Jak na pěťoura?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?) 
6.11.2014 16:35

U mě působí peťour významnější škodu pouze v porostu brambor. Objeví se tam až dlouho po zapojení porostu, kdy už pletí není dobře možné. Klíčí tak v zastíněné půdě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 6.11.2014 16:48

Ano pane J.R. To jsou už teploty, kdy jsou odblokovány inhibitory klíčení a jedná se o vzcházení rostlin. Podle metodiky se mohou teploty lišit (minimální denní, průměrná denní minimálně, atd.), navíc jsou to teploty vzduchu (nebo půdy v hloubce 20 cm). Taky starší semena k deaktivaci inhibitorů potřebují menší impuls než semena "čerstvá". Ta inhibice klíčení je potřebná k tomu, aby semínka při "skladování v půdě" nevyklíčila hned následující rok.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 25.164 (?), 6.11.2014 17:30

Pane Stando, BASF neuvadi, ze zahony ci zemina se musi nejprve zahrat na cca 60 stupnu a pak staci jen 7-8 stupnu. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 6.11.2014 19:13

Pro aplikaci herbicidu je důležitá teplota, kterou měříme tedy průměrná teplota vzduchu (nebo suma efektivních teplot). Nikoliv ta bodová teplota v místě konkrétního semene po dobu třeba jen 20ti minut. A Basf by byl sám proti sobě, když by uváděl že stačí provádět častější kultivaci, aby se půdní zásoba semen vyčerpala a nová netvořila. Jak jsem již uvedl výše, je to analog k chladové stratifikaci semen peckovin mírného pásu.

Pokud se bude provádět výsadba jahodníku, je ideální použít Stomp, ale pokud chcete zasít zelené hnojení a nevytvořit si novou půdní zásobu semen, tak je potřeba vědět to co tady vysvětluji. Mně v bramborách amerika/hitlerka/pěťour neroste, panu doktorovi ano. Nemyslím si, že by to bylo špatně, a tak zůstanu u toho, co mám vyzkoušené. To jestli vím/nevím odkaz na příslušnou diplomku obhájenou v roce 2004 je naprosto nepodstatné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 25.164 (?), 6.11.2014 19:37

Mne petour v bramborach roste. I od jara bezne v jahodach ci v zahonech se zeleninou (v chladne poloze cca 600 m.n.m.). Nekdy Vam na jare zmerim teplotu zahonu, i kdyz to na Vasi umanutosti nic nezmeni.  Klidne zustante u toho co mate vyzkousene, hlavne neradte to, o cem nic nevite ani s tim nemate zkusenosti ... viz hneda textilie. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 6.11.2014 19:44

Vemte si rtuťový teploměr (klidně lékařskou maximku) natřete baňku tepelně absorpční hmotou (kompost stačí) a položte na suchý okopaný záhon v slunečný den. Pak mi napište maximální naměřenou teplotu (u lékařského, jestli "přežil").

To, že máte zaplevelenou zahradu není dobrá vizitka, natož argument o správném postupu proti konkrétnímu plevelu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 25.164 (?), 6.11.2014 20:25

Jiste Vam to nekdy zmerim, i kdyz to nema zadnou cenu, pokud to nebude 60 stupnu, tak si najdete jinou vymluvu. Zaplevelenou zahradu nemam, zadny postup jsem zde neuvadel. Pouze jsem upozornil, ze nektere Vase rady jsou chybne a nevychazi z zadne osobni zkusenosti. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 25.164 (?), 6.11.2014 21:14

Nejnižších hodnot teplot povrcha půdy dosahuje ráno před východem Slunce. Dopoledne při zvětšující se insolaci se zvětšuje vyzařování. Do hlubších vrstev přechází více teplot. I tak na povrchu půdy jsou ztráty tepla menší než příjem, proto teplota na povrchu stoupá. Teplota povrchu půdy dosahuje maxima okolo 13. hodiny odpoledne. Teplota povrchu klesá, ztráty tepla jsou větší než příjem, a to vše v odpoledních hodinách. V noci pokles trvá až k rannímu minimu. V odpoledních hodinách dosahuje teplota povrchu půdy okolo 50 °C. V jižních zeměpisných šířkách může teplota povrchu dosahovat hodnot 70 až 80 °C.

Pane Stando, tak to vypada, ze na Vysocine tech 60 stupnu asi nenamerim. Mate nejake vysvetleni, proc mi tam klici petour?  J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 6.11.2014 21:43

Kdybyste to nevytrhnul z kontextu a ocitoval i metodiku měření. Stručně "měření se provádí na povrchu půdy s trvalým travním porostem, kde k ochlazování dochází evapotranspirací odpovídajcí průměrné výšce srážek". Pokud teploty stoupnou nad tyto hodnoty (citované Vámi pane J.R.) plevel pouná že nemá konkurenci a vyklíčí. Hledejte dál, však to najdete i bez znalosti jazyků ve kterých se publikuje na serverech s koncovkou.nl wink.

Ještě abych nezapoměl. Suchá půda má menší tepelnou akumulaci, jsou práce, které místo sledování maximální teploty dávají důraz na dynamiku změny teploty (rozdíl mezi maximální a minimální denní povrchu půdy). Tj. zvýrazňují vliv změny teploty na deaktivaci inhibice. Možná se pak dobereme jak k té disertační práci jejíž odkaz nemohu najít stejně tak k práci jiné, která dojde k odlišnému závěru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 25.164 (?), 6.11.2014 22:09

Tak ja nemam zapotrebi co hledat, Vy jste dosud svoje tvrzeni nicim nedolozil, ani jste neuvedl zadne teploty povrchu pudy (pouze nejake nesmyslne srovnani s vajickem na plechu). Plevel pod hnedou textilii klici a roste (na rozdil od Vasi rady) a hneda textilie teplotu pudy nesnizuje (na rozdil od Vaseho tvrzeni).  Co se tyce znalosti jazyku, vsiml jsem si, ze ani nerozumite par slov polsky a na vse pouzivate prekladac. J.R. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika