Ako spravne pestovat planty rajcin?
|
|
|
|
|
|
|
solide - Stříbrný Zahrádkář (415) - 78.100 (?) 11.3.2013 14:16, zobrazeno: 28526x
ahoj pred tyzdnom som do vacsich semenacikov a pody na mnozenie zasial po jednom semienku rajcin, a feferoniek, vacsinou sa jedna o kolikove cherry odrody, Dnes som si vsimol ze sa mi uz 2 rastlinky vysli. Chcel by som velmi pekne poprosit o radu ako postupovat aby sa mi rastlinky nevytahovali a potom neuhynuli? Docital som sa ze som ich zasial skoro, S tym si uz nepomozem ale ako mam postupovat aby sa mi podarilo vypestovat pekne planty? Byvam v bytovke a semenaciky mam na chodbe domu kde je cca 18.C pri okne. Co by ste radili, dat ich priamo k oknu alebo ked je teraz vonku tak teplo mam ich po vzideni davat cez den na balkon do tiena a vecer naspat na chodbu? Ak ano do akej, minimalnej teploty? Ma s tym niekto skusenosti? Minuly rok ked som ich mal v byte a okne tak mi najprv vyhukli, velmi sa vytiahli a potom sa ohli a uschli. Nechcel by som spravit rovnaku chybu. V predajni mi poradili Lignohumat, treba s nim rastlinky rosit? Dakujem za kazdu, dobru radu. J
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 5.149 (?), 11.3.2013 16:53
Chce to světlo a zas světlo. Dejte to na parapet, co nejblíže k oknu. Je třeba si uvědomit, že úbytek světla se zvyšováním vzdálenosti od okna je velký (osvětlení ubývá se čtvercem vzdálenosti). Teplota 18 °C je dobrá. Sazenice nehnojím- hnojivo je jedním z komponent, které spolu s dostatkem vody přispívá k bujnému růstu, který asi v tomto případě nepotřebujete. U nás teď nejsou teploty, které by byly vhodné k otužování sazenic. Ale stejně Vaše semenáčky nejsou zatím sazenice, které by snesly nějaké otužování. Pokud je dáte v této velikosti ven na těch nějakých 8-12 °C tak se už nikdy z tohoto teplotního šoku nevzpamatují. K prodloužení doby pěstování přispívá i přesazení- můžete dvakrát nebo i třikrát přesadit (vždy hlouběji) a růst se zbrzdí.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
jfalta - (39) - 220.94 (?), 12.3.2013 16:32
Osvětlení v tomhle případě neubývá se čtvercem vzdálenosti. To by platilo jen o bodového zdroje, resp. dost daleko od okna. Do vzdálenosti rovné zhruba polovině výšky okna klesá intenzita při zatažené obloze víceméně lineárně. Např. u okna 3x1,5 m klesne intenzita o asi 5 % s každými 10 cm vzdálenosti od okna. Větší vliv než vzdálenost od okna může mít třeba vysoký rám okna nad parapetem, jak tomu bývá u plastových oken. Já sazenice podkládám tak, aby byly nad jeho úrovní, a za ně dávám zrcadlo z alobalu. Musí "vidět" co nejvíc oblohy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 152.25 (?), 13.3.2013 11:50
A nemůžete to dát doma rovnou na parapety?
|
|
|
|
|
|
|
host - 242.34 (?), 13.3.2013 12:07
Chce to trpělivost, nejspíše vám nezbude než je znovu přesadit a dát hlouběji, minimálně ještě jednou, udržujte substrát mírně vlhký, vzhledem k teplotě. Já osobně bych je dala radši do bytu na parapet, třeba do ložnice, tam snad velké teplo nemáte. Počkejte 14 dní a pak uvidíte. Mně se takto vytahují taky, ale mám je všechny pohromadě, pikýruju až tak za 14 dní po jedné co nejhlouběji, takže pak trčí asi 1 cm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 5.149 (?), 13.3.2013 15:03
Opravdu bych Vám doporučil, jak již zde někdo napsal, používat ve fázi přeszování jednotlivé kelímky. I když se to nezdá, tak se s nimi daleko lépe manipuluje i při výsadbě. K tomu přesazování- já vyberu semenáčky i s hlínou například na noviny, jednotlivé rostlinky opatrně od sebe oddělím, chytnu rostlinku za jeden z děložních lístků, spustím ji do kelímku jak chci hluboko (stále držím) a opatrně ji obsypávám ze všech stran (na obsypávání někdy používám kávovou lžičku).Potom vydatně zaliji. Lze použít i jinou metodu- naplnit kelímek vlhkým substrátem, udělat díru obyčejnou tužkou, vložit sazenici a hlínu přitisknout. Ani jedna z metod sazeničky nepoškodí, jen je třeba se nebát.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 5.149 (?), 13.3.2013 15:26
Nečekal bych a pikýroval postupně (to je další výhoda kelímků). Sazenička vhodná k pikýrování má rozevřené, vodorovně posazené děložní lístky.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|