Teoretický výnos



host - 19.119 (?)
22.11.2018 17:29

To jste pane doktore mohl napsat jako druhý příspěvek na tomto vlákně a ta debata tu nemusela být...

Přeji hezký den

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
         
host - 14.170 (?), 5.9.2018 20:58

Vody je v ovoci průměrně okolo 80%  cukru cca 15%. Nerozpustná sušina učitě není 1/2.

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
EL Edgar - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (98) - 167.166 (?), 6.9.2018 20:36

Áno. Nemal som vôbec reagovať. Počítať niečo podobné, nemá veľmi zmysel. Len chcem vysvetliť ten metanol. Dávam páliť ovocné kvasy už nejaký ten čas, a vystriedal som aj pár pestovateľských páleníc, a v každej mi z úkapu odstranili časť metanolu. Preto si myslím že to asi bude mať zmysel. Takže ak sa niekto púšťa do rátania podobnej úlohy, mal by tieto straty z celkového objemu alkoholu zobrať do úvahy. Bod varu Metanolu je okolo 65°C a Etanolu asi 78°C takže pri troche snahy a dodržaní správnej teploty pri destilácii sa do určitej miery dá významná časť Metanolu oddeliť od zvyšku destilátu. Opravte ma prosím ak sa mýlim.

Ešte malá úvaha nad tým tuhým podielom v kvase.Prečo ho vôbec riešite?

Ak zadávatel úlohy píše že v 100 litroch kvasu je 10% alkoholu to znamená že je tam 10 litrov 100% -tného alkoholu. A vôbec nezáleží koľko je tam pevného podielu. Ten alkohol tam je!...a vôbec nezáleží kolko je v kvase pecek a iného tuhého podielu. Alkohol sa pri destilácii spolhlivo odparuje či tam pecky sú alebo nie...

Neriešte ako zistil tie percentá... ale mu už niekto vyrátajte ten výsledok...:)

S pozdravom:)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 50.215 (?), 6.9.2018 21:20

Zadavatel nepíše jak k tomu číslu, k těm 10% lihu v kvasu přišel. Jestli to byl nějaký reprezentativní vzorek z celého kvasu anebo to změřil z tekutého podílu.
Tak nás, už z povahy toho dotazu napadlo, že k nějakému měření použil jen tu tekutou složku.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 115.252 (?), 10.9.2018 17:06

Tak berme v úvahu teda měření vínoměrem a meření dokvašeného moštu. Tedy jen 100 l kvasu bez jakéhokoli tuhé směsi (pecky slupky nebo jiné).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 236.138 (?), 20.11.2018 20:40

Opět se mýlíte pane Rafaeli. Stupeń brixi není skoro 1% jak si myslíte, ale je to jinak. Stupně brixi se používají při měření poměru hmotnosti cukru a vody, ve které je dané množství cukru rozpuštěno. Měří se buď sacharimetrem, který měří hustotu kapaliny, nebo sndněji refraktometrem.  Ve 100 g roztoku, který vykazuje např. 25 °brixi je 25 g cukru. Jinak řečeno ve 100 g cukerného roztoku je 25 g cukru a zbytek do 100 g je voda. Opět jste mě pobavil, jak jinak. slosar-petr@sezanam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 38.17 (?), 22.11.2018 19:15

Pane Šlosare a v čem jsme ve sporu?

Ve 100 g roztoku, který vykazuje např. 25 °brixi je 25 g cukru. Jinak řečeno ve 100 g cukerného roztoku je 25 g cukru a zbytek do 100 g je voda.

Zkuste to nějak upřesnit.

Rafael.

Koláž z refraktowebu
Koláž z refraktowebu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 38.17 (?), 22.11.2018 19:28

Ještě pro úplnost, to co se do obrázku nevešlo
Hustota měřeného roztoku 1.06 g/cm3

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 234.53 (?), 20.11.2018 16:03

Na výťažok alkoholu používam jednoduchý empirický vzorec, ktorý má až pozoruhodnú presnosť. Podiel tekutiny v kvase býva okolo 70-80%, obvykle počítam so 70%. Čiže zo 100l kvasu počítam so 70l tekutiny. Samozrejme pri víne 100% :-)

Ďalej si obsah alkoholu odmeriam vínomerom, pokiaľ sa dodrží teplota meranej kvapaliny 20°C tak sú výsledky pomerne presné. Pokiaľ ma zaujíma množstvo pri zakladaní kvasu, tak odmeriam cukornatosť refraktomerom, ten môj má aj stupnicu pre približný obsah alkoholu po vykvasení.

Pre 1D počítam s 95% výťažkom alkoholu, pre 2D s 85% výťažkom. Závisí síce od druhu ovocia a od paliča, ale pre +/- orientáciu to stačí. Výsledok potom vydelím percentom, na aké chcem destilát zriediť a dostanem orientačné množstvo hotového destilátu. 

Čiže príklad: jablko 100l sud, tekutina má obsah alkoholu 8%.

Množstvo celkového alkoholu v sude = 100*0,7*0,08 = 5,6LA

Po 2x destilácii ostane 5,6*0,95*0,85 = 4,52LA

Keď riedim na 52% bude výsledné množstvo 4,52/0,52 = 8,69l hotového destilátu

Jozef

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?), 22.11.2018 10:09

A k čemu je ten výpočet dobrý? Že ze 100l kvasu získáme 8-9l pálenky, je celkem známá věc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 19.119 (?), 22.11.2018 17:29

To jste pane doktore mohl napsat jako druhý příspěvek na tomto vlákně a ta debata tu nemusela být...

Přeji hezký den

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika