Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.19.119 (?)
11.2.2019 17:13

Já jsem pil uskladněnou slivovici (ve skle zazátkovanou a pod voskem) po dvanácti letech - byla dána jako dárek k 70-sátce bratránkovi, který potom po roce zemřel a neměl ji kdo vypít. Když se potom našla a otevřela, chutnala jako jemná meruňkovice. Je pravda, že byla čistě vypálená, bez "vocasu", ale ta "slivka" byla, v té prvotní pálence před předáním, dost znát!!

Co se týče ostatních ovocných lihovin, tak opravdu po dvou třech letech ztrácí jejich aroma na síle.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


j3david (161) - xxx.xxx.51.179 (?)
25.10.2015 9:23, počet návštěv: 17376
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

chtěl bych se podělit o zajímavý poznatek ohledně stárnutí slivovice. Tu pálím "napůl" se sousedem - tedy ze stejných trnek, stejného kvasu. Letní švestky - Katinka. Vypálíme, rozdělíme se. Já nechám svůj podíl ve sklepě asi tak týden odvětrat v 30 l demižonech. Ty poté zavřu a slivovici takto skladuju. Sklep mám suchý, relativně teplý (10 - 12 st.C). Kromě slivovice zde skladovány také jablka (vysychají, dlouho nevydrží, ale v době větrání slivovice jsou přítomny), kysané zelí v bečce a brambory na zimu. Soused svůj podíl stočí do menších lahví, tyto nechá taky nějakou dobu otevřené k odvětrání - u sebe ve sklepě samozřejmě. No a co se stane. Asi tak po roce moje slivovice v demižonech mírně zežloutne, jeho slivovice zůstane "bílá". Chuťově bych řekl že ta moje je malinko lepší. Když ji skladuji delší dobu, nažloutlý odstín se prohlubuje až do stavu téměř jako světlé bílé víno (no - možná přeháním), po ca 4 letech se to "ustálí". Ve štamprli tento nažloutlý odstín skoro vidět není, v lahvi ano. Sousedova do tohoto stavu nedojde.  Závěr pro mne - asi je lepší skladovat ve větších nádobách. A že by svým dílem přispěl i etylen které "vylučují" jablka?

Připojit reakci   
   

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.45.252 (?)
25.10.2015 9:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud ředíte vy a soused slivovici odděleně, každý zvláště, různou vodou (nemusí být nutně destilovaná) a na různá procenta, může to být i tímto. Další důvod může být, že sklep jak píšete je relativně teplý a z každé pálenky(s vyšší teplotou více)se v průběhu dlouhého času odpařuje zejména etanol a u některých pálenek i výrazně mizí vonné a chutové složky (merunka, broskev atd) a tento etanol-líh se odpařuje i přes zejména korek a i šroubové závěry. Takže dochází k úbytku % etanolu obsaženého v pálence až pod 50% obashu etanolu a tím možném částečném vysrážení mikroskopických částic, do té doby rozpuštěných ve vysokoprocentní pálence... Vliv skladování jablek, brambor se nepojeví, to by musel býti demižon otevřený pořád a ještě z nižší hladinou, aby přes jejií velkou plochu příjmal pachy, teoreticky.

Připojit reakci
      

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


j3david (161) - xxx.xxx.51.179 (?)
25.10.2015 10:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To jsem zapoměl uvést - ředíme společně, voda je měkká z osvědčeného pramene v lese. Nekalí. Špunty na demižonech mám jak korkové, tak na některých i plastové šroubovací. Nesledoval jsem to jestli to má vliv na zežloutnutí, ale prozkoumám to.  Je fakt, že soused ty lahve zavírá šroubovacími vršky. Tak to by snad mohl být důvod. Jablka a brambory z mé slivovice opravdu citit nejsou.

Připojit reakci
         

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.229.27 (?)
25.10.2015 11:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 Taky se mi něco podobného stalo. A bylo to způsobeno demižony. I když to nebylo vidět,  tak po důkladném vymytí jsem zjistil, že v nich byl nějaký povlak. A to jsem v nich skladoval jen čiré destiláty...

Rafael.

Připojit reakci
            

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.210.232 (?)
4.11.2015 14:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den.

Nedá mi reagovat. Spousta lidí nosí slivovici ke koštu, která má nažloutlou barvu s tím, že je to slivovice stará pět, deset, patnáct let. Celou dobu skladovaná v demižonu.

Já tvrdím, že tuto barvu nemůže přirozeně získat, že je špinavý demižon, nadrobený korek, byla v tom trnka, kterou nedávno vytáhli.

Zajímám se o whisky a rumy a u těchto destilátů se udává, že barva je vždy získaná zráním ve dřevu. Ve skle, nedejbože uzavřená vzduchotěsně nemůže slivovice nikdy sama od sebe tmavnout, zrát, atd.

Připojit reakci
               

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


hugovotr (488) - xxx.xxx.73.1 (?)
5.11.2015 12:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ja mam ve skle nektere koralky vice jak 10 let a vsechny jsou jak po vypaleni cire...

Připojit reakci
                  

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.17.210 (?)
5.11.2015 13:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pocul som ze niektore s vekom rosolovateju. Je to pravda?

Připojit reakci
               

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


j3david (161) - xxx.xxx.100.238 (?)
5.11.2015 13:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takže ještě jednou. Demižovy jak byly koupeny, tak byly použity pouze a jenom na skladování slivovice. V daném případě už opakovaně. Při předchozích skladovaných dávkách se slivovice nezabarvila, až v posledních čtyřech letech když kvas byl "vyroben" z letních švestek "Katinka". Že by to bylo touto odrůdou? Nadrobený korek - no budiž, možná nějaký ten drobeček... ale ve všech třech demižonech? A v demižonech se šroubovacím plastovým uzávěrem? Psal jsem taky že sousedovi v litrových lahvích to nežloutne. Dodatečným průzkumem zjištěno že ano, akorát v menším množství to není tak patrné.

Pokud jde o zabarvení - není to zdaleka tak intenzivní jako u whisky, rumu nebo koňaku.

Tipnul bych si to na nějakou reakci minoritních složek která pomalu dobíhá po destilaci (polymeraci, esterifikaci). Tedy mám na mysli právě složek které obsahují "letní pološvestky".

Připojit reakci
                  

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.137.72 (?)
5.11.2015 14:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky jsem demižony používal opakovaně, delší dobu, jen na čiré destiláty a před novou várkou jsem je jen několikrát propláchl vodou.

Ale jednou při velké sanitaci jsem je pořádně vydrhnul upravenou kominickou štětkou, horkou vodou se saponátem a moc jsem se divil, že voda byla žlutá až nahnědlá. A jejích stěnách byly během čištění vidět stopy po štětce. V těch demižonech byly skladovány jak 50% destiláty tak i neředěné nebo 80% líh. Tak mi bylo záhadou, že i ten vysokoprocentní líh jakožto silné rozpouštědlo ten nános který byl normálně neviditelný, úplně nerozpustil. A štětka se saponátem ano.

Rafael.

Připojit reakci
                  

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.212.3 (?)
1.9.2018 16:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jedine co mi prichazi na mysl, je obsah zeleza ve vode pouzite k redeni. Pokud barva neni od vlozene svestky, dreveneho sudu, špuntu, neco do palenky nenapadalo, kdyz byla otevrena, nebo palenka neni nijak jinak kontaminovana, nemůže zežloutnout.
Připojit reakci
                     

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.33.10 (?)
1.9.2018 17:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ale muze zezloutnout   skoro kazda ktera je stara vice jak 20 roku aspon u mne a u znamych zezloutla   nema chut svestek je bez chuti    slivovice byla v litrovych sroubovacich zatkach ve skepe proto nechavam slivovici  max 10roku mozna kdyby byla v tmavych lahvich byla by pruhledna ale to je jen muj nazor

Připojit reakci
                        

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


hugovotr (488) - xxx.xxx.21.164 (?)
1.9.2018 18:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nevím jak je to možné, ale předloňská slivovice (směs zelené ryngle, švestek a durancií) je nažloutlá, i když jsem do ní nic nedával a nic než sklo nepoznala.
Připojit reakci
                           

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


vyslouzil (16917) - xxx.xxx.236.1 (?)
6.10.2018 8:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevím jak je to možné, ale předloňská slivovice (směs zelené ryngle, švestek a durancií) je nažloutlá, i když jsem do ní nic nedával a nic než sklo nepoznala.

Netvrdím, že je to Váš případ. Mně jednou slivovice v demižonu - dobře vypláchnutém - zrůžověla. Rok před tím ve skle bylo černorybízové víno a jeho zaschliona zůstala ve spáře - vadě skla. Že by za rok slivovice za rok zežloutla, není dobře možné. Když jsem se ženil, dvacetiletá byla zcela čirá.

Připojit reakci
                        

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


pepa kot (392) - xxx.xxx.144.57 (?)
1.9.2018 18:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nestačí mi zežloutnout- vypiju!

Připojit reakci
                           

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


Krajíc (6) - xxx.xxx.93.92 (?)
6.10.2018 8:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mělo by nějaký význam, nechat slivovici vyvětrat (nebo ji i uskladnit) v měděné nádobě?

A již jsem i našel odpověď v jiném příspěvku. Ne, význam to nemá anebo možná spíš negativní.

Připojit reakci
                     

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.32.136 (?)
8.2.2019 12:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte pravdu, slivovice uložená ve skle nemůže měnit stářím barvu. Jinak je to ovšem ze stařeným alkoholem. / nemyslím ultrazvukem / V 70.letech se hojně používalo u alkoholu tzv. rychlostaření. Výsledek tohoto procesu je k nerozeznání- co do chuti, od přirozeně starých nápojů. Je zajímavé, že byl v té době zaváděn i na Kubě na staření rumů. Já osobně jsem to vyzkoušel a opravdu je to zajímavé. V domácích podmínkách to však nelze docílit.

Připojit reakci
               

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.244.35 (?)
7.11.2018 17:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Naprostá pravda,
Připojit reakci
                  

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


vyslouzil (16917) - xxx.xxx.236.1 (?)
9.2.2019 9:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zajímavý poznatek je, že dobře vypálený destilát z kvalitního ovoce vůbec nemusí stárnout. Ty aromatické - meruňka, třešeň, hruška, broskev - dokonce ležením ztrácejí.

Připojit reakci
                     

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


Kamil Severa (77) - xxx.xxx.187.206 (?)
10.2.2019 17:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Vysloužile, vždy s Vámi ve všem souhlasím, ale co se týká tohoto a stárnutí pálenky z hrušek, tak si dovolím nesouhlasit. Jsem paličský zelenáč, ale vidím a hlavně cítím a chutnám hruškovice, které jsem pálil v 2014, 2016 a troufám si tvrdit, že až po několika letech hruška dává to, co by měla. Prostě rok od roku lepší. Pravdu máte v tom, že meruňky a třešně stárnout asi nemusí, broskve ty nekomentuju, ale u hruškovice je každý rok znát a rozhodně je přínosem.

Připojit reakci
                        

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.4.52 (?)
10.2.2019 18:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ono je taky rozdíl mezi uskladněním, ležením, stárnutím apod.
Třeba když je lihovina naláhvována a vzduchotěsně uzavřena anebo je v dřevěných sudech nebo nádobách kde k ní má přístup vzduch...


Rafael.

Připojit reakci
                           

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


Kamil Severa (77) - xxx.xxx.187.206 (?)
10.2.2019 18:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám vše ve skle, lahve, nebo demižony naplněny ze 3/4, uzavřeny neprodyšně a minimálně jednou za rok ochutnám, tudíž provzdušňuji. A ten rozdíl tam je)

Připojit reakci
                           

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.4.52 (?)
10.2.2019 19:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Čtyři roky není zas až tak moc, ten zlom přijde a pak už to bude jen časem degradovat.
Samozřejmě záleží na skladovacích podmínkách, ale v těch mých, myslím, že skoro ideálních, teda ne přímo v plných láhvích, ale podobných jako píšete Vy, bylo skoro vše už "jen" po deseti létech o ničem a šlo to do kotle.
Nejnáchylnější k rozpadu byly ovocné likéry i když 40%. U ovocných spec. pálenek to tak destruktivní nebylo, ale kvalitativně hodně ztratily. Teda mimo slivovice apod. V tom smyslu, že byly stále pitné. Ale nějaké extrémní zlepšení jejich kvality jsem nezaznamenal. Třeba jsem jen na to neměl degustační schopnosti, nevím.
(Bylinné likéry, nebo i medové, byly taky k času imunní).
A tak si myslím, že ve většině případů je ta extra kvalita starých lihovin jen mýtus a marketing anebo snobství.
Ale samozřejmě existují i výjimky. Sudové Koňaky, Calvadosy, Whisky, Rumy, atd., ale ty jsou k tomu díky svému složení určeny a ty stářicí ztráty jsou obrovské a vedou ke zlepšení kvality. Ale to posoudí a ocení málokdo...

Rafael.

Připojit reakci
                           

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


vyslouzil (16917) - xxx.xxx.92.238 (?)
10.2.2019 22:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mohu potvrdit, že slivovice stářím kvalitu neztrácí vůbec nebo jen minimálně.  Nevím, čím to, asi je aromatickými látkami tak nabítá, že se jejich úbytek nepozná. Jablkovice taky mnoho aromatu neztratí, asi proto, že nemá co ztratit.Ostatní ovocné - podtrhuji ovocné - destiláty včetně hruškovice je lepší do tří let vypít, to je můj poznatek. Dobré uskladnění chuť a vůni podrží, ale nezlepší. Pokud je ovocná pálenka po 10 letech lepší než po třech, pak nebyl vypálený úplně dobrý destilát (opět neplatí pro slivovici)

Připojit reakci
                           

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.19.119 (?)
11.2.2019 17:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já jsem pil uskladněnou slivovici (ve skle zazátkovanou a pod voskem) po dvanácti letech - byla dána jako dárek k 70-sátce bratránkovi, který potom po roce zemřel a neměl ji kdo vypít. Když se potom našla a otevřela, chutnala jako jemná meruňkovice. Je pravda, že byla čistě vypálená, bez "vocasu", ale ta "slivka" byla, v té prvotní pálence před předáním, dost znát!!

Co se týče ostatních ovocných lihovin, tak opravdu po dvou třech letech ztrácí jejich aroma na síle.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Koupě automatické pálenice 10616.2.201931002
Odpeckovač116.2.201966
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191405
Kvasenie a palenie manga614.2.2019433
Stojanek na cedění kvasu 1513.2.20192924
3D pálení2213.2.20192568
Kvas přes zimu1012.2.20191647
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201917377
Kvasná zátka1611.2.201910778
Parciální fermentace39.2.2019392
Posudzovanie ovocného kvasu68.2.2019859
Pálenka z melasy207.2.20192133
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019674
Test na metanol786.2.201982973
Škrábavost pálenky464.2.201955811
Aroma slivovice352.2.20197731
Destilát z piva a vína121.2.201912256
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019101051
Ředění slivovice629.1.20195258
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20198023
Cukr626.1.20191288
Umístění palírny3918.1.20195100
Jablkovy kvas meranie cukru6218.1.201912603
Chut po siře318.1.2019559
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192059
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191043
Destilace - základní dotazy4811.1.201911765
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019442
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201917891
Automaticka palirna ovoce 28.1.2019893
Síření sudů25.1.2019463
Pálenka z dýně584.1.201950452
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?232.1.20195569
Slivovice vs. calvados2281.1.2019340538
Cukr nebo med?151.1.20193162
Ukončení destilace + ředění930.12.20182958
Zapach dymu429.12.2018876
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4226.12.201823789
Švestkový kvas - bílá plíseň 2624.12.20185492
Kotel na pálení destilátu621.12.20184012
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Jak vyrobit višňové víno?16.2.2019
UKS Super robot - mlýnek na maso16.2.2019
Jake drevo16.2.2019
Šunka bez rychlosolí15.2.2019
Šunka bez rychlosolí15.2.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů