A k čomu je dobrý ten výpočet?? No Vám asi k ničomu, ale pán na začiatku vlákna položil serióznu otázku, a ja som mu, narozdiel od Vás, na ňu seriózne odpovedal.
Ja by som sa rozhodne s predpoveďou, že budem mať asi tak možno okolo 8-9l zo sto neuspokojil. Okrem toho že ma zaujíma výsledok ešte pred vypálením, potrebujem vedieť pred odchodom do pálenice, koľko skla si mám pripraviť. Povedal by som že pri 500l kvasu je celkom rozdiel medzi kvalitnými superzrelými slivkami a napríklad biednymi jabĺčkami z temnej severnej stráne. Nehovoriac o vysokoalkoholovom víne atď. Pri takom množstve to môže byť kľudne aj +/-30l.
Alebo si pri zakladaní kvasu spočítam, či mi vôbec robota okolo dezinfekcie sudov, náradia, zberu, spracovania, kvasenia, odvozu do pálenice a podobne stojí za námahu.
Jozef