Odolné odrůdy rajčat

Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.118 (?) 
23.11.2020 10:07

Díky za tip na Open-pollinated Mountaineer Delight a Pride. Co jsem se díval na fakta, tak M.Pride má vyšší výnosy, silnější slupku, M.Delight je chutnější, tenčí slupku a o něco odolnější k septorii a plísni (vygooglete si "West Virginia IPM Report, 2019") Jediný obchod kde jsem je našel je southernexposure.com, posílají i k nám.

Jinak stále válčím s dehybridizací Mountain Magic. Letos jsem měl čtvrté pokolení (F4) a konečně se geny trochu ustálily. Předchozí roky byl dost velký odpad, geny se rozeběhly všemi směry (hrály žlutými i červenými barvami, byly kulaté i špičaté, malé i velké, chuťově nic moc i výborné, málo vzrůstné i vzrůstnější, odolnější i méně odolné...). Měl jsem každý rok soubor cca 40 rostlin, ze kterých jsem do dalších pokolení vybíral takové, aby co nejvíce chutí i podobou připomínalo Mountain Magic (menší až střední, špičaté), co nejméně praskalo a bylo co nejvíce odolné. Zatímco první roky toto splňovaly cca 2-3 rostlinky, letos už jich bylo cca 10. A tyto se držely se poměrně dobře i přes nepříznivé letošní podmínky (co se týče srážek a šíření plísně - měl jsem ještě pár jiných rajčat a také jsem si vytipoval z F3 generace jedno velké biftekové, které jsem chtěl také zkoušet rozvíjet, ale všechny tyto na konci prázdnin po deštích těžce zasáhla plíseň a zlikvidovala je.) Těchto 10 vytipovaných se vůči plísni chovalo podobně jako Matt's Wild Cherry - plíseň a septorie zasáhla spodní listy, ale rostlina jim odrostla - zasažená místa zaschla a dál rostly zdravé části. Plody zasažené vůbec nebyly. Opět z těchto 10 rostlin jsem vytipoval 3 které mi přišly o chloupek odolnější a vitálnější než ostatní a tyto půjdou do dalších pokolení. Ještě mě ale čeká hodně práce, minimálně do generace F8. Jedinou výtku zatím mám kvůli mrazuodolnosti - na konci září mi všechny rostlinky zlikvidoval přízemní mrazík (možná to ani nebyl mrazík ale hodně nízké noční teploty). Matt's Wild Cherry mi přežily i toto a sklízel jsem je i v průběhu října.

Kdybych věděl, že se objeví open-pollinated Mountaineer Delight a Pride, tak bych do tohoto experimentu asi nešel, přece jenom to zabírá velkou část zahrady a stojí to práci. Ale teď už se mi to zahazovat nechce. Alespoň zkusím porovnat s Mountaineer Pride a uvidím jak dál...

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.118 (?), 23.11.2020 21:36

Tak southernexposure.com k nám jen tak nepošlou. Chtěl jsem udělat objednávku, ale po vybrání ČR mi zmizela cena za dopravu. Po bližším zkoumání jsem si všiml všeobecných podmínek pro zahraniční zaslání:

"Obecně nebereme mezinárodní objednávky. Výzkumné organizace a semenné banky nás mohou kontaktovat pro výjímku. Spočítáme celkovou výši nákladů na přepravu před vystavením celkové částky."

Ví někdo, jak toto obejít? Nemá zde případně někoho známého v USA a měl by také zájem o tento druh rajčat? Mohli bychom se podělit o přepravu...

host - 61.131 (?), 23.11.2020 22:18

Měl jsem dojem, že jsem to tam také četl. Po Vašem diskuzním příspěvku jsem se na jejich stránku chtěl ještě podívat. Díky za tuto informaci, nemusím to znovu hledat. bylo by to fajn, kdyby ta semena posílali, i když já mám třeba zaplacená semena 500,- Kč v Anglii, přes internet se mnou nekomunikují, mají jen napsáno, že je Covid. U nás máme lístky na Grand Prix v Brně 4000,- Kč a vypadá to že tato akce vůbec nebude a mám lístek na slovenskou skupinu Backyard (revival Beatles), napsali mně že se to odkládá na konec listpadu, což asi také nebude. Ne že bych peníze neměl, ale už asi bych neměl nic riskovat.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3124) - 6.138 (?), 24.11.2020 0:19

Miku, to byla přesně ta zeď, do které jsem narazil. SESE myslím vůbec nezasílá mimo USA, možná ani do Kanady. Johnny's Seeds sice ano, ale od objednávek nad 100 dolarů + 49 za poštovné do Evropy. A to už je pro mne neschůdné.

Milan HP

host - 61.131 (?), 24.11.2020 5:10

Já jsem před chvílí dostal od R. z Kanady zprávu, že se mně pokusí sehnat nějaká semena těch dvou odrůd. Jak nenapsal. Nevím jestli je koupí od SESE nebo má někoho známého, kdo je už pěstoval a ušetřil nějaká semena nevím.Vlastně mně to ani nezajímá, hlavně když nějaká semena budou. Z několikaleté zkušenosti vím, že na něj je spoleh. Je vášnivým zastáncem našeho Start F1, které se mu v Calgary ve vysoké nadmořské výšce hodně daří a považuje ho za nejlepší rajče. Letos jsem mu posílal dva balíčky Philovity F1, rajče, které moc chutná jeho manželce. Mně taky, ale semena jsou pro mne poměrně drahá a nemám pro ně místo. Ale v každém případě z jeho zprávy vyplývá, že opravdu do Kanady neposílají. Nezbývá mně nic jiného než čekat a pro jistotu hledat jiné možnosti, kdyby to nevyšlo.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3124) - 6.138 (?), 24.11.2020 22:19

To je naše krevní skupina. Start JE nejlepší rajče. Ale už jsem našel pár způsobů, jak ho pohoršit. Musím se jim vyhýbat. Smůla, že není aspoň trochu plísniodolné.

Bylo by to skvělé, kdyby se mu to podařilo. V tom případě by mi stačila i jen 3 semínka. Ale když se to nepovede, svět se nezboří - tedy pokud to neudělá z jiných důvodů. Už mám na vyzkoušení Consuelo, ale nenabízím Ti ho, protože vím, že ho nejspíš nechceš. Kdyby náhodou ano, myslel jsem na Tebe a mám tu jeden sáček navíc.

Uvědomil jsem si, že Tvůj plán zaplatit odsud a nechat si to poslat na americkou adresu, asi taky nevyjde, protože oni nejspíš požadují striktně i platbu z USA. Ale to nevím jistě. Ksakru, a já myslel, že Američani jsou především obchodníci. Xenofobii jsem u nich nečekal, když jde o doláče.

Milan

host - 61.132 (?), 25.11.2020 9:03

Milane, to jim křivdíš. To SESE jsou jen obchodníci a ti mají zájem o to prodat. To je spíš problém na naší straně. Existuje směrnice EU zakazující dovážet semena z třetích zemí.  Takže kdykoliv se může stát, že zásilka může být zabavena a nikdo nezjistí, kde se ztratila. Potom já jako zákazník mohu požadovat po prodejci náhradu. Uvádí se, že ta směrnice má ochránit zemědělství z hlediska fytopatologického, ale uvnitř EU žádné takové předpisy neplatí a nemoci se šíří v pohodě (třeba ta Tuta absoluta ze skleníků s holandskou sadbou rajčat. Já si myslím, že je to spíš ochrana trhu a místních firem produkujících semena (potvrdilo se mně to při jednom jednání na ÚKZÚS, kdy jsem byl nařčen z toho, že okrádám české firmy když pěstuji ta cizí rajčata- takto se vyslovila ředitelka jednoho odboru). Ale já pěstuji i česká rajčata a žádná semena a nic jiného ze zahrady jsem nikdy neprodal. Prodejci semen na to nahlížejí tak, proč si dělat problémy s pár semeny.

U OP semen až zas tak velký problém není. Někdo doveze pár semen do republiky a další rok už může za určitých podmínek prodávat, třeba Dobrá semena. Není to asi tak lehké, ale po takové sezóně jako byla letos by to byl dobrý job. A internetoví prodejci, ti se nějakými předpisy ani tak neřídí.

Souhlasím s tím, že na vyzkoušení a případné další pěstování stačí ta tři semínka. Někdy dostanu i jedno semínko něčeho opravdu zajímavého na ochutnání, ale většinou je to hybrid a tím to končí. Letos jsem se snažil něco udržet přes zimu ze zálistků uříznutých v srpnu, ale donesl jssem si domů jen škůdce, se kterými jsem zápasil po celé jaro. Pokud budu platit já, tak budu kupovat od každé odrůdy jeden sáček. To je prvořadý plán, nechci aby za mně někdo platil i když je to přítel. Ta semena chci já, něco jiného je když mně něco pošle sám od sebe. Pokud dostanu ty celé sáčky, tak pochopitelně nebudu mít problém poskytnout nějaká semena na zkoušení. Mají psáno 40-80 semen v sáčku. Co bych s nimi dělal? Jen nevím, jestli Robert nebo ta američanka budou mít zájem odzkoušet také tyto odrůdy, ale to nechávám na nich.

Robert z Kanady to přeposílání praktikuje normálně. třeba na mně si nechal poslat šest balíčků nějakých semen od Tokity, nějakých rajčat z řady Sun, která se nedala koupit za Atlantikem. Já jsem zásilku dostal, rozdělil na polovinu a poslal ve dvou zásilkách. Nějak jsem ani nereflektoval na jeho nabídku, abych si jeden sáček nechal, i když mne to lákalo. Asi zvyk z Tomatoville. Pokud bude platit Robert, tak nechám na něm, kolik semen mně poskytne.

Já prvotně chci ta rajčata k testu Lorelei, který jsem slíbil udělat. Lorelei by měla mít podobné vlastnosti jako Mountaineery, ale je trochu menší a chuť si dovedu představit, protože se podobá Pienollo del Vesuvio, které jsem měl v plánu letos pěstovat (chutná mně). Kdybych byl mladší, tak bych asi zkusil nějaké křížení, protože stabilní OP odrůda k tomu přímo vyzývá. A co vy, kteří chcete tato rajčata pěstovat, jaké máte záměry?

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3124) - 6.138 (?), 25.11.2020 22:35

Vladimíre, asi máš pravdu: EU je světoznámý kazisvět. No nic, snad to dobře dopadne. A když ne, taky to přežijeme. Nakonec na tom určitě nejsme tak špatně, abychom byli na něčem závislí.

Zeptám se nejdřív Tebe. Tady někdo (Mike Dundee) mluvil o "dehybridizaci" Mountain Magicu. Ale vlastně se to týká i OP druhů. Napadlo mne, že když dělám něco na semínka (což se zatím nestalo), musím to důsledně chránit před opylením z jiné odrůdy. Tedy hlavně před hmyzem. Jak tohle se dá zajistit? Přikrýt netkanou? Ta ale se snadno trhá a stačí si díry nevšimnout a můžu dostat geneticky jiná semínka. Na plodech rajčat se to nepozná, pokud vím. U paprik je to jiné, ne?

Milan

host - 61.94 (?), 25.11.2020 23:23

Pokud máš na mysli ta semena Mountaineer tak nemám žádnou obavu, že bych je nedostal. Dostal jsem už tolik odrůd zpoza Atlantiku a nikdy se nic neztratilo.

Používají se sáčky ušité z tylu, já jsem používal sáčky ušité ze záclonoviny. Před rozevřením prvního květu na vijanu se na toto květenství nasadí a je tam dokud všechny květy neodkvetou nebo aspoń některý. Když některé odkvetou a je to třeba oddělat, tak se ostatní nerozvité a neopyylené květy odstraní. Dělával jsem semena i z třiceti a více odrůd za rok. Jediní opylovači, kvůli kterým jsem musel sáčkovat jsou u mně čmeláci. přiletí a lítá z jedné rostliny na druhou a na každé si vybere jen jeden květ.laugh

Netkaná je nevhodná. Pod ní je vyšší teplota a také vlhkost, květy se neopylí.

Vladimír

Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.62 (?), 24.11.2020 18:22

Ještě je možnost využít nějakou společnost nabízející virtuální poštovní schránku v USA a přeposílající zboží dál do světa. Např. usa-balik.cz, shippito, nebo planetexpress.com. Zvlášť ten poslední mi přijde, že pro malé balíčky velikosti obálky má dobré ceny (7, nebo 9 dolarů za poslání) + 2 dolary za manipulaci. Takže by něco menšího šlo objednat na tuto virtuální adresu, nechat poslat na jednoho z nás a pak rozposlat např. zásilkovnou nebo poštou. Já mám zkušenost s podobnou službou z Německa a jsem s tím spokojen.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz