Odolné odrůdy rajčat



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
            
host - 19.124 (?) 
11.2.2018 12:46

Pani Eva, kedy vysievate? Hela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (737) - 20.184 (?), 11.2.2018 13:52

Doteraz som vždy prvé výsevy pre sklenník, príp. pestovanie v kontajneri vysievala po 6. januári a začiatkom februára podľa odrôd. Prvé rajčiny som oberala koncom mája a zač. júna. Pre túto sezónu som vysiala 5 druhov 30. novembra, s, tým že budem prisvetľovať. (Viď vlákno Rajčata 2018). Zatiaľ som spokojná s výsledkami pokusu. Eva T

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (737) - 20.184 (?), 11.2.2018 19:32

Ešte som zabudla spomenúť, že výborná tyčková skorá odroda, odolná voči hubovým chorobám a chladuodolná je Hildares F1. Dostať ju kúpiť bežne v Lídli. Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
petrpan - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 226.24 (?), 11.2.2018 21:31
Muzu Vas poprosit o referenci na nejaky zdroj, kde se pise o odolnosti Hildaresu vuci houbovym chorobam? Nikde jsem tuto informaci nedohledal. Jen ze se jedna o rane rajce s obstojnou chuti.. Nebo je to z vlastni zkusenosti? Pokud ano, muzete, prosim, popsat okolnosti, za kterych jste dosla k tomuto zaveru? Predem dekuji.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (737) - 20.184 (?), 11.2.2018 23:21

Napr. na www akvar.eshopzdarma.cz, citujem: velmi výnosná odrůda s pevnými plody, odolné proti pukání a otlaku, dobře se skladují, je rezistentní vůči houbouvitým onemocněním (Verticillium Wilt.), virové mozaice rajčat (Tomato mosaic virus, Tobacco mosaic virus), houbovým vadnutí rajčat(Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici), Černi rajčatové (Fulvia bulva) a hlístici kmene Nematoda, plody jsou vhodné pro přímou konzumaci a úpravě v teplé a studené kuchyni. V našej oblasti ho záhradkári s obľubou pestujú, naozaj vydrží najdlhšie. Ja osobne som ho pestovala len 1 rok, chutil priemerne preferujem iné hoci aj menej odolné druhy. Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
petrpan - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 226.24 (?), 12.2.2018 23:50
Priznam se, ze eshopum a jejich popisum odrud cehokoliv moc neverim, to uz vic beru to, ze s nim maji lidi ve vasem okoli dobre zkusenosti. No nic, dneska jsem byl v lidlu, tak jsem je koupil a necham se prekvapit.. zkusim jich par na zahonu, co to udela :)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.4 (?), 20.2.2018 21:34

Dobrý den, možná to není úplně vhodné místo, ale eshop akvar nedoporučuji. Minulý rok jsem se rozhodla, že s dětmi na balkóně zasadíme balkónová rajčata do truhlíků (venus, vilma, aztek), papriky hamík a ještě jsem k tomu do velkého květináče chtěla zasadit bejbino. Protože jsem si vzpomněla až v březnu, nezbylo mi, než koupit sazeničky. Nakupovala jsem na eshopu akvar. Místo hamíku vyrostly 2 veliké bílé papriky, které později dozrávaly do červena. Na každém keři vyrostla také 1-2 menší oranžové, takže odhaduji, že to bylo zkřížené s jinou odrůdou. Z bejbina se vyklubalo nějaké červené cherry rajče a nejlepší byly sazenice balkónových rajčat - měla jsem 2 truhlíky, v každém 3 sazenice (od každého druhu jedna) - no nakonec v každém truhlíku byly 2 oranžové tyčkové cherry, které jsem vyvazovala ke šňůrám na prádlo, a jedno velké keříčkové červené. Na balkóně byl nakonec prales, ale děti to bavilo a snědlo se vše - hlavně když si to děti mohly utrhnout samy z rostlinky. Nicméně to nebylo to, co jsem si objednala.

Letos se budu snažit vypěstovat zasenice sama, z koupených semínek (jinde samozřejmě) - uvidíme, třeba to bude letos bez překvapení :-).

Anna H.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2746) - 6.138 (?), 8.2.2020 22:10

Objevila se nová, údajně také plísniodolná odrůda z Anglie. Tedy ne až tak úplně nová, protože je to odvozeno od Crimson Crush, ale je to menší a doufám tedy i chutnější koktejlka s příznačným názvem Cocktail Crush F1. Zakoupil jsem u nás v zahradnictví (od Dobrasemena), vyseju, vyzkouším. Nejsou nijak závratně drahá: 10 semínek za kolem 40 Kč.

Už jsem to tady sice psal, ale už dvě sezóny se mi nepodařilo ověřit, zda jsou ty odrůdy (Crimson Crush, Mountain Magic) skutečně odolné: nebylo čemu odolávat. Ale ne, že bych toho litoval.laugh

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 136.5 (?), 19.8.2020 22:32
Dobrý den, Četla jsem, že crimson cruch je anglická odrůda. Pro ce tady objevuje jako F1?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 172.242 (?), 20.8.2020 8:10

F1 u jakékoliv zeleniny znamená celosvětově, že se jedná o hybridní odrůdu, takže pěstitel (třeba zahrádkář) není schopen si semena této odrůdy sám vyrobit a musí si semena kupovat. Na rozdíl od toho jsou nehybridní odrůdy (bez označení) produkovat semena, která dají bez příští rok stejnou rostlinu a plody se stejnými vlastnostmi.

K té deklarované odolnosti u některých rajčat bych chtěl ještě dodat, že pokud u některých rajčat je napsáno odolné vůči houbovým chorobám, tak je to třeba číst jako odolné vůči kořenovým houbovým chrobám tj. Verticilium, Fusarium). Dříve se používala u těchto odrůd zančka VFN. Protože letos mám problémy s Fusariem, tak jsem se ptal na tento problém v SEMO. Bylo mně sděleno, že některé hybridy (Bejbino, Parto, atd.)  tuto vlastnost mají, ale nelze ji uvádět v názvu. 

Jen pro připomenutí, houbové choroby jsou také všechny listové (Alternariová skvrnitost, Septoriová skvrnitost a plíseň bramborová) a jiné plísně, vůči nimž většinou nejsou rajčata rezistentní (snad s výjimkou nekolika odrůd Mountain Magic a Crimson Crush o kterých se zde píše). Tyto odrůdy jsou snad odolné i vůči plísni bramborové a firma produkující tato semena to také inzeruje (v angličtině jako odolnost vůči Late blight- pozdní plísni).

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika