Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Dobrý den!

Jsem rád, že máte zájem pěstovat aspoň tuto palmu. Do palem dělám, tak vám snad poradím.

Jestli jsem našel správně obchod, ze kterého ho máte, tak se tedy jen pousměji. Stránky jsem si prošel a našel jsem hned několik zkomolených a počeštělích názvů. Mohu vám tedy potvrdit, že mě docela vykolejil název "chamaerops elegans", ještě tedy než budu uzavírat závěry, tak si něco ověřím. Ale s největší pravděpodobostí je to kravina. Mohu se ovšem mílit. Může se jednat o nějaký kultivar, který je typický pro určitou oblast, většinou jsem našel, že se jedná o kultivary severní afriky. Některé druhy se mohly skřížit a vzniknout takové variety jako je chamaerops elegans. Přiznám se, že se o palmy se velmi zajímám, ale toto jsem ještě neslišel. S největší pravděpodobností se jedná o druh Chamaerops humilis a jeho tedy varietu "elegans". Tento druh je typycky středomořská rostlina, pokud zajedu do jeho původu tak je to jediná evropská palma. V teplejších zemích je poměrně nenáročná, relativně rychle rostoucí (hlavně počtem listů) palma. Roste od tropických zemích až po Skotsko. Snáší teploty v květináči do -5 a v zemi krátkodobě až -12. V příznivých regionech a s dobrou ochranou jde pěstovat bez přitápění i u nás v zemi. Já ji mám v zemi, ale dobře jí chránim. Letos mi dvouletý semenáček přežil mráz -10 bez poškození.

Je nenáročná na půdu, v domovině roste na skalách. V itálii existuje i kultivar "volcano" který je menšího vrzůstu a velmi trsovitý. Jinak opravdu krásný.

Všeobecně chamaerops kvetou již od ranného věku a dokonce i v bytových podmínkách. Já doporučuji palmu letnit, miluje sluníčko, ale v létě bohatou zálivku, v květináči má omezeně kořenů a tak potřebuje pořád zásobovat vodou.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 15.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika