Co ještě z přebytků paprik?



Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 68.76 (?) 
24.8.2009 11:59, zobrazeno: 36449x

Letos prvně v životě použitý foliovník mi přinesl takovou záplavu paprik, že opravdu už nevím co s nimi. Zakonzervované je mám v leču i samotné. Mám odrůdy červené Slávy, oranžové Vlasty a tmavofialové Fantazie. Rozdáváme, průběžně konzumujeme, ale pokud s Vaší pomocí nepřijde nějaký nápad, půjdou tak jako okurky rovnou do kompostu.  

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.10 (?), 24.8.2009 12:23

Chutnal jsem na těstovinách paprikový protlak - něco jako kečup, chutnalo to skvěle, ale jak se vyrábí, nevím

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 16.190 (?), 24.8.2009 12:52

To byl určitě ajvar /CHORVATSKO, BULHARSKO/ ve vyhledávači -seznam je spousta receptů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 68.76 (?), 24.8.2009 15:21

Děkuji Vám oběma za typ. Opravdu je možno vyhledat obrovskou spoustu receptů na "ajvar" ze zemí bývalé Jugoslavie, "lutenici" z Bulharska, "kjopoulu" z Turecka i "peperonátu" z Itálie. V podstatě jsou si všechny recepty dost podobné. Několik jsem si jich vybrala, vyzkouším a o výsledku poreferuji. Pokud někoho z návštěvníků tohoto serveru ještě něco zajímavého napadne, napište mi to sem, prosím. Mám kreativní naladění, které doufám neopadne, až budu "ajvar" 5 - 6 hodin usilovně a do zhoustnutí míchat. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 143.253 (?), 24.8.2009 21:59

Já plním papriky hlávkovým zelím, uřežu vršek, vyberu jadřinec, naplním nakrájeným zelím nesolím přikryji vrškem a zaleji nálevem na okurky.Zavařuji jako okurky.Pak dělám papriku v oleji to bych Vám musela dát recept, a také papriku nakrájím na dílky nebo na nudličky a zaleji zase nálevem na okurky.Já na rozdíl od Vás letos paprik mám málo, budu ráda když bude na lečo.Tak aťse daří.Marie

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 16.190 (?), 26.8.2009 7:40

Ještě několik postřehů k AJVARu co jsem vyčetl a ochutnal.Kdo to bude dělat poprve, ať si zapíše co tam dal, aby mohl příště vylepšovat.Např.v receptech se píše lilek nahradili jsme cuketou.Barvu ajvaru lze ladit barevností paprik/červená, žlutá, zelená/, pálivost lze taky regulovat ochutnáním prvního výrobku. To jsou právě zkušenosti, které získáte po prvním vyrobeném ajvaru. Pak z toho vznikne Váš rodinný recept, jak se píše v tom nepřeberném množství ajvarů. Je to dost pracné, ale výsledek stojí zato.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 110.128 (?), 28.8.2009 15:48

Slíbila jsem poreferovat o výsledku zpracování přebytku paprik (na základě "trknutí" od pana doktora Vysloužila ). Hotovou mám zatím "lutenici". Je skvělá. Pokud bude mít někdo zájem si ji také uvařit, postupovala jsem takto: na její výrobu jsem použila 2 kg paprik (váha je již upečených, oloupaných a od semínek a žeber očištěných paprik. Váha čerstvých paprik by mohla být zavádějící, protože některé papriky jsou více, některé méně masité, nebo mají více, či méně silnou slupku i množství semínek, které půjdou do odpadu může být různé). Dále jsem použila 1 kg rajčat (váha je rovněž rajčat spařených, oloupaných, zbavených bubáků a slité vody. Oloupaná a nákrájená rajčata jsem dala na cedník, aby veškerá voda z rajčat odkapala). Na množství takto připravené suroviny jsem použila 2,5 dl octa, 1,5 dl olivového oleje, 1,5 vrchované polévkové lžíce prolisovaného česneku, 375 g cukru, 1 větší pugétek petrželky kudrnky, 5 feferonek, 15 kuliček černého pepře a 1,5 zarovnané polévkové lžíce soli. Do širokého hrnce jsem dala vařit olej smíchaný s octem. Když to začalo bublavě vařit, přidala jsem rajčata a vařila 20 min. Přidala jsem papriky a kuličky pepře. Vařila jsem vše za občasného, ale častého míchání 2 hod.do zhoustnutí. (zhoustnutí nastalo asi o tři hodiny dříve, neboť jsem nakrájená rajčata zcedila a tím jsem se zbavila velkého množství vody, kterou bych musela stejně odpařit). Asi 10 min.před vypnutím jsem přidala cukr, česnek, sůl, petrželku a vypnula jsem sporák. Chvilku jsem ochutnávala a upravovala výslednou chuť (každý máme jazyk jinak chlupatý ). Přidala jsem jen malinko octa a ještě malinko soli. Po vychladnutí jsem lutenici dala do skleniček a ještě 10 minut sterilovala. Využití lutenice je rozmanité. K masům, na topinky, tousty, ale i do těstovin, sypané sýrem, což jsme hned vyzkoušeli. Bylo to dobré .  Peperonatu jsem už vyzkoušela také, byla dobrá, řekla bych, že je to takové lepší (možná proto, že trochu jiné) lečo. Nyní je na řadě ajvar, budu ho dělat z 6 kg syrových, již sklizených paprik. A další papriky pořád rostou jako houby po dešti .

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 161.178 (?), 29.8.2009 0:03

Přebytek paprik?

To neznám! V Řecku jsem ochutnal " naloženou kápii",(omlouvám se, ale orig. název si již nepamatuji)- papriku spařit, nebo opéct, nechat vychladnout-sloupnout a naložit do olivového oleje, citr.štávy, sůl a nechat v chladu uležet. Chuťově perfektní, ale!!! Kápie nepěstuji(nemám skleník), a to loupání...(:-. Tak jsem to zkusil takhle: papriky ("lečo kvalita, kozí rohy")očistím a nakrájím na větší kusy, rozpálím olivový olej (do něj přidám trošku másla, aby se nepřepálil),hodím tam na slabé plátky nasekaný česnek (tím nešetřím, osmažený ztrácí výraznost) a když začne lehce hnědnout přidám papriky a pořádně orestuji a když papriky začnou být lehce osmažené přidám tymián a ještě trošku orestuji, stáhnu z tepla, osolím, opepřím a zakápnu balsamicem (vinným octem, nebo citr.šťávou), nechám vychladnout a potom 1 den uležet v lednici. No a potom mlsám, sos vytírám chlebem a obhlížím záhony, jestli tam jsou další papriky

P.S.olivový olej je virgin, máslo je máslo a balsamico je alespoň normální kvalita. Za experimenty z sójovým olejem, ramou a kvasným octem garanci nenesu- nejsem BABICA

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 166.45 (?), 29.8.2009 8:31

Na oleji zesklovatím cibuli (mám ji rád hodně), přidám na kostky nakrájené papriky a 1 ostřejší baraní roh, osolím, okmínuji a asi 10 minut podusím (zase - mám papriku raději tvrdkavější). Přidávám grilovací koření, ale to lze nahradit něčím jiným dle chuti. A za tepla konzumuji. Můžu to mít každý den.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika