Zakalená slivovice



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?)
1.2.2014 9:35

Ve kvasech alkoholové (saccaromyces cerevisiae), v zelí mléčné (lactobacil, pediokok a další))

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
                     
host - 236.138 (?), 26.1.2014 0:23

Tak to byste se divil! V dokapech se vyskytují i molekuly s mnohem vyšší těkavostí, např. methanol s bodem varu 64,7 °C / 20°C, ovšem ten je s vodou mísitelný v každém poměru, takže k zákalům nepřispívá. To, že se ethylacetát vyskytuje i v dokapech je samozřejmě způsobeno azeotropií, jak jinak, že. PŠ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 39.219 (?), 26.1.2014 8:48

UFF, ačkoli mne vlákna o pálení zajímají, odbornost tohoto vlákna pravděpodobně překročila vědomosti absolventa VŠCHT. Z uvedených odborných textů nerozumím zhola ničemu a tak jsem v podstatě rád že pálím v oficiální pálenici. V koutku duše budu doufat, že majitelka mnou zvolené pálenice tyto vědomosti má.

Posoudit kdo zde v diskuzi vede, neumím. Představit si ale tuhle výmšnu názorů u skleničky destilátů, to umím.wink    j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 90.76 (?), 26.1.2014 17:35

No zkuste se jí na to "vzdělání" zeptat, respektive na "kurs" který je povinný pro udělení této "Živnosti". Ale jestli chcete i nadále u ní "pálit" a pálenice Vám vyhovuje, tak bych to radši nezkoušel!!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 216.121 (?), 26.1.2014 10:33
Pane Šlosare. Srovnávat chování metanolu a etylacetátu během destilace, resp. obsah jejích podílů v úkapech a dokapech není dobrý nápad. Nechcete tvrdit, že etylacetát se chová jako metanol a těká skoro stejně v průběhu celé destilace? Že ne? Rafael
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 236.138 (?), 26.1.2014 16:27

Samozřejmě, že ne. Ale vím, že obě tyto molekuly se vyskytují v úkapech, jádru i v dokapu. Hlavně ten dokap je zajímavý, nicméně GC analýzy šidit nemohou. PŠ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 26.1.2014 16:48

V dokapech se vyskytují i molekuly s mnohem vyšší těkavostí, např. methanol s bodem varu 64,7 °C / 20°C (PŠ)

Nerozumím této větě, protože mám zato, že metanol je produkt kvašení, který těká už při nízké teplotě 64,7°C,který většinu odělíme v úkapu.Nerozumím ani hodnotě za lomítkem 20°C.Metanol ale nacházíme v celé délce destilace.

Mnohem nižší teplotu než metyl k těkavosti potřebuje acetáldehyd.Bod varu acetáldehydu leží okolo 20°C.

Mnohem vyšší teplotu k dosažení těkavosti potřebují vyšší alkoholy, přiboudlina s bodem varu 80-160°C.

Asi jsem se mnoho s údaji neodchýlil, pokud ano, omlouvám se.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 236.138 (?), 26.1.2014 18:09

Máte pravdu. Za lomítkem mělo být napsáno 760 torr. Omlouvám se. PŠ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 26.1.2014 18:38

Nebo taky 101325 Pa=1013,25 hPa, protože Torr je stará jednotka tlaku, která se v dnešní době už nepoužívá.760 Torr je tlak u hladiny moře, což v naších českých kotlinách je jaksi bezpředmětné.Celé to porovnání k atmosferickému tlaku mi přijde bezvýznamné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 125.240 (?), 1.2.2014 7:04

Otázka pro odborníky, jsem naprostý laik co se týká chemie(ze základky toho už moc nepamatuji a asi se to ani neprobíralowink). Jaké správné kvašení probíhá v ovocných kvasech a trošku odbočím, jaké probíhá při kvašení zelí. Předem díky za odpověď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 1.2.2014 9:35

Ve kvasech alkoholové (saccaromyces cerevisiae), v zelí mléčné (lactobacil, pediokok a další))

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika