Papriky 2024



host - 168.123 (?)
3.2.2024 14:24
Vyvýšený záhon je super, kameni použijte na něj.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 14.1.2024 16:32, zobrazeno: 8823x

Tak semínka jsou v substrátu ve 24 - 25°C. Celkem 41 semínek. Odrůdy Lungy F1, Slávy F1, Slovanus F1, Big Red a "Komerčka" (vybraná semínka z koupené červené bachratky - bell pepper). Stejně jako loni je chci pěstovat pouze na balkónech tady dole. Zjistil jsem, že to na průběžnou spotřebu bohatě stačí. Důkladně jsem semínka namočil v dešťové vodě. A použiju stejný postup po vyklíčení jako u rajčat - budu svítit. V podstatě nepotřebuji víc než 15 rostlin. Loni mi 12 rostlin dalo 8 kg paprik, ze kterých velká většina uzrála. Musím ale zajistit lepší stínění kontejnerů a také zalévat denně pro ochlazení půdy v teplotách nad 30°C. Loni jsem na balkóně měl i 40°C jak byly rozpálené zdi. Takže se objevila suchá hniloba.

Milan HP

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1749) - 168.103 (?), 15.1.2024 15:05

Dobrá práce, Milane.yesA pro mě upozornění, že už je čas připravit výsev také. Taky jsem koupil to zelí Pylon, ta dvojnásobná váha za stejný počet dnů růstu mi vrtá hlavou. Walter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 15.1.2024 18:26

Jsem děsně zvědav, jak si ty papriky povedou při klíčení. Z koupených zásob jsem vybral jen hybridy před expirací. Big Red jsou moje vlastní z 2022. Přišel jsem totiž na to, že do toho salátu, na který spotřebuju většinu paprik, je odrůda nedůležitá.

A mám dobrou zprávu: sehnal jsem Dynamic F1 i rajče Tastier F1. V Globu. "JIná zahrada" má měsíc inventuru. A bude se srovnávat a ochutnávat.smiley

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 210.156 (?), 17.1.2024 17:30

Ja dnes vyseto: Monanta, Afrodita, Rubinova, Lydia, Hamik, Tongua, a marketove z plodu cervena dlouha uzka z Turecka, moc dobra a sladka (Corno rosso?). Vyrazena Parade - prilis tenke steny, Ornela - trpela u mne na suchou hnilobu, Mejka - sice velka, ale malo plodu nevalne chuti, California Wonder - bez chuti. Afrodite davam druhou a posledni sanci, loni mi sazenice nejak padly. Krome Hamiku a Tonguy by ostatni meli jit snist i v technicke zralosti. Hamiky a Monanty budu asi sazet po dvou, je malo mista a potrebuju jich vice., nebo po jedne ale tak 20cm od sebe, to bude asi lepsi. Obecne bych tady u mne v te kotline potreboval o mesic delsi leto.Tak uvidime jestli se zadari.

MK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 210.156 (?), 17.1.2024 17:33

Jo, a pred 14.ti dny vyseta Poupila, sladka mini papricka, bude z ni pokojovka, ta bude na parapetu doma.

MK:

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 17.1.2024 20:45

Kolik jich máte celkem vyseto? A půjdou všechny do skleníku nebo něco i ven?

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 210.156 (?), 17.1.2024 21:35

Od kazde asi 10-15 semen, pujdou jen do skleniku, na zahradce mam jen jeden zahon, kde mam misto jen pro rajcata a cibuli. Mezi rajcata letos naperu jeste zeli a brokolici. Plochu ve skleniku mam netto 9m2, nijak jsem to nepocital, ale urcite 10x Monanta, ostatni po ctyrech, a jeste tam musim naprat aspon dve salatovky a dva lilky. Je to velice optimisticke, spis se tam vejde min, uvidime. Mam take v planu zrusit cast zahonu kosatcu venku, jeste ale musim presvedcit manzelku, tam bych chtel dat ty Tongua, na tech mi zalezi nejmene. Kdyz uz o tom pisu, paprik bude asi 40 a jeste budou rajcata, Tak ted najednou nevim, kam to na okne vubec dam. Jedine po dvou do jednoho kelimku a pak roztrhat, snad to nebude zas tak vadit. Dam kelimky od pulkilovych jogurtu a budu si od toho slibovat vetsi korenovy system. Dalsi problem nastane za mesic, mam rajcata nejen svoje oblibene plus navic nove odrudy odolne k vyzkouseni, ale neco od tebe, neco od Vladimira... Take mam rozjednano, tez s drahou polovickou, ze bych zrusil skalku, nechal bych jen obvod a takovy nizky vyvyseny zahon se ji i zamlouva, protoze uz na to nema se tam plahocit s plevelem a zapolit s ryzcem, co ji zlikvidoval postupne vsechny cibuloviny.smiley Takze mista bude snad dost, jen musim nekam dat tunu kameni.

MK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 18.1.2024 0:29

Musím se usmívat. Ten permanentní spor mezi "užitečností" a "krásou" je snad všudypřítomný. Kdo prosazuje co je také většinou dané.  Už léta se snažím přesvědčit manželku, že kvetoucí rajče je nádherná kytka a navíc téměž celoroční na rozdíl od jejích mnoha pěstenců. laugh Marně. Pravda, občas musím udělat vstřícné gesto, jako že navrhnu (a připravím) nový záhon na kytičky. Ale samozřejmě za to něco chci: no a tam co máš ty gazánie, či cokoliv jiného, přijde třeba mrkev. Nasazuji všechny své diplomatické i mírně vyděračské schopnosti. Je to i zábava.

A s tím místem doma je to podobné: málo místa, hodně požadavků. Dělám sazenice i pro synáčka, který nyní má skleník (polykarbonát). Je to paradox: já v činžovním bytě pěstuju sazenice pro domkáře se skleníkem. Jenže pejcha vítězí, když mi řekne: ty máš tak silné rostliny, to já nedokážu. No, řekni mu "Ne"! A tak to doma žongluju, jak se dá, ale vždycky to nějak zatím dopadlo. Prostě zásada je řešit problém, až když se opravdu vyskytne. Ano, někdo by to nazval fatalismem: však ono to nějak dopadne. A možná by měl pravdu. Vždycky dopadlo.

Loni jsem už vyséval i rajčata po dvou do jedné komůrky sadbovníku. Ušetřilo mi to prostor a oddělení nebyl zase až takový problém. U paprik je to folklór, ty se pak i tak nechávají při výsadbě. Z důvodů, které jsem stále ještě nepochopil. Takže je taky odtrhávám. Ale pokud jsou ty kořenové systémy dobře vyvinuté (fosfor a draslík), nějaký ten kořínek utržený té rostlině zásadně neublíží. Konec konců jsou i tací, kdo kořínky zastřihávají. 

Jojo, vyvýšený záhon jsem taky vybudoval. Sice ne kvůli drahé polovičce, ale s jejím téměř nadšeným souhlasem. Ovšem na její požadavek je 80 cm vysoký. Jenže ten záhon je stále bez svrchní vrstvy směsi - počítal jsem, že bych ho během zimy naplnil. Chachá. Snad to ještě stihnu do března. Jen připomenu: když je budeš dávat po dvou do kelímku, dej jim tu nejlepší možnou směs. A neboj se je i přiměřeně přihnojovat. Nepřehánět dusík.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 168.123 (?), 3.2.2024 14:24
Vyvýšený záhon je super, kameni použijte na něj.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 4.2.2024 0:24

Upřímně, mám z jedné strany vyvýšené záhony nad kamennými teráskami. Není to to pravé ořechové. Na jaře zídkou (kámen nasucho) teplo utíká a v létě se naopak kámen pod přímým slunce docela rozpálí (svah je přímo k jihu). Takže ho stíním. Rostliny hned za zídkou jsou téměř vždy viditelně slabší než ty dál od ní.

Takže vyvýšený záhon je ze smrkových krajinek, uprostřed i 10 cm silných. I tak ho budu v létě stínit. Pro jistotu.wink

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika