Nestejnoměrné dozrávání rajčat

host - 166.229 (?)
11.8.2012 9:34

Pokus jsem provedl, rajče se vybarvilo na jen na povrchu, vnitřek,zůstal nedozrály. Asi1/3.Shodou okolností jsem na kompostu objevil keříky stejných rajčat, které se pri sázení třeba zlomily, tak jsem je tam zasadil a už se o ně nestaral, byly tam už 3 plody dozrálé bez závad. Ve skleníku jsem provedl všechny doporučené rady, situace se trochu zlepšila, uvidíme.Zastínění jsem provedl stínícím postřikem na skleníky BLANKYT i když jsem se držel přesně návodu, barvu smyly 2 deště.Proto jsem použil na zastínění tkaninu.Takže počkám na výsledek.Zdravím Mirek

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 8.22 (?), 23.7.2011 17:18, zobrazeno: 24698x

Dobrý den,

již druhým rokem mně nestejnoměrně dozrávají plody některých rajčat - viz. foto. Na vrcholu rajčete je čepička, která dozrává později. Chtěla bych se zeptat, čím by to mohlo být způsobeno a poprosit o radu, jestli nevíte jak by se tomu dalo zabránit.

Eva

rajče
rajče

host - 166.205 (?), 22.7.2012 9:11

S tímto problémem se potýkám nejméně posledních 5 let. Rajčata pěstuji ve skleníku asi 20 let. Nikde jsem nenašel odpověď. Zkoušel jsem výměnu zeminy, přihnojování, zastínění skleníku, vše bez výsledku. Byl bych Vám vděčný, pokud jste již na problém přišla děkuji Mirek

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 242.167 (?), 22.7.2012 9:32

To co je vyfoceno na snímku je naprosto běžná odrůdová záležitost. Možné příčiny a poškození vypadají např. takto.

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 23.108 (?), 27.7.2012 16:24

Nestejnoměrné dozrávání mě trápilo v minulých letech, v literatuře se doporučuje vápnit.

Letos zatím zrají jako u p. Evy - toto není nestejnoměrné vyzrávání, to by byl zelený až žlutý límec u stopky červeného plodu. Řešil jsem to odříznutím nevyzrálé části nebo ignorací. J.

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 75.164 (?), 22.7.2012 9:45

stejnoměrně dozrávají jen umělá supermarketová monstra bez chuti

je to normální stav, tohle neřešte, na jiný plod padá dopoledne stín nějakého listu, atd...

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 22.7.2012 14:06

Nerovnoměrným dozráváním trpí z běžných odrůd např. Stupické polní rané, je to dáno geneticky a stav zhoršují pro rostlinu nepříznivé podmínky (zima, horko, mokro, sucho...) U některých "moderních" odrůd tuto poruchu šlechtitelé odstranili, většinou i s genem pro chuť. Radím neřešit.  J.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3376) - 5.149 (?), 22.7.2012 20:08

Podle mne na té fotce zatím žádné nestejnoměrné dozrávání není. Takhle vypadají některé odrůdy když jsou zelené- například Sláva Porýní. 

Při dozrávání u některých rajčat opravdu vzniká tzv.zelený nebo žlutý límec u stopkové části plodů, kde tyto části plodů nevyzrávají. Je to genetická záležitost některých odrůd, podporuje ji nedostatek draslíku a nebo bóru. Poruchu podmiňuje také vysoká teplota a intenzita světla (dochází k úžehu plodů rajčat zejména např.na jižních osluněných stranách skleníků a foliovníků). Je vhodné stínění nebo i ponechání bohatšího olistění.

host - 166.205 (?), 27.7.2012 8:24

U mně se jedná o odrůdu Pedro a zaráží mě to, že se porucha dříve neobjevovala. Teď se toho nemohu zbavit. Jak mám řešit nedostatek bóru, nebo draslíku? Já zatím přihnojuji doporučené dávky Kristalonem start nebo plod. Jinak děkuji Všem za uvedené rady a zájem.Mirek

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3376) - 5.149 (?), 27.7.2012 9:13

Já bych Vám doporučil takový jeden pokus. Utrhněte jedno rajče když začne červenat a dejte ho do místnosti dozrát. Můžete k němu přidat i nějaké jablko jak se to dělá na podzim. Můžete potom srovnat jak chutná rajče dozrálé na rostlině a jak v místnosti. Pokud to zkusíte, tak by mne výsledek taky zajímal. Bór na zahradě zatím neřeším - po rodičích mně zůstalo asi pět sáčků boraxu a tak jsem asi před deseti lety něco rozpustil v konvi a zalil tím celou zeleninovou část zahrady. Pokud jde o draslík, používám dřevěný popel, kteého mám dostatek.

Mr Big

host - 166.229 (?), 11.8.2012 9:34

Pokus jsem provedl, rajče se vybarvilo na jen na povrchu, vnitřek,zůstal nedozrály. Asi1/3.Shodou okolností jsem na kompostu objevil keříky stejných rajčat, které se pri sázení třeba zlomily, tak jsem je tam zasadil a už se o ně nestaral, byly tam už 3 plody dozrálé bez závad. Ve skleníku jsem provedl všechny doporučené rady, situace se trochu zlepšila, uvidíme.Zastínění jsem provedl stínícím postřikem na skleníky BLANKYT i když jsem se držel přesně návodu, barvu smyly 2 deště.Proto jsem použil na zastínění tkaninu.Takže počkám na výsledek.Zdravím Mirek

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz