Biologická ochrana rajčat proti plísni



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
      
host - 17.210 (?) 
29.11.2016 10:32

Ja by som nerobil finalne rezultaty ako predchodzi prispievatelia. Existuju biologicke postreky, na ktorych stavaju aj profi farmy, vratane vinic vo Francuzsku. A udrzat hrozno zdrave je vacsi kumst ako rajciny.

Ide o paraziticke huby, ktore nicia niektore patogeny, resp. potlacaju ich sirenie. Rozpraval som sa s odbornikom na tuto temu. Vraj to je mozne, ale vyzaduje to castejsie, hlavne preventivne postreky. Co treba: Rozsirit ich po celej zahrade, nielen postrek rastlin, ale aj povrch pody, kompost... Udrziavat ich pritomnost. Asi dost nakladne, ale ak by niekto dokazal si hubu mnozit, asi by sa to dalo v mensej zahradke zvladnut.

Pozrite sa na postrek polyverzum. Existuje este jeden mikroorganizmus (pamat nesluzi) a ten je vraj ucinnejsi.

Kupovat opakovane tento prostriedok nema zmysel, bolo by to drahe. Skor mnozit v nejakom cajovom vyvare, co zabezpeci ziviny, ako sa kedysi mnozila kombucha. Stacil by caj z posekanej travy zaliatej vriacou vodou, len aby to bolo prevarene, viacmenej sterilne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
host - 240.228 (?), 29.11.2016 10:41

Polyverzum jsem letos používala. U nás byl tento rok na rajčata vůbec,,nějaký blbý"noČlověk si říkal: jsou horka, neprší, rajčata budou super. Zrát začaly strašně pozdě. Pak jeden deštík a pro změnu ne klasická plíseň bramborová, ale něco podobného. Takže ubráníte před jedním, dostanou další. To se jako by zastavilo a nešlo na plody, tak dobré. Krásný teplý podzim, takže mohly být do října, ovšem v září další deštík a plíseň, už tentokrát bramborová. Do 14dní bylo po nich. Konvalinka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.103 (?), 29.11.2016 10:52

...nerobil finalne rezultaty... Nic ve zlém, ale tazatel se zeptal, zda má někdo zkušenosti, jak se obejít bez chemie a dostal rozumné a v praxi použitelné odpovědi. Vy máte osobní zkušenosti s biologickou ochranou rajčat, aby vaše rada byla s úspěchem použitelná?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 17.210 (?), 29.11.2016 11:08

Vy svojim prispevkom ste poradili co?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.103 (?), 29.11.2016 11:41

Zkuste si prosím vzpomenout na "este jeden mikroorganizmus (pamat nesluzi)". Rad bych zkusil v příštím roce při pěstování rajčat vámi doporučené rady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 240.228 (?), 29.11.2016 13:25

Já takéwink Jinak použiju zase houbu, poněvadž můj muž chemicky ošetřené rajče do huby neveme(on i s tou houbou má problémwink) a budu ráda, když seženu něco účinějšíhosmileyKonvalinka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 29.11.2016 18:37

Sama se snažím jít cestou odolnějších odrůd. Zkoušela jsem Philovitu F1, ta v našich podmínkách odolávala plísni roku 2014 asi o měsíc déle než běžné odrůdy. V posledních dvou letech jsem dále zkoušela Ferline F1, plíseň se však do mrazů neobjevila, takže nemohu posoudit odolnost. J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 240.22 (?), 29.11.2016 23:24

Tu je niekolko bio fungicidov, vacsinou dostupnych v Cesku a Slovensku. Nie vsetky zaberaju na vsetky hubove choroby, resp nie vsetky sa hodia na na ochranu rajcin. Su to vacsinou podne mikroorganizmy a ich sirenie v pode moze byt dobra konkurenica skodlivym patogenom.

Ampelomyces quisqualis (AQ10)

Trichoderma spp., Trichoderma asperellum (Trifender)

Trichoderma harzianum Rifai., kmeň RK1 (Trichomil)

Pythium oligandrum (Polyversum)

Bacillus subtilis (Ibefungin)

Streptomyces lydicus (WYEC 108)

Pseudomonas fluorescens (??)

Trichoderma harzarium je to, co by som skusil tuto sezonu. Len si musim zistit, ako sa to da drzat pri zivote. Pripadne ziskat nejaky dobry vyslachteny kmen.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 17.210 (?), 30.11.2016 13:10

Bio postreky sa casto s chemickymi vylucuju,...jednoducho preto, ze ide o uslachtile huby resp. ine mikroorganizmy citlive na uvedene chemicke postreky. Vlastne bio fungicidy su mikroorganizmy pribuzne tym, co sposobuju chorobu rastlin.

Ja to vidim tak, ze najlepsia strategia by bola pouzivat chemicke postreky na rastlinu, hlavne v case najvacsieho ohrozenia, pripadne ako dovodna prevencia v case dazdov a nepriazni pocasia, v case naznakov vzniku choroby.

Mimo sezony ohrozenia mozno pouzivat postrek biologicky a to ako preventivny. Navyse, kedze ide o neskodne organizmy bez ochrannej doby, pouzivat ich aj na plosny postrek okolia rastlin, kompostu, okolitych rastlin (niektore su hostitelom patogenov i ked nie su nimi ohrozene) a podobne. Takto sa moze podarit upravit mikrofloru v zahradke a potlacit mnozstvo prezivajucich patogenov. 

Pre tych, co z nejakeho dovodu nemaju doveru a chut pouzivat bio postreky, maju nezmieritelny odpor k chemickym postrekom, nemaju striesku resp volnu plochu pod takouto strieskou a chcu pestovat rajciny, existuje este postrek na baze sody bikarbony (hydrogeuhlicitan sodny). Je to uplne neskodna latka pouzivana v kuchyni a na baze tejto existuju vraj uspesne postreky proti hubovym chorobam rastlin. Samozrejme nazov vyrobku je iny, ale latka totozna. Neviem, ktory vyrobok je ekonomickejsi, ci kuchynsky -soda bicarbona, alebo postrekova latka.

Prispevok vyssie dava zoznam roznych mikroorganizmov. Ich zmes mozno ziskat z kompostu ako tzv compost tea - kompostovy caj,...vraj je to ucinny prostriedok proti patogenom. Tu je dolezita priprava tohto caju,... ale o tom inokedy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 9.143 (?), 30.11.2016 20:17

Nejodolnější jsou divoká rajčata, buď plíseň nechytí vůbec, nebo odrostou a plodí dál. Hanča

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika