Rajčata 2021



Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 157.50 (?)
24.2.2021 13:12

Milane, riedila som Savo asi tak 1: 20, iba tak od oka a ponorené max. tých 5 minút.

 Sophie mi vlani začala dozrievať okolo 8. marca. Tento rok malo horšie podmienky, tak sa možno trocha oneskorí.

       Eva T.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  21,  22,  23,  24,  25  >   
                     
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 24.2.2021 9:26

Evo, zkoušíte rolky poprvé, nebo máte více zkušeností? Já rolky přestřižené napůl poprvé zkoušela loni v létě, ne s rajčaty, ale pro letní sadbu salátu (na záhoně odmítal ve vedru klíčit) a už nevím čeho dalšího a moje zkušenost byla, že pro rychle rostoucí zeleninu je to super, ale pro pomaleji rostoucí se nehodí, protože po čase začaly plesnivět jakousi černou plísní, tuším tak po 3 týdnech, o rajčata bych se v rolkách bála... Dejte prosím vědět, jak se jim to líbilo wink Elen

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 157.50 (?), 24.2.2021 12:12

 Ellen, rolky dávam prvý krát, no asi po 3-4 týždňoch budem zrejme presádzať zase do niečoho väčšieho, tak ro snáď nebude vadiť a vydržia. Riešim takto pre momentálne málo miesta na oknách, koncom marca už bude viac miesta v skleníku.

                      Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2776) - 6.138 (?), 24.2.2021 12:02

Evi, právě Sofie mne zajímá. Abych věděl, kdy se už můžu začít těšit.smiley

Jak provádíš to máčení v Savu? Mám nějaký protisavový blok v hlavě, Savo používám na dezinfekci nádob a tak, ředěné, a stejně to kouše do rukou. Jak moc ho ředíš? A čas ponoření? 5 minut?

Díky

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 157.50 (?), 24.2.2021 13:12

Milane, riedila som Savo asi tak 1: 20, iba tak od oka a ponorené max. tých 5 minút.

 Sophie mi vlani začala dozrievať okolo 8. marca. Tento rok malo horšie podmienky, tak sa možno trocha oneskorí.

       Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 157.50 (?), 24.2.2021 21:29

Milane, pridávam obr. z dnešného prvého tohoročného otužovania vo dvore na slnku- asi 4 hodiny. Adnes otrhnuté plody Maglie Rosy.


Sophie´s Choice
Sophie´s Choice
Maglia R.
Maglia R.
Blaue Zimmertomate
Blaue Zimmertomate
Maglia R.
Maglia R.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2776) - 6.138 (?), 24.2.2021 22:40

Evi, to je paráda.Tady je pořád na otužování moc zima a mlha. Ale to je mi stejně houby platné: v těch 12ti litrákách, které už jsou téměř plné, je to s mými zády neproveditelné. Navíc jsou tak bujné, že je ani z toho okna pořádně nevymotám. A dvě Nelinky jsem omylem přivázal k sobě. blushTakže jim hodně větrám a pak, až je vyhodím na balkón, zastíním je na čas bílou netkanou textilií. Přežily to v minulých letech, přežijí snad i letos. Mám docela radost i z těch postižených Tomato Berry: vzpamatovaly se a mají plody. Množství žádný zázrak, ale jsou slušně veliké a trochu se zařadily do závodního pole o první zralé rajče. Škoda, že mi tady ta Maglia Rosa nějak nejde. 

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 61.80 (?), 24.2.2021 23:33

Evi, na jiném webu jsi napsala, že DTM je od vyszení sazenice do zralosti, což není pravda.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 157.50 (?), 25.2.2021 7:09

Vladimíre, ja sama som mala vždy dojem, že DTM sa počíta od doby kvitnutia po uzretie plodov,(aj som to tak vždy pre seba uvádzala) dosť ma to zaujíma, lebo sa snažím doma čo najskôr dopestovať vlastné zrelé rajčiny Ale včera som na podnet niekoho na tom fóre kto to vyvracal, zapátrala trocha na nete, lebo som to chcela vyvrátiť a naozaj som nikde nezistila, že to je od kvitnutia- vždy bolo uvedené od vysadenia- hoci pre mňa je to nelogické. Možno som nepátrala dlho, možno máš lepšie, hodnovernejšie zdroje. Budem rada, keď to uvedieš na správnu mieru, mne sa to tiež zdá najlogickejšie od doby kvetu po dozretie. Tak som písala posledne aj Magliu Rosu, ktorej prvé plody uzreli túto sezónu u mňa po 48 dňoch od kvitnutia, hoci oficiálne sa uvádza 55. Na tej stránke som napísla toto:

"Ano, DTM sa ráta všeobecne od posadenia sadenice na definitívne miesto až po dozretie prvých plodov. Je to ale veľmi nepresné, preto sa DTM uvádza v určitom rozpätí. Sadiť sa predsa môže malá rastlinka, ktorá bude kvitnúť aj o mesiac, alebo už kvitnúca. Ešte je v hre samozrejme aj podnebie a pestovateľské prostredie, kde rastlina rastie. Rusi uvádzajú obyčajne DTM od vysiatia semienok(najskoršie odrody ho majú okolo 90 dní), čo je samozrejme tiež nepresné, lebo v závislosti od teploty závisí aj doba klíčenia môže sa líšiť aj o 2 týždne. Najmenej nepresné teda je, keby sa uvádzala od doby kvitnutia. Ja si to tak aj pre seba rátam- aby som mohla porovnávať najmä skoré odrody a odrody s kratšou vegetačnou dobou, ktoré ma najviac zaujímajú."

Rada si to tam opravím, ak prídeš na nejaké oficálne zdroje, kde je presne uvedené, že DTM je od doby kvetu.

                                      Eva T

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 61.80 (?), 25.2.2021 11:30

Musím zopakovat to co mně napsal Ing. Gajdoštín tehdy vedoucí pracovník v SEMO, dnes majitel Dobrá semena:"Internet snese všechno".

1. Nechodím moc na ruské weby s rajčaty, ale svého času jesm něco kupoval na tom estonském webu. U ruských rajčat nikdy neuváděli DTM ale psali slovně třeba od výsevu (nebo výsadby) 90 dní.

2. DTM je jednoznačně údaj používaný v americe. Česky to znamená dny do uzrání. Myslí se tím uzrání plodu, takže se jedná o dobu od opylení do konzumní zralosti. Za okamžik, kdy dojde k opylení se považuje den, kdy se prvně otevře květ. Je známá věc, že v době otevření květu už je pestík často opylený (to vědí hlavně ti, kteří kříží rajčata a musí ještě z uzavřeného květu odstranit pylové tyčinky). To, že některý plod se vyvine dřív nebo později vůbec nic neznamená. Na rostlině je často několik desítek květů a kdybys chtěla opravdu zjistit jak to s tím DTM je, musela bys zjišťovat tuto dobu u každého květu. Jistě by se to lišilo dle průběhu počasí atd. Potom bys musela udělat nějaký průměr, ale nevím k čemu by to bylo.

3.DTM je tedy definovaný od rozkvětu do zralosti. To je konsenzus mezi šlechtiteli, pěstiteli, prodejci, atd. v USA. Žádná jiná interpretac není možná. Někkteří se tomu chtějí vyhnout a tak používají klasifikaci obdobnou jako u nás -very early, early, midseason,... Rusové zase píší třeba 90 dní od výsevu. Když chci mít nějaké rané rajče, tak si vyberu velmi rané, very early nebo DTM třeba 55. Když se podíváš na web Tatiany Beloševič (Croatian seeds), tak tam uvidíš, jak uvádí ranost odrůd různým způsobem, podle toho, kde původní semena vzala.

4. DTM pokud je uvedeno u rajčete, tak slouží jen k tomu, aby se porovnaly různé odrůdy a abych si mohl podle něho vybrat třeba nějakou ranou odrůdu. Ppro prodejce osiva slouží jako reklama a proto se je často snaží uvést co nejkratší.

5. Myslím si, že i u nás by se mělo prezentovat DTM jednoznačně a správně, protože čím dál častěji se zde objevují odrůdy převzaté z oblasti z Atlantikem. Co si kdo o tom myslíme, jestli to odpovídá nebo neodpovídá je úplně jedno. Proto jsem na to reagoval.

6. Nezlob se, ale žádné oficiální údaje nemám ani nemíním je hledat. Otázka DTM byla docela dost často diskutovaná na Tomatoville hlavně se začátečníky. K ničemu tě nenutím, přece jsme jen na internetu.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 157.50 (?), 25.2.2021 16:44

Vladimíre, dobre si to napísal, zase vidno, že vieš všetko správne zdôvodniť, ja som skopírovala časť tvojho príspevku a uviedla všetko na správnu mieru aj na tej stránke- zhrada online.  Môj názor je totožný s tvojim, aj som to tak doteraz uvádzala pri odrodách čo pestujem, iba ma zaskočilo, keď nejaký "odborník " sa tak vehementne ohradil na to keď tam niekto pred ním napísal, že DTM je od kvitnutia po zrelosť a začala som večer po tom pátrať na nete, pochybujúc o vlastnom úsudku. Ano internet znesie bohužiaľ všetko, najmä v poslednom období. 

                                                                             E.T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  21,  22,  23,  24,  25  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika