Teoretický výnos



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
         
host - 14.170 (?) 
5.9.2018 20:58

Vody je v ovoci průměrně okolo 80%  cukru cca 15%. Nerozpustná sušina učitě není 1/2.

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
         
EL Edgar - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (98) - 167.166 (?), 6.9.2018 20:36

Áno. Nemal som vôbec reagovať. Počítať niečo podobné, nemá veľmi zmysel. Len chcem vysvetliť ten metanol. Dávam páliť ovocné kvasy už nejaký ten čas, a vystriedal som aj pár pestovateľských páleníc, a v každej mi z úkapu odstranili časť metanolu. Preto si myslím že to asi bude mať zmysel. Takže ak sa niekto púšťa do rátania podobnej úlohy, mal by tieto straty z celkového objemu alkoholu zobrať do úvahy. Bod varu Metanolu je okolo 65°C a Etanolu asi 78°C takže pri troche snahy a dodržaní správnej teploty pri destilácii sa do určitej miery dá významná časť Metanolu oddeliť od zvyšku destilátu. Opravte ma prosím ak sa mýlim.

Ešte malá úvaha nad tým tuhým podielom v kvase.Prečo ho vôbec riešite?

Ak zadávatel úlohy píše že v 100 litroch kvasu je 10% alkoholu to znamená že je tam 10 litrov 100% -tného alkoholu. A vôbec nezáleží koľko je tam pevného podielu. Ten alkohol tam je!...a vôbec nezáleží kolko je v kvase pecek a iného tuhého podielu. Alkohol sa pri destilácii spolhlivo odparuje či tam pecky sú alebo nie...

Neriešte ako zistil tie percentá... ale mu už niekto vyrátajte ten výsledok...:)

S pozdravom:)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 50.215 (?), 6.9.2018 21:20

Zadavatel nepíše jak k tomu číslu, k těm 10% lihu v kvasu přišel. Jestli to byl nějaký reprezentativní vzorek z celého kvasu anebo to změřil z tekutého podílu.
Tak nás, už z povahy toho dotazu napadlo, že k nějakému měření použil jen tu tekutou složku.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 115.252 (?), 10.9.2018 17:06

Tak berme v úvahu teda měření vínoměrem a meření dokvašeného moštu. Tedy jen 100 l kvasu bez jakéhokoli tuhé směsi (pecky slupky nebo jiné).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 236.138 (?), 20.11.2018 20:40

Opět se mýlíte pane Rafaeli. Stupeń brixi není skoro 1% jak si myslíte, ale je to jinak. Stupně brixi se používají při měření poměru hmotnosti cukru a vody, ve které je dané množství cukru rozpuštěno. Měří se buď sacharimetrem, který měří hustotu kapaliny, nebo sndněji refraktometrem.  Ve 100 g roztoku, který vykazuje např. 25 °brixi je 25 g cukru. Jinak řečeno ve 100 g cukerného roztoku je 25 g cukru a zbytek do 100 g je voda. Opět jste mě pobavil, jak jinak. slosar-petr@sezanam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 38.17 (?), 22.11.2018 19:15

Pane Šlosare a v čem jsme ve sporu?

Ve 100 g roztoku, který vykazuje např. 25 °brixi je 25 g cukru. Jinak řečeno ve 100 g cukerného roztoku je 25 g cukru a zbytek do 100 g je voda.

Zkuste to nějak upřesnit.

Rafael.

Koláž z refraktowebu
Koláž z refraktowebu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 38.17 (?), 22.11.2018 19:28

Ještě pro úplnost, to co se do obrázku nevešlo
Hustota měřeného roztoku 1.06 g/cm3

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 234.53 (?), 20.11.2018 16:03

Na výťažok alkoholu používam jednoduchý empirický vzorec, ktorý má až pozoruhodnú presnosť. Podiel tekutiny v kvase býva okolo 70-80%, obvykle počítam so 70%. Čiže zo 100l kvasu počítam so 70l tekutiny. Samozrejme pri víne 100% :-)

Ďalej si obsah alkoholu odmeriam vínomerom, pokiaľ sa dodrží teplota meranej kvapaliny 20°C tak sú výsledky pomerne presné. Pokiaľ ma zaujíma množstvo pri zakladaní kvasu, tak odmeriam cukornatosť refraktomerom, ten môj má aj stupnicu pre približný obsah alkoholu po vykvasení.

Pre 1D počítam s 95% výťažkom alkoholu, pre 2D s 85% výťažkom. Závisí síce od druhu ovocia a od paliča, ale pre +/- orientáciu to stačí. Výsledok potom vydelím percentom, na aké chcem destilát zriediť a dostanem orientačné množstvo hotového destilátu. 

Čiže príklad: jablko 100l sud, tekutina má obsah alkoholu 8%.

Množstvo celkového alkoholu v sude = 100*0,7*0,08 = 5,6LA

Po 2x destilácii ostane 5,6*0,95*0,85 = 4,52LA

Keď riedim na 52% bude výsledné množstvo 4,52/0,52 = 8,69l hotového destilátu

Jozef

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?), 22.11.2018 10:09

A k čemu je ten výpočet dobrý? Že ze 100l kvasu získáme 8-9l pálenky, je celkem známá věc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 19.119 (?), 22.11.2018 17:29

To jste pane doktore mohl napsat jako druhý příspěvek na tomto vlákně a ta debata tu nemusela být...

Přeji hezký den

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika