Zakalená slivovice



host - 220.205 (?)
5.1.2012 12:28

Rozhodně dejte destilát před filtrací vychladit nejlépe přes noc někam, kde je venkovní teplota a při filtraci se obrňte trpělivostí. Je také vhodné filtry moc neměnit a první podíly fitrátu po opětovném vychlazení znova přefiltrovat, tzv. vrátit. Filltrace se bude asi zpomalovat, protože se pory filtru zalepí, ale jen takto máte jistotu oddělení pevného podílu. slosar-petr@seznam.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
                     
host - 220.205 (?), 4.1.2012 8:49

Mohlo by se jednat o měďnato-měďné karbonáty nebo hydrogenkarbonáty pokud ovšem byl kvas zpracováván na měděné aparatuře. Tyto soli lze odstranit filtrací. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jardo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (89) - 172.213 (?), 4.1.2012 11:16

Niečo podobné v tvare malých modrých guličiek na hladine okolo skla fľašky a po naliatí aj pohárikov v mraze som tiež videl u jedného známeho, pritom má tuším kotol z antikory a chaldič s trubkami Cu. Počul som aj názor, že by to mohlo byť dôsledkom pridania Liadku amónneho do kvasu. Nevyznám sa v chémii a niečo také by som ani do mojho kvasu nepridával, ale sú vraj takí čo to robia. Mohol sa by prosím niekto znalý chémie vyjadriť aj k tejto možno fáme? ďakujem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 4.1.2012 13:00

Někteří pěstitelé doporučují přidávat do kvasu živnou sůl pro kvasinky. Jejím základem je, tuším, fosforečnan amonný. Kdo ji nemá, řeší to přidáním trochy kombinovaného hnojiva, např Cereritu. Jestli by toto stopové množství dokázalo nějak reagovat s mědí, to neumím odhadnout.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.205 (?), 4.1.2012 15:15

Karbonáty CO32- nebo hydrogenkarbonáty HCO3- měďnatých nebo měďných solí vznikají reakcí kyselých lihových par s povrchem mědi, tedy víkem nebo chladičem. Kyselost dodává nejčastěji kyselina octová. V Celeritu je nepochybně celé spektrum stopových prvků, které stromy potřebují, ale určitě není Celerit donorem těchto těžkostí. Na druhou stranu by se ale výskyt měděných částí v aparatuře neměl podceňovat i když jsou s mědí potíže. Kovový povrch mědi totiž likviduje stopy přítomného ethylkarbamatu NH2COOC2H5. Tato molekula je podezřelá z kancerogenity,  ovšem tato skutečnost je známa od roku 1973 (asi), takže naši rodiče neřkuli prarodiče o nebezpečnosti této molekuly neměli ani ponětí. Bylo by zajímavé vyhodnotit výskyt rakoviny v těch částech republiky, kde se obecně ovocné destiláty pijí více vers. kde se příliš nepijí. Přídavek ledku amonného NH4NO3do kvase je problematický, živnou solí pro kvasinky jsou především fosfáty. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 176.36 (?), 4.1.2012 22:29

V laboratořích Biochemie VŠCHT v Praze, byla používána tato kombinace solí jako "výživa" pro alkoholové kvasinky :  1 g KNO3, 0,5 g MgCl,, 0,5 g Ca(NO3)2, 0,5 g K2HPO4. Rozpustit v 50ml vody. Dávka vystačila na 20 - 50 l kvasu.

Kdo chce může vyzkoušet. Ljz.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jardo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (89) - 135.120 (?), 5.1.2012 11:43

Má to všetko aj nejaké obchodné názvy? Je to možné kúpiť niekde v maloobchode? Alebo je jednoduchšie kúpiť niečo hotové, už namiešané?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.205 (?), 5.1.2012 12:30

Tento produkt se jmenuje živná sůl a prodává se v drogerii, nepochybně i na Slovensku PŠ.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 176.36 (?), 5.1.2012 12:48

To bylo určeno pro "chemiky". Když Vám to nic "neříká", bude vhodnější zakoupit si v drogerii živnou sůl pro kvasinky - Vínka (sáček po 1,6g, cena kolem 10 Kč stačí na cca 10 litrů).

Kdo má možnost tak se dá, jako živná sůl, použít i Dihydrogenfosforečnan amonný (5 dkg na 1 hl kvasu), nebo síran amonný (5 - 10 dkg na 1 hl kvasu).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 97.180 (?), 5.1.2012 12:02

Kvas zpracováván na měděné aparatuře byl.A stačí ta filtrace kávovým filtrem?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.205 (?), 5.1.2012 12:28

Rozhodně dejte destilát před filtrací vychladit nejlépe přes noc někam, kde je venkovní teplota a při filtraci se obrňte trpělivostí. Je také vhodné filtry moc neměnit a první podíly fitrátu po opětovném vychlazení znova přefiltrovat, tzv. vrátit. Filltrace se bude asi zpomalovat, protože se pory filtru zalepí, ale jen takto máte jistotu oddělení pevného podílu. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika