Z výlisků vinných hroznů se po zalití vodou a prokvašení destiluje terkelice. V moštárnách/pálenicích se po vylisování moštu z jablek výlisky zpravidla vyhazují. V tomto případě se zkvasitelné složky, které zůstaly ve výliscích, prostě berou jako "ztráta". Podotýkám, že při kvalitním lisování je moštu tak 55% váhových z hmotnosti zpracovaných jablek. Při poloprovozním zpracování ovocné/jablečné, kdoulové apod. drti, kdy není k dispozici lis, nezbývá než vymačkávat drť v látkovém sáčku. Tím se samozřejmě získá méně moštu než při profesionálním lisování. Nabízí se tedy možnost získané "výlisky" promýt vodou a znovu v sáčku vymačkat. Má někdo zkušenosti/informace, zda je tento postup, tj. mačkání-promývání-mačkání smysluplný, nebo je lépe od tohoto postupu upustit a spokojit se s tím, co bylo vymačkáno v "prvním kole"?