Žumara "sličná"?



host - 205.50 (?)
19.4.2010 14:47

Nedošlo k chybnému přečtení nebo záměně  "Chamaedorea elegans "?

J.Bučko

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Stránky: 1,  2   
host - 203.11 (?), 15.4.2010 19:23, zobrazeno: 11141x
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat... Vypěstoval jsem si ze semene tzv. Žumaru sličnou - chamaerops elegans. Mám ji 2. rokem, zatím se jí daří, ale bylo by dobré do budoucna vědět, ke které z ostatních žumar má blíže svými nároky... Na googlu jsem toho moc nenašel - vlastně prakticky nic. Jestli se najde někdo takový, kdo tuto palmu pěstuje, nebo o ní něco ví... Mohl by zde sepsat jaké má nároky, popřípadě hodit nějaké fotky? Za všechno info + foto předem mnohokráte děkuji. Ondřej
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 117.119 (?), 17.4.2010 14:55

Dobrý den!

Jsem rád, že máte zájem pěstovat aspoň tuto palmu. Do palem dělám, tak vám snad poradím.

Jestli jsem našel správně obchod, ze kterého ho máte, tak se tedy jen pousměji. Stránky jsem si prošel a našel jsem hned několik zkomolených a počeštělích názvů. Mohu vám tedy potvrdit, že mě docela vykolejil název "chamaerops elegans", ještě tedy než budu uzavírat závěry, tak si něco ověřím. Ale s největší pravděpodobostí je to kravina. Mohu se ovšem mílit. Může se jednat o nějaký kultivar, který je typický pro určitou oblast, většinou jsem našel, že se jedná o kultivary severní afriky. Některé druhy se mohly skřížit a vzniknout takové variety jako je chamaerops elegans. Přiznám se, že se o palmy se velmi zajímám, ale toto jsem ještě neslišel. S největší pravděpodobností se jedná o druh Chamaerops humilis a jeho tedy varietu "elegans". Tento druh je typycky středomořská rostlina, pokud zajedu do jeho původu tak je to jediná evropská palma. V teplejších zemích je poměrně nenáročná, relativně rychle rostoucí (hlavně počtem listů) palma. Roste od tropických zemích až po Skotsko. Snáší teploty v květináči do -5 a v zemi krátkodobě až -12. V příznivých regionech a s dobrou ochranou jde pěstovat bez přitápění i u nás v zemi. Já ji mám v zemi, ale dobře jí chránim. Letos mi dvouletý semenáček přežil mráz -10 bez poškození.

Je nenáročná na půdu, v domovině roste na skalách. V itálii existuje i kultivar "volcano" který je menšího vrzůstu a velmi trsovitý. Jinak opravdu krásný.

Všeobecně chamaerops kvetou již od ranného věku a dokonce i v bytových podmínkách. Já doporučuji palmu letnit, miluje sluníčko, ale v létě bohatou zálivku, v květináči má omezeně kořenů a tak potřebuje pořád zásobovat vodou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
-wolf- - (7) - 203.11 (?), 17.4.2010 15:41
Díky za info. Ale začínám čím dál tím více pochybovat, zda-li je to vůbec některá z žumar. Jelikož ty mají vějířovité listy a má rostlina sice zprvu něco podobného měla při tvoření asi prvních 2 pravých listů, ale další mi jako vějířovité zrovna nepřipadají... Mno viz foto... Prvně mě napadlo, že jsem si třeba zaměnil omylem semena (sadil jsem je spolu s phoenix canar.), ale datle tvoří pravé listy snad až po 3 rocích (rostlina vykličila přibližně před rokem a půl), navíc to má na phoenix moc světlé listy (světla má dost). Takže datle ani náhodou. Teď mi to připomíná spíše něco jako butii... Obchodníci by si mohli někdy ověřit, co to do těch sáčků vůbec dávají =)
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 117.119 (?), 17.4.2010 20:09

Tak to je pěkný, název je kravina a ještě vám vyroste jiná palma, ani dokonce ne stejná čeleď. Chamaerops to rozhodně není! Škoda, že nemáte ještě někde to semeno, možná by to šlo trošku zjistit.

S tím datlovníkem nevím nevím... nepamatuje si ještě jak vypadlo to semeno? jestli jako kafe nebo bylo spíše kulaté?

Je zase pravda že datlovníci takhle nevypadají po roce a půl, ale já mam taky palmu co má teprve dva a půl roku a vypadá na 6. Některé prostě mají v genech rychlí růst.

Datlovníku by odpovídal ten kmen, ale ty lsty se mi nějak nezdají, jsou ty jednotlivé šlánky listu tvrdé a špičky píchají?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 117.119 (?), 17.4.2010 20:23

Další poznatek je ten, že Chamaerops elegans je odvozen od Brahea elegans, nevím proč, ale osobně mi to příde jako staré určování palem, kdy ještě palmi nebyly pořádně roztříděny a říkalo se větší skupině palem stejně. Zřejmně to ještě někde zůstalo a ujmulo se to. Ale já připomínám, že je to špatné značení a podle mě je to i klamání lidí co se v tom moc nevyznají.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
-wolf- - (7) - 203.11 (?), 17.4.2010 20:39
Listy tvrdé nejsou. Nepíchají. Semeno... Huh. Kulaté nebylo - lehce podlouhlé, velikost zhruba asi jako datlové. Takové splaštělé O se špičatějšími konci. A co si pamatuju, mělo červenohnědou kožovitou slupku, tu jsem loupal a pak namočil semeno do vody.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 205.50 (?), 19.4.2010 14:47

Nedošlo k chybnému přečtení nebo záměně  "Chamaedorea elegans "?

J.Bučko

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
-wolf- - (7) - 203.11 (?), 19.4.2010 17:03

To určitě ne. Jediné s čím jsem to sadil byly phoenixy a butie. Navíc butie byly dány úplně jinde a hýbal jsem jen s phoenixy a tímhle. Chamaedoera to určitě není. Ta má jiné listy než moje rostlina... Z mé strany by to jiné palmy být nemohly. Co se týče obchodníků, to už je jiná věc. Jestli někdo bude alespoň tušit, co mi to vyrostlo, díky za všechno info...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 205.50 (?), 19.4.2010 19:26

Chamaerops to není určitě, vidím to na nějaký phoenix a z toho co uvádíte to vyplývá také.J.Bučko

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 117.119 (?), 19.4.2010 23:30

Já se přidávám.

Debatoval jsem na tohle téma s jedním pěstitelem a oba jsme se tak nějak schodli na tom, že to bude butie, popis semene vychází(i když říkáte, že jste sázel to co je na obalu za palmu) ale tato plama vypadá spíše na butii. Já s ní bohužel zkušenosti nemám a mate mě ten kmínek, ale ty nepichlavé listy by měla mít butie.

Já se také občas divím proč mi semena vyrostou tam kam se je nesázel, ale je možné, že se vám to popletlo, mohl vám to někdo schodit a rychle to tam našupat zpátky aby jste nic nepoznal a pak vznikne toto..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika