Obří řecké fazole
|
|
 |
 |
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3384) - 173.17 (?) 18.4.2018 16:45
V pondělí jsem zahájil sezónu popínavých fazolí. Namočil jsem a dal naklíčit 25 semen těch řeckých fazolí. Dnes jsem pět již naklíčených zasadil do kelímku. Vypadá to, že klíčivost bude 100%. Až povyrostou tak půjdou v kelímcích do pařeniště. Potom do země co nejdříve (s ochranou proti mrazu). Chtěl bych, aby mně začaly kvést už v červnu, kdy by mohlo být ještě chladněji (což také nemusí být pravda).
Podařil se mně sehnat dalších osm odrůd popínavých fazolí hlavně zásluhou paní Aleny ze Slovenska (Big Honeysome Johnny Beans, Jas Piekny, Maďarské), dostal jsem také pár semínek fazolu šarlatového (červeno fialového) od Alexe a minulý týden jsem narazil na tržnici v Kr. Poli na paní, která mně prodala pár semen Mastných fazolí (asi by se dalo říct v přeneseném smyslu slova Tučných) a Starkaté. Nakličování těchto začnu až někdy okolo 1. května.
Konstrukce na pěstování už mám namyšlené, mateiál mám také, ale realizace dá ještě hodně práce.
Vladimír
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3384) - 173.17 (?), 18.4.2018 16:45
V pondělí jsem zahájil sezónu popínavých fazolí. Namočil jsem a dal naklíčit 25 semen těch řeckých fazolí. Dnes jsem pět již naklíčených zasadil do kelímku. Vypadá to, že klíčivost bude 100%. Až povyrostou tak půjdou v kelímcích do pařeniště. Potom do země co nejdříve (s ochranou proti mrazu). Chtěl bych, aby mně začaly kvést už v červnu, kdy by mohlo být ještě chladněji (což také nemusí být pravda).
Podařil se mně sehnat dalších osm odrůd popínavých fazolí hlavně zásluhou paní Aleny ze Slovenska (Big Honeysome Johnny Beans, Jas Piekny, Maďarské), dostal jsem také pár semínek fazolu šarlatového (červeno fialového) od Alexe a minulý týden jsem narazil na tržnici v Kr. Poli na paní, která mně prodala pár semen Mastných fazolí (asi by se dalo říct v přeneseném smyslu slova Tučných) a Starkaté. Nakličování těchto začnu až někdy okolo 1. května.
Konstrukce na pěstování už mám namyšlené, mateiál mám také, ale realizace dá ještě hodně práce.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Stachys - (22) - 146.125 (?), 18.4.2018 19:07
Ktoré fazule máte od pani z tržnice? Ak sú to Lima fazule, tak pôvod slova môže byť označenie lima fazulí "butter beans", tj doslova maslové fazule.
A zaujímajú ma aj z iných osobných dôvodov -vlastný prospech, ak je to niečo zaujímavé. 
Zároveň sa chcem opýtať, či niekto nepestuje tzv. Bolita fazule. Odkúpila by som, alebo vymenila za niečo iné.
Alena
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3384) - 173.17 (?), 18.4.2018 20:10
Omlouvám se, dal jsem tam špatný obrázek.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3384) - 173.17 (?), 9.5.2018 17:05
Tak ty řecké fazole už mám vysazené. Dal jsem je rovnou na záhon a v pohodě rostou, jsou už cca 40 cm dlouhé. Ostaní Jas Piekny, ty mastné, maďarský fazol lunatus atd. dám naklíčit až zítra. Zatím jsem neměl čas a prostor- předpěstovávám sazenice Hokaida, Uchiki Kuri a Lyscia. Potřebuji ještě špagetovou tykev.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3384) - 173.17 (?), 24.5.2018 6:04
Takhle teď u mne vypadají.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3384) - 173.17 (?), 8.6.2018 17:41
Dnes se už šplhají ty fazole až do výšky 2,5 m, plot mám jen 1,5 m a tak budu muset nějak ten plot zvýšit. Měl jsem obavu, že květy se nebudou opylovat (jsou cizosprašné), ale uklidnilo mne, že kdykoliv když jdu kolem tak tam pracuje nějaký čmelák. Dnes jsem se díval (bez brýlí) a zdálo se mně, že už jsou tam nasazené nějaké minaturní lusky. Doufám, že je to tak, a že dokážu nějaké ty fazole dopěstovat ještě teď začátkem léta.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.10 (?), 15.6.2018 20:43
Mate je krasne velke a pekne kvetou byl jsem na vystave v Kromerizi zacatkem kvetna tam take prodavali obri fazole v nekolika barvach tak jsem si je chtel nekolik koupit prodavacka me upozornila ze jsou nejak osetrena ze vyrostou vykvetou ale plody budou male to co prodavaji je jen na jidlo tak se ptam kde se daji na pristi sezonu obri recke fazole koupit
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3384) - 173.17 (?), 16.6.2018 5:00
Tak ta prodavačka si z vás dělala šprťouchlata. O něčem takovém jsem ještě neslyšel. Vlastně si jen chrání svůj byznys, ale jen těmi řečmi.
Vladimír
PS.: Tyto jsem koupil v Praze, byly určeny také na jídlo. Podobné také bílé mám ze Slovenska (většinou polské) a dokonce největší jsem náhodně koupil na trhu v Králově Poli. Byla tam jen jedna jak mi říkáme babka (mohou tam prodávat jen zahrádkážři) a měla zajímavé fazole ze své zahrady. Ujistila mne, že s pěstováním nebudu mít problém (jaký rozdíl). Nabídl jsem desetikorunu a ona mně dala hrst (dvě odrůdy). Jak dopadnu s pěstováním zatím nevím, ale všechno roste. Ty řecké jsou zatím na čele, protože jsem si je naklíčil už v polovině dubna a mají náskok.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 254.19 (?), 22.6.2018 21:01
Po zkušenostech z loňska se jeví obří fazole stejně - tj.bohatě kvetou, ale lusků z nejstarších květů je jen asi 10%. Ty pozdější květy už jsou na tom lépe - je více lusků. Prakticky to vypadá jak na přiložených snímcích. Lusky se nacházejí ve větších výškách (od 1,5m). Rostliny již dosáhly max. výšky podpory, tj. asi 4m. Nevím, jak to budu sklízet. Alex
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|