Co z rajčat - kečup, pomádu nebo omáčku?



terezec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 128.48 (?)
11.9.2012 16:08

Mě by zajímalo, jestli někdo z vás zelená (nedozrálá) rajčata zavařujete. Zítřkem se má zhoršit počasí a já těch zelených mám poměrně dost a určitě mi to nedozraje.

Jinak děkuji Zuzce za recept, Tereza

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3381) - 5.149 (?), 11.9.2012 14:25

To jste mě potěšil. Když jsem ten příspěvek psal, tak jsem si říkal, že by bylo         dobré znát zrovna Váš názor na zdravotní riziko. Asi vyzkouším a ochutnám. Díky.

         Mr Big

                     
terezec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 128.48 (?), 11.9.2012 16:08

Mě by zajímalo, jestli někdo z vás zelená (nedozrálá) rajčata zavařujete. Zítřkem se má zhoršit počasí a já těch zelených mám poměrně dost a určitě mi to nedozraje.

Jinak děkuji Zuzce za recept, Tereza

                     
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (755) - 243.245 (?), 11.9.2012 17:04

Nezoufejte, otrhejte červená a zelená zatím nechte na rostlinách, ještě bude hezky a rajčata běžně zrají na podzim i při teplotách pod dvacet stupňů... Mrznout ještě nebude, je škoda to otrhat už teď.

                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3381) - 5.149 (?), 13.9.2012 16:58

Tak jsem si včera usmažil plátky ze dvou rajčat v trojobalu (česnek v mouce, pálivá paprika ve strouhance). Špatná zpráva- vůbec mně to nechutnalo, bylo to nakyslé. Spravil jsem si chuť mladými cuketami. Dobrá zpráva pro mne a moje blízké- žiju.

     Mr Big

   
host - 63.6 (?), 10.9.2012 17:42

Kečup:
POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3 kg rajčat, 1 kg nakyslých jablek, 80 dkg cibule, 80 dkg cukru krupice, 1/4 lt octa, 5 polévk. lžic soli, 1 - 2 lžičky skořice, 3 polévk. lžíce sladké papriky, 1 nebo 2 feferonky, používám sušené, nebo 1 lžička pálivé papriky, 5 až 7 hřebíčků, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření.

POSTUP PŘÍPRAVY

Rajčata, jablka a cibuli nakrájím na čtvrtky, přidám ostatní ingredience a vařím za občasného zamíchání 1,5 hod., až se odpaří co nejvíce vody. Po rozvaření propasíruji přes cedník a horké plním do skleniček se šroubacím víčkem, které otočím dnem vzhůru a nechám vychladnout, nebo pokud nestihnu, aby kečup byl dost horký, naplním do skleniček s víčkem na zavařování a sterilizuji 20 min. na cca 80 °C.

      
quasimodo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 188.243 (?), 12.9.2012 22:54

trosku pozde ale dva uzasne recepty:

ADŽIKA (to je pasta k masu, na topinky, nakladam do ni i platky pred grilovanim) - recept z ukrajiny
---
5 kg rajčat
1 kg mrkve
1 kg tenkostěnných paprik
1 kg jablek

vše pomlet na masovém strojku, nebo jak to dělám já rozrobotit na drobno

přidat 300 ml octa
500 ml slunečnicového oleje
20 dkg soli
1/2 kg cukru

vše dáme na 2 hodiny vařit, pak se přidá 300 g rozemletého česneku a 4-5 pálivých feferonek a vaříme další 2 hod. Potom horké nalít do skleniček, otočit na víčko a modlit se ať všechny chytnou :D

KEČUP (vyzkoušený recept od babičky)
---
2 kg rajčat
1/4 kg jablek
1/4 kg cibule
8 zrnek nového koření
8 zrnek pepře
1 kávová lžička sladké mleté papriky
1/2 kávové lžičky pálivé mleté papriky
1/2 -1 kávová lžička tymiánu
1 kávová lžička mleté skořice
2 bobkové listy
3 kávové lžičky soli
5 ks hřebíčku
15 dkg cukru

Rajčata pomixovat, spolu s ostatním svařit asi 1 hod.,pak přidat cca 75-100 ml octa (dávám podle kyselosti rajčat, prostě plus mínus autobus :))))
a dál vařit do zhosutnutí. Pak to znova pomixuju tyčovým mixérem a přepasíruju a šup s tím ještě s horkým do sklenic, otočit na víčko a zase se modlit.

         
host - 37.76 (?), 13.9.2012 13:45

Jak upravit konzistenci kečupu, aby byl takovýhladký jako ten "z obchodu" a při tom vydržel zavařný dlouho? Myslím, že je v něm škrob, ale pak by mohl být problém se zavařováním a trvanlivostí.

Z.

            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6666) - 14.199 (?), 13.9.2012 14:38

Jedna z možností jsou jablka, jak je v receptu výše.

            
host - 155.121 (?), 13.9.2012 14:39

Použijte ponorný mixér na konci vaření.

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 92.38 (?), 13.9.2012 15:05

Kečup z obchodu většinou škrob obsahuje, ty lacinější určitě. Prodával se dřív prostředek na výrobu kečupu, jmenoval se, tuším, Mana. Šrob byl jeho hlavní součástí a bez dlouhého vaření z něj byl kečup ideální konzistence. Chuť byla ale špatná.
   Není problém se zavařením škrobu, zavaříte-li hrášek, kukuřici, soju, fazoli, ty mají spoustu škrobu a nic se neděje. Kečup navíc obsahuje ocet, který sterilaci podpoří. Prodávané kečupy jsou většinou konzervovány chemicky, takže se nekazí ani po otevření.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Péče o jezírko na chtě4.7.2025
Péče o jezírko na chtě3.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika