobře. Kolik vlastně máš celkem rajčat a jaké odrůdy letos pěstuješ?

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2776) - 208.138 (?), 22.6.2023 1:00

Vladimíre, je to jako vždycky: relativně skromné plány cca na 30 se vyvinuly na 46 rostlin. K tomu ještě 30 řízků na pozdnější sklizeň. Je zajímavé, že se ujaly do posledního muže. Ty řízky, ale vlastně i sazenice.

Odrůdy? Všechny udávané či odzkoušené jako protiplísňové. Nejvíc klasika: Mountain Magic/Merit, Crimson Crush/Cocktail/Blush/Plum, Primabella. Pak tam mám nějaké novinky: Rondobella, Paoline F1, Gourmansun F1 - barevný biftek, Apple Berry F1, poprvé i Rubylicious F1, jinak už loni odzkoušené/neodzkoušené na plíseň Honey Moon F1, Galahad F1, Defiant F1. Celkem 15 odrůd. Ani jsem si nenechal kontrolní vzorek neodolných. Poznám podle sousedů.wink

Na balkónech pak mám naopak všechno neodolné: Bejbino F1, Start F1, Maglia Rosa (ta právě teď je nejplodnější a protože už uzrávala na balkóně, fakt chutná osmičkově), Mandat F1, Pink Passion a něco mi tam také zbylo ze sazenic na zahradu. Tedy nemají to tam lehké, hlavně na západním balkóně: pere tam slunce naplno od 2 pm až do západu. Zastínil jsem kontejnery, takže zatím žádná BER, ale asi bude hůř. Vzduch dneska přes 33 stupňů, ale půda v květináčích o cca 2 - 3°C míň, což se zdá přijatelné.  Paprikám to náramně svědčí.

Měj se.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3250) - 63.186 (?), 27.6.2023 15:41

Mým tyčkovým rajčatům se začalo v tom teple dařit.

           Vladimír

Indeterminantní rajčata- 64 ks
Indeterminantní rajčata- 64 ks
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2776) - 208.138 (?), 9.7.2023 23:26

Vladimíre, přesně to se stalo i u mne. Možná až příliš "dařit". Jsou nezvladatelně bujná. Fotku sice nemám, nechal jsem foťák doma, ale to napravím co nejdřív.

A svým rajčatům se musím omluvit za nedůvěru: dneska jsem sklidil 4 první zralá. Ano, byly to téměř s jistotou ty, které byly opyleny už tady dole na balkónech ještě před výsadbou. Dvě Primabelly, jeden Apple Berry Red a jedna Crimson Plum. Sklidil jsem je ještě ne úplně zralá, ale to dozrávání "na košíku" se mi osvědčilo už tady doma. Na další si budu muset asi počkat.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  51,  52,  53,  54,  55  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika