|
Teoretický výnos
|
|
|
|
host - 219.46 (?) 5.9.2018 1:31
Přesně jak piše pan Vysloužil, to co pisete by platilo pouze u cisteho vina. Když budete mit pruhlednou nadobu na kvas, tak uvidite, ze v lepsim pripade je podil tekuteho vuci pevnemu 1:1, ale to jen u opravdu stavnatych svestek, jinak je tekutiny spis mene. Ale to huste vam tam zase doda tu vytecnou chut a aroma👍 Jinak vyteznost z bezneho ovoce jablka, hrusky, tresne, merunky, je kolem 6 az 8 litru 50% palenky ze 100 kg ovoce, pokud je idealne zrale a spravne vykvasene. U švestek o neco vice 8-10 litru.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Onfrapal - (38) - 125.87 (?), 2.9.2018 13:29, zobrazeno: 16584x
Dobrý den, rád bych se zeptal zda má někdo zkušenosti s tímhle:
Mám založený kvas a má dva údaje. Objem a obsah alkoholu.
Zajímá mě teoretický výnos po vypálení.
Ať se to dobře počítá tak máme objem 100l kvasu s obsahem alkoholu 10%.
Pálení se někde zastaví při protíkání 30% pálenky. Jaký je teda teoretický výnos?
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Onfrapal - (38) - 125.87 (?), 3.9.2018 13:43
Dobře, zkusíme se na to podívat ještě dál.
Dejme tomu, že kvas je změřen vínoměrem, není to nic moc, ale lepší podmínky doma neudělám nebo spíše nemám. A vzhledem k množstí si dovolím říct, že se odlije max 0,5l. Další "proměné" bych vynechal, určitě je spousty dalších faktorů co to ovlivní.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 131.199 (?), 3.9.2018 22:47
Dobrý večer
já bych na to šel trošku z jiné strany, obvykle výtěžnost ze 100 kg ovoce je cca 5-10 litrů 50 procentního alkoholu. Což je samozřejmě jen odhad ovlivněný složitými procesy kvašení a surovinou z které bude pálenka.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 14.170 (?), 3.9.2018 23:34
To je zajímavé. Netušil jsem, že výtěžnost u pálenek je tak mizerná. Pokud předpokládám, že po vykvašení má produkt 8-10% alkoholu což bude asi nejběžnější rozpětí, obsahuje 100 l 8-10l 100%alkoholu. To mi z toho při pálení 1/2 zmizí?
V.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 92.238 (?), 4.9.2018 14:06
Pokud předpokládám, že po vykvašení má produkt 8-10% alkoholu, obsahuje 100 l 8-10l 100%alkoholu.
Mýlíte se. Vínoměrem měříte jen tekutinu. Kvas není víno, obsahuje nemálo pevného balastního podílu.
To mi z toho při pálení 1/2 zmizí?
Něco se vylije, něco se při destilaci vypaří, něco se vůbec nevydestiluje a zůstane v kotli. To vše u dvoukotlové techniky 2x.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 219.46 (?), 5.9.2018 1:31
Přesně jak piše pan Vysloužil, to co pisete by platilo pouze u cisteho vina. Když budete mit pruhlednou nadobu na kvas, tak uvidite, ze v lepsim pripade je podil tekuteho vuci pevnemu 1:1, ale to jen u opravdu stavnatych svestek, jinak je tekutiny spis mene. Ale to huste vam tam zase doda tu vytecnou chut a aroma👍 Jinak vyteznost z bezneho ovoce jablka, hrusky, tresne, merunky, je kolem 6 az 8 litru 50% palenky ze 100 kg ovoce, pokud je idealne zrale a spravne vykvasene. U švestek o neco vice 8-10 litru.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 2.40 (?), 5.9.2018 18:26
Je to teoreticky velmi jednoduché. Ale prakticky už moc ne.
1°Bx = 1kg cukru ve 100l roztoku.
Z 1kg cukru vznikne prakticky 0,5l lihu nebo 1l 50%.
Ale jak psal p.Vysloužil tak kvas obsahuje spoustu balastu. Pecek, slupek, dužnin, jádřinců apod.
Tak je třeba počítat fact jen s tekutým podílem.
A aby to nebylo tak jednoduché, tak je třeba zohlednit i to, že ten tekutý podíl je vsáknutý i do těch dužnin.
Navíc jak psal, při každé destilaci je třeba počítat s jistými ztrátami lihu. Vždy nějaký zůstane ve vařáku nebo se přes i kvalitní chladič odpaří.
Rafael.
P.S. Pobavil mě výrok p. El Edgar:
"Aké množstvo metylu pôjde von"
(Pokud vím, tak ještě není známá a vynalezená technologie která by byla schopná odstranit metyl z ovocných destilátů o kterém je známo, že ze své povahy víceméně těká v průběhu celé destilace).
*
Omlouvám se za OT, ale přiživování a udržování při životě takových tlachů mě vždy nadzvedne!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3
|
|
|
|
|
|
|