Výtěžnost moštu při lisování



host - 201.14 (?) 
10.10.2013 11:57, zobrazeno: 13787x

Z výlisků vinných hroznů se po zalití vodou a prokvašení destiluje terkelice. V moštárnách/pálenicích se po vylisování moštu z jablek výlisky zpravidla vyhazují. V tomto případě se zkvasitelné složky, které zůstaly ve výliscích, prostě berou jako "ztráta". Podotýkám, že při kvalitním lisování je moštu tak 55% váhových z hmotnosti zpracovaných jablek. Při poloprovozním zpracování ovocné/jablečné, kdoulové apod. drti, kdy není k dispozici lis, nezbývá než vymačkávat drť v látkovém sáčku. Tím se samozřejmě získá méně moštu než při profesionálním lisování. Nabízí se tedy možnost získané "výlisky" promýt vodou a znovu v sáčku vymačkat. Má někdo zkušenosti/informace, zda je tento postup, tj. mačkání-promývání-mačkání smysluplný, nebo je lépe od tohoto postupu upustit a spokojit se s tím, co bylo vymačkáno v "prvním kole"?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 57.250 (?), 10.10.2013 12:28

Většinou to smysl nemá, ale záleží na tom, kolik máte jablek. Porovnám-li hmotnost jablek čerstvých a sušených  (ani ty nemají nikdy nulovou vlhkost), obsahují jablka kolem 90% vody. Ve 100 litrovém lisu nezískám obvykle víc než 65 litrů moštu. Vyrábět z výlisků druhák jejich opětovným namočením jsem nezkoušel. Znám ale lidi, kteří výlisky namočí, přisladí, nechají prokvasit a vypálit. Považuji to za blbost, už s ohledem na výkupní cenu padanek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 201.14 (?), 10.10.2013 18:20

Nejde o to, vyrábět "druhák" z jablek, která jsem uvedl jen jako příklad, ale obecně o postup vymačkávání moštu z malvic. Vymačkáváním/kroucením pytlíku v rukou získám určitě méně moštu než silným lisováním v lisu. Zajímá mne poměr vymačkaného a vylisovaného moštu a jestli je možno zřejmou ztrátu vymačkáním v porovnání se strojním vylisováním dohnat promytím drti a dalším vymačkáním. Někdo vyrábí destiláty víceméně laboratorně v malých množstvích.... Kromě toho jsou i malvice mnohem méně šťavnaté než kupř. jablka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 178.235 (?), 10.10.2013 18:24

Záleží na cukernatosti moštu-prváku.Jsou-li jablka hodně sladká, pak se mošt k přímému pití ani moc nedá použít(zažívací potíže) a ředí se vodou.Výlisky zalité vodou a vypresované po scelení s prvákem dávají přijatelnou sladkost moštu.Jablka bývají ale většinou i s kyselinami dost vyvážená a mošt si případně podle chuti můžete doředit až při pití.  AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 203.21 (?), 12.10.2013 13:36

Já nepoužívám na jablka drtič a lis, ale moštovač. Zbylou hmotu namačím vodou a po nejmeně jednodenním uležení lisuji ručně pres hadřík nebo jemnou síťku. Takto získaný druhák kvasím spolu s prvákem. Je mi líto vyhazovat odstředěnou hmotu. Na víc druhák voní jablky víc než odstředěný prvák... Doslazení už je na každém jak uváží, já trochu doslazuji vzhledem k bezpečnosti-trvanlivosti lihovějšího kvasu. Michal

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika