Na výťažok alkoholu používam jednoduchý empirický vzorec, ktorý má až pozoruhodnú presnosť. Podiel tekutiny v kvase býva okolo 70-80%, obvykle počítam so 70%. Čiže zo 100l kvasu počítam so 70l tekutiny. Samozrejme pri víne 100% :-)
Ďalej si obsah alkoholu odmeriam vínomerom, pokiaľ sa dodrží teplota meranej kvapaliny 20°C tak sú výsledky pomerne presné. Pokiaľ ma zaujíma množstvo pri zakladaní kvasu, tak odmeriam cukornatosť refraktomerom, ten môj má aj stupnicu pre približný obsah alkoholu po vykvasení.
Pre 1D počítam s 95% výťažkom alkoholu, pre 2D s 85% výťažkom. Závisí síce od druhu ovocia a od paliča, ale pre +/- orientáciu to stačí. Výsledok potom vydelím percentom, na aké chcem destilát zriediť a dostanem orientačné množstvo hotového destilátu.
Čiže príklad: jablko 100l sud, tekutina má obsah alkoholu 8%.
Množstvo celkového alkoholu v sude = 100*0,7*0,08 = 5,6LA
Po 2x destilácii ostane 5,6*0,95*0,85 = 4,52LA
Keď riedim na 52% bude výsledné množstvo 4,52/0,52 = 8,69l hotového destilátu
Jozef