Do kdy vytrhávat květy paprikám



host - 28.103 (?) 
13.5.2022 13:01, zobrazeno: 1651x

Zdravím, chci se zeptat do kdy vytrháváte paprikám květy? Rostlina by měla být co nejsilnější něž začne plodit. Když vezmu pěstování ve foliáku / nevytápěném skleníku a zrání plodu 3 měsíce, tak si říkám, že cca někdy v červenci bych měl přestat? Jak to dělají zdejší odborníci?

Díky

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 160.14 (?), 13.5.2022 16:55

květy nevyštipuji, vysazuji papriky i s plody, letos cca 5cm dlouhými, úroda nastupuje dříve

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 48.91 (?), 13.5.2022 17:17

Dříve jsem rovněž první květy vyštipoval, už to nedělám, jelikož mám zájem o brzký nástup plodnosti a ne sběr ze záhonu na podzim. Průběžně papriky během vegetace přihnojuji.V srpnu začnu nové květy vyštipovat a nechávám dorůst jen pěkně založené plody.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 28.103 (?), 13.5.2022 18:21
Já se toho upřímně bojím, musím najít nějaký balanc. Minulý rok jsem květy nevyštipoval. Rostlina byla tak 20cm vysoká s jednou větší a jednou menší paprikou. Některé papriky pupeny schodily sami od sebe. Takže dorostli větších rozměrů. No první pupeny asi vyštípnu, ať to aspoň trochu více povyroste.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 92.126 (?), 13.5.2022 19:42

  Dobrý den. Mám ve fóliáku 84 rostlin paprik a vyštipuji vždy první, čili nejspodnější květy. Ve fóliáku je úroda vždy hodně brzy a rostliny narostou velmi pěkné. Foto je z měsíce srpna. Ať se daří. Stanislaw


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.142 (?), 13.5.2022 19:46

Jenže ono to stejně žádný zázrak neudělá - asi, nevím kde pěstujete. Proto já radši nepěstuju ty na pytlíku krásné silnostěnné obrovské papriky, protože mi na rostlině vyrostou s bídou dvě na podzim. Základ mám Amy a doplňuju sem tam nějakým rohem.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 48.91 (?), 13.5.2022 21:30

Amy se mi také celkem daří. Prim ale sehrává kapie koupená v obchodním řetězci jako zelenina, nikoliv semena. Je k nezaplacení, silné rostliny, masité dlouhé plody konzumu schopné od barvy zelené po červenou. Klíčivost semen vysoká.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 14.5.2022 0:25

A jsme zase u toho základního principu: přizpůsobit se podmínkám. Tedy i odrůdy. Teplomilné silnostěné bachratky či kapie u mne nahoře (570 mnm) sice také někdy dozrají, ale je na to potřeba výjimečně teplý rok a není jich moc. Mnohem trvalejší a ranější sklizeň mám u tenkostěnných klasických paprik. Vychází mi z toho ale lépe hybridy, hlavně Lungy, Slávy či Superamy. Opravdu jsou docela úspěšné i v horších klimatických podmínkách ve volné půdě, maximálně přikryté netkankou či fólií. Amy mne jednou zklamaly v klíčivosti, takže se jim teď vyhýbám.

Pěstuju je také dole na balkóně (150 mnm), kde je o cca 4°C vyšší teplota. Seju koncem listopadu, a nechávám doma za oknem do chvíle, kdy mohou na balkón. Cílem je co nejranější úroda a možnost konzumace v technické zralosti, nikoliv vysoké výnosy na konci sezóny. Květy nevyštipuji vůbec, protože jsem si všiml, že dokud na vývoj plodu rostlina nemá, shazuje je. Sazenice do zahrady pak jsou vyseté až v lednu.

Dosáhnout „kompromisu“ s paprikami stejného typu je velice obtížné a navíc záleží na počasí. Ten kompromis mezi raností a výnosem vidím v tom, že pěstujete různé typy odrůd pro každý účel zvlášť. A podle toho s nimi zacházíte.
Není nic takového, jako univerzální návod, takhle to dělejte a budete mít vždycky úspěch. Ale naděje tu je: jmenuje se přemýšlivý a flexibilní zahradník.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 66.55 (?), 14.5.2022 6:33

Nejlepší by bylo vyzkoušet, jak se která odrůda v daných podmínkách chová, to znamená u půlky paprik cca 14 dnů až tři týdny květy vyštipovat a u druhé poloviny nevyštipovat.
Sám mám na vlastní zkušenosti ověřené, že podstatně vyšší výnos paprik se dosáhne pokud se první květy vyštipují. Před lety jsem dělal papriky na semeno a okolnosti mě donutily převzít jeden folník po někom jiném po prvním opylení, kdy můj předchůdce opyloval od začátku kvetení. Kolegové ve druhém folníku také převzali folník ve stejném stavu, tj.po prvním opylení. Ale na rozdíl ode mne všechny malé papriky otrhali a začali opylovat od znova. Výsledkem byl asi dvojnásobný výnos paprik i osiva oproti našemu folníku. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 81.144 (?), 14.5.2022 13:11
Já vyštipuju jen první prostřední květ.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika