Zakalená slivovice



   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
                     
host - 236.138 (?) 
26.1.2014 0:23

Tak to byste se divil! V dokapech se vyskytují i molekuly s mnohem vyšší těkavostí, např. methanol s bodem varu 64,7 °C / 20°C, ovšem ten je s vodou mísitelný v každém poměru, takže k zákalům nepřispívá. To, že se ethylacetát vyskytuje i v dokapech je samozřejmě způsobeno azeotropií, jak jinak, že. PŠ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
                     
host - 39.219 (?), 26.1.2014 8:48

UFF, ačkoli mne vlákna o pálení zajímají, odbornost tohoto vlákna pravděpodobně překročila vědomosti absolventa VŠCHT. Z uvedených odborných textů nerozumím zhola ničemu a tak jsem v podstatě rád že pálím v oficiální pálenici. V koutku duše budu doufat, že majitelka mnou zvolené pálenice tyto vědomosti má.

Posoudit kdo zde v diskuzi vede, neumím. Představit si ale tuhle výmšnu názorů u skleničky destilátů, to umím.wink    j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 90.76 (?), 26.1.2014 17:35

No zkuste se jí na to "vzdělání" zeptat, respektive na "kurs" který je povinný pro udělení této "Živnosti". Ale jestli chcete i nadále u ní "pálit" a pálenice Vám vyhovuje, tak bych to radši nezkoušel!!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 216.121 (?), 26.1.2014 10:33
Pane Šlosare. Srovnávat chování metanolu a etylacetátu během destilace, resp. obsah jejích podílů v úkapech a dokapech není dobrý nápad. Nechcete tvrdit, že etylacetát se chová jako metanol a těká skoro stejně v průběhu celé destilace? Že ne? Rafael
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 236.138 (?), 26.1.2014 16:27

Samozřejmě, že ne. Ale vím, že obě tyto molekuly se vyskytují v úkapech, jádru i v dokapu. Hlavně ten dokap je zajímavý, nicméně GC analýzy šidit nemohou. PŠ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 26.1.2014 16:48

V dokapech se vyskytují i molekuly s mnohem vyšší těkavostí, např. methanol s bodem varu 64,7 °C / 20°C (PŠ)

Nerozumím této větě, protože mám zato, že metanol je produkt kvašení, který těká už při nízké teplotě 64,7°C,který většinu odělíme v úkapu.Nerozumím ani hodnotě za lomítkem 20°C.Metanol ale nacházíme v celé délce destilace.

Mnohem nižší teplotu než metyl k těkavosti potřebuje acetáldehyd.Bod varu acetáldehydu leží okolo 20°C.

Mnohem vyšší teplotu k dosažení těkavosti potřebují vyšší alkoholy, přiboudlina s bodem varu 80-160°C.

Asi jsem se mnoho s údaji neodchýlil, pokud ano, omlouvám se.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 236.138 (?), 26.1.2014 18:09

Máte pravdu. Za lomítkem mělo být napsáno 760 torr. Omlouvám se. PŠ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 26.1.2014 18:38

Nebo taky 101325 Pa=1013,25 hPa, protože Torr je stará jednotka tlaku, která se v dnešní době už nepoužívá.760 Torr je tlak u hladiny moře, což v naších českých kotlinách je jaksi bezpředmětné.Celé to porovnání k atmosferickému tlaku mi přijde bezvýznamné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 125.240 (?), 1.2.2014 7:04

Otázka pro odborníky, jsem naprostý laik co se týká chemie(ze základky toho už moc nepamatuji a asi se to ani neprobíralowink). Jaké správné kvašení probíhá v ovocných kvasech a trošku odbočím, jaké probíhá při kvašení zelí. Předem díky za odpověď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 1.2.2014 9:35

Ve kvasech alkoholové (saccaromyces cerevisiae), v zelí mléčné (lactobacil, pediokok a další))

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika