Bio postreky sa casto s chemickymi vylucuju,...jednoducho preto, ze ide o uslachtile huby resp. ine mikroorganizmy citlive na uvedene chemicke postreky. Vlastne bio fungicidy su mikroorganizmy pribuzne tym, co sposobuju chorobu rastlin.
Ja to vidim tak, ze najlepsia strategia by bola pouzivat chemicke postreky na rastlinu, hlavne v case najvacsieho ohrozenia, pripadne ako dovodna prevencia v case dazdov a nepriazni pocasia, v case naznakov vzniku choroby.
Mimo sezony ohrozenia mozno pouzivat postrek biologicky a to ako preventivny. Navyse, kedze ide o neskodne organizmy bez ochrannej doby, pouzivat ich aj na plosny postrek okolia rastlin, kompostu, okolitych rastlin (niektore su hostitelom patogenov i ked nie su nimi ohrozene) a podobne. Takto sa moze podarit upravit mikrofloru v zahradke a potlacit mnozstvo prezivajucich patogenov.
Pre tych, co z nejakeho dovodu nemaju doveru a chut pouzivat bio postreky, maju nezmieritelny odpor k chemickym postrekom, nemaju striesku resp volnu plochu pod takouto strieskou a chcu pestovat rajciny, existuje este postrek na baze sody bikarbony (hydrogeuhlicitan sodny). Je to uplne neskodna latka pouzivana v kuchyni a na baze tejto existuju vraj uspesne postreky proti hubovym chorobam rastlin. Samozrejme nazov vyrobku je iny, ale latka totozna. Neviem, ktory vyrobok je ekonomickejsi, ci kuchynsky -soda bicarbona, alebo postrekova latka.
Prispevok vyssie dava zoznam roznych mikroorganizmov. Ich zmes mozno ziskat z kompostu ako tzv compost tea - kompostovy caj,...vraj je to ucinny prostriedok proti patogenom. Tu je dolezita priprava tohto caju,... ale o tom inokedy