Pane xxx.xxx.12.222, píšete, že jste amatér a začátečník ale podle toho co jste napsal před Vámi smekám.
Umíte oddělit zrno od plev, používáte rozum a něco o kvašení víte.
*
Zajímavé názory tady zazněly:
Proč ředit trnkový kvas vodou?
Tohle přece nemůže nikdo kdo pracoval s trnkami napsat!
Proč trnky pařit nebo vařit a mačkat když to jsou víceméně samé pecky a slupky?
A co se s nimi bude dít při destilaci?
Proč je omývat když se tím smyjí kvasinky?
Kdo někdo sbíral trnky ví kolik nejrůznějšího marasu se do nich dostane. Lístečků, větviček atd. A každý kdo někdy něco zavařoval, zkvašoval ví, že je to nesmysl. Pokud se něco před zkvašováním zásadně nemyje tak je to jen velmi měkké ovoce u kterého to není proveditelné. Např. maliny.
Proč se snažit pro přejití bouřlivého utěsnit sud s bublátkem?
Proč měřit cukr a sledovat bublání když stačí do su=du strčit ruku a olízat prsty?
Tohle myslím nepotřebuje komentář...
Kvasenie trnky udajne prebieha az 12 tyzdnov (info z palenice). Ze dokvasa extra pomaly kvoli trieslovinam.
Nejde to paušalizovat - záleží na vedení kvasu. Podle podmínek to může být pár dnů až třeba půl roku.
Rafael.