Odolné odrůdy rajčat



host - 199.242 (?)
1.1.2020 22:59

Potvrzuji, jedná se o nedostatek vápníku. Většinou při pěstování v kontejnerech/truhlících a pod. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 26.54 (?), 10.2.2018 19:56, zobrazeno: 52114x

Zdravím všechny pěstitele a prosím o radu. Bydlíme poblíž potoka, v podhůří Orl. hor. Rajčata jsem kdysi pěstovala s velkým úspěchem bez nutnosti postřiku venku na záhoně pod stříškou. Asi posledních 5 let mám velký problém s plísní (nikdo v okolí nepěstuje brambory). Nemám ráda chemii, navíc máme včely, nechci používat postřiky. V naší oblasti máme hodně srážek, k tomu občasné mrazíky ještě koncem května. Dva roky jsem zkoušela pěstování i ve skleníku, ale nadělaly mnoho zelené hmoty a minimum plodů. Ráda bych pěstovala alespoň 3 druhy - na saláty, na kečup a na sušení. Poradíte prosím nějaké osvědčené odrůdy? Pěstovat můžu na volném záhoně pod stříškou, na volném záhoně bez stříšky, ve velkých květináčích i ve skleníku.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2746) - 6.138 (?), 10.2.2018 20:44

Řeším velmi podobný problém v nadmořské výšce 570 m. První sezónu, takže zatím nemám žádné výsledky - viz vlákno Rajčatový hokus pokus - průběh. Objednal jsem dvě, údajně plísnivzdorné, odrůdy z Anglie - Crimson Crush a Mountain Magic - bohužel obě F1. Anglické podmínky jsou mnohem vlhčí než ty naše: co přežije plíseň tam, musí tady taky. Doufám. Crimson Crush jsou k dostání i tady na internetových obchodech. Zatím netuším, jaká jsou chuťově a ani jak plodná. Stejně tak s Mountan Magic: ta ale u nás asi nedostanete, takže jedině je objednat z Anglie. Nejsou laciná: 4 libry za 5 semínek. 

Mám za to, že pokud byste pěstovala odolné odrůdy pod přístřeškem, budete za vodou. Osobně se chystám odolné odrůdy pěstovat úplně volně, abych zjistil, jak moc jsou odolné a ty neodolné (Start, Bonset, Vitador, Stupice) pod zatahovací plachtou. Zatím je to jen ve formě plánů, letošní léto ukáže, jaká je realita. Jinak mám v úmyslu je rozsadit dál od sebe, nenechat z listů vytvořit džungli jako loni a vždycky po dešti oklepat z rostlin vodu. Chemie nepřipadá v úvahu, i když se mi tady smějou - použil jsem ji po několik let (Kuprikol) a výsledek byl, že mi většinu úrody stejně sežrala plíseň. Pravidelně přišly deště, když jsem byl na dovolené.

Také jsem slyšel, že divoká rajčata původem z Mexika (např. Matt's Wild Cherry) jsou téměř naprosto odolná plísni, jenže nechci cherry a také nevím, jak se přizpůsobily našim podmínkám.

Milan Hokus Pokus   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 26.54 (?), 10.2.2018 22:09

Zdravím Milane, díky za reakci;) Já už pěstovala asi 40 druhů rajčat, ale zatím co se týče odolnosti, tak žádné nevyhovovalo. Vloni jsem zkoušela jak ve skeníku, tak pod stříškou, pak v květináčích podél skleníku a na volném záhoně. Největší úroda a nejpozději plíseň byla na těch u skleníku v květináčích... Ve skleníku se mi nedaří snížit vzdušnou vlhkost, přestože krom nocí mám dvířka otevřené pořád, okénko se otvírá samo dle teplot. Myslím, že to je je ten důvod, proč mi tam chytly plíseň taky. Kdybych používala chemii, tak si radši koupím rajče v obchodě (i když teda ta chuť...). Zkoušela jsem i různé podpůrné věci jako Symbivit apod., ale bez valného výsledku. S naší vzdušnou vlhkostí a rozdílnými teplotami se to nedá...

Semena z Anglie bych mohla zkusit, dcera tam je a asi by mi je mohla koupit;)

zdraví Tony

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 131.116 (?), 11.2.2018 5:56

Já bych odrůdy Start a Stupické nehodnotil jako neodolné. Pěstuji rajčata rajčata přes 30let a vyzkoušel jsem za tu dobu vice než 100 odrůd a obě výše uvedené, bych řadil do té odolnější skupiny odrůd. V posledních 10 letech se u nich plíseň neobjevila. Pěstuji je venku v květináčích bez postřiku. Když hodnotím odolnost v posledních letech tak si dobře vedou odrůdy Tornado, Gigantomo, Uragan, Auria, Skvrnitý Říman a Brioso F2. Letos jsem snížil počet pěstovaných odrů na 29.

Rajče Start
Rajče Start
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2746) - 6.138 (?), 11.2.2018 10:49

Nejspíš máte pravdu, ale v mých podmínkách (570 mnm, vydatně deště a otevřené západním větrům) už mi postupně plíseň zničila jak Stupice, tak Startky a loni to byla nejspíš Tornáda (v sáčku měly být Starty, ale byla tam jiná semínka). Pravda, z těchto odrůd mi vždycky něco zbylo, tedy i po nakažení rostlin, kdežto když jsem kdysi pěstoval keříčková, odrůdu nepamatuju, odešlo úplně všechno.

Takže pro jistotu počítám tyhle odrůdy mezi "neodolné". O těch Crimson Crush a Mountain Magic píšou, že nejsou odolné tak, že by plíseň nechytly, ale že mají gen, který zajišťuje, že napadené místo se jaksi "zacystuje" a plíseň se nešíří dál do rostliny a hlavně ne do plodů. Jeden nebo dva Fóráci tady je už pěstovali a nezjistili, že tomu tak není. Jenže to třeba byly roky, kdy nechytly plíseň ani jiné odrůdy. Takže to není vlastně prokázané. Na anglická či americká fóra jsem se zatím nedostal. Ono je to vlastně jedno: rozhodl jsem se to prostě vyzkoušet: stejně jsou místní podmínky jiné. Výsledky určitě zveřejním.

Milan Hokus Pokus

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 250.100 (?), 18.10.2019 22:48
Crush crimson odrůda rajčat odolná proti plísní. Letos tlak plísní byl minimální, takže dobrou úrodu dala i obyčejná rajčata. Odolnost proti plísní se nedala prokázat. Ale i tak se ukázalo, že Mičurini z Anglie někde udělali někde chybu. Listy nechytaly plíseň, plesnivěly rovnou plody
plody crush crimson
plody crush crimson
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 136.242 (?), 18.10.2019 22:59
To neni plesen, to je odhnivanie špičiek. Primarnou príčinou je nedostatok vápnika. Niektoré odrody su na nedostatok vápnika citlivé.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 199.242 (?), 1.1.2020 22:59

Potvrzuji, jedná se o nedostatek vápníku. Většinou při pěstování v kontejnerech/truhlících a pod. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3231) - 135.55 (?), 19.10.2019 7:55

Chybu neudělali ti Mičurini, ale chyba byla na Vaší zahradě.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 204.6 (?), 19.10.2019 8:30

Plíseň se letos projevila naplno až začátkem září, ovšem nástup byl rychlý, protože jsem letos ani jednou nestříkal. Crimson crush vydržel bez stop cca o 3 týdny déle. Naposledy jsem sklízel před 10 dny (kvůli hlášeným mrazíkům) v době, kdy ostatní rostliny byly už zlikvidovány jako kompletně černé. Před poslední sklizní už ale nějaké poškozené listy byly.

V tomhle ohledu zajímavá odrůda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika