Společný kvas švestky s broskvoní?



Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?)
28.12.2011 9:46

Pokud máte naložené broskve z letošního léta, tak už bude opravdu pravděpodobně pozdě na pálení. Normálně tento druh ovoce jde po třech - čtyřech týdnech od založení do palírny.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                     
host - 220.205 (?), 8.12.2010 18:44

Uznávám, že jsem přečetl pouze první stránku vyhledávače "příprava kvasu", ale skončilo to 3:3 pro odstraňování a neodstraňování pecek z broskví při přípravě máče. Nezdá se mi, že by na tuto problematiku byl i mezi publikujícími odborníky jednotný názor. Prostě si myslím, že pecka (na slovácku kocka), do máče jaksi organicky patří a je donorem jakýchsi vyšších molekul, ale pecka se rozhodně nesmí porušit, to by pak nebylo k pití. Ale jak už jsem psal, Achilovou patou broskví je připálení máče, tam to bez řádného zředění vodou v poměru 1:1 opravdu nejde. Možná, že to někdo dokázal a i bez míchání, prostě na vrstvě slámy na dně kotle, ale to riziko! Zdravím Petr Šlosar

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18312) - 81.81 (?), 8.12.2010 22:43

Osobně si, ve shodě s Vám, i myslím, že pecky kvasu níjak zvlášť neublíží. Před pálením bych je ale odstranil - třeba přecezením přes zeleninovou přepravku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 151.252 (?), 9.12.2010 21:43

Pálím pravidelně lahodnou vonavou, sladkou broskvovici, bohužel je jí málo...

Měké broskve Redhaven se rukou mírné rozmáčknou, i s peckami se vhodí do sudů!!

Až před pálením se hotový velmi řídký vodový kvas přecedí přes "králičí" pletivo.Dle dopručení ze staré chytré knihy, je vhodné ponechat v broskvovém kvasu cca 20-33% pecek.Rozumné množství pecek dá broskvovici jemnou příchut do hořkomadlova tzv. napatře.Pokud se ponechají všechny pecky, brosvovice může býti až příliš hořká.A rozumbradové co louskají i merunky před dáním do kvasu, at to klidně dělají dále)))) Chut pecek totiž do pálenky přechází až při pálení v kotli...

Opravdu kvalitní merunkovici a broskvovici poznáte snadno nejen podle chuti, ale i podle toho, že po vypití pálenky z kalíšku, je tento kalíšek po odpaření kapek líhu, cíti ještě po dvou dnech vonavými esencemi merunky nebo broskve.Mnam...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.205 (?), 11.12.2010 22:05

Myslím, že s tímto názorem lze jen souhlasit a zvláště pak s posledním odstavcem. Jen bych to rozšířil na všechny ovocné destiláty, proč jen meruňkovici a broskvovici? Otázka je, jak se to tak někdy může stát? Není to zase tak složité. Tomuto jevu "dlouhé dochutě"se na soutěžích destilátů říká persistence. Prostě degustátor by měl cítit chuť destilátu 2 min. po požití. A to je možné jen tehdy, pokud není destilát zasažen dokapem, což se ovšem na stávajících aparaturách řadových palíren často stává neboť zákazník platí za objem, nikoliv kvalitu. Je dobře, že už existuje v Čechách palírna, která totálně změnila technologii výroby, zahodila deflegmátor a epruvetu a může garantovat destilát bez dokapu. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 43.70 (?), 31.7.2011 11:40

Jak to chlapi vypadá letos? Zbude něco do beček a pálení?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 24.183 (?), 31.7.2011 13:02

U nás v polabí to nakonec nedopadne tak zle. Meruňky sice skončily všechny v marmeládě, ale modré ovoce bude letos moje. První metrák  (švestky a mirabelky) je v sudech, odhaduji že tak ještě 3 metráky jsou na stromech. Pokud dozraje réva, bude i nějaká vínovice.  Zbytek jistí hrušky, těch bude letos víc než potřebuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 116.240 (?), 27.12.2011 22:15

Milý pán,

čítal som Váš príspevok, že pálite pravidelne broskyňovicu a kedže i my máme tento rok máme kvas z čistých broskýň, chcem sa Vás spýtať, že aká je priemerná výdatnosť zo 100kg, a či nie je už na pálenie trochu neskoro. S pozdravom Miro, miroslav.jankula@gmail.com. Zatiaľ ďakujem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 28.12.2011 9:46

Pokud máte naložené broskve z letošního léta, tak už bude opravdu pravděpodobně pozdě na pálení. Normálně tento druh ovoce jde po třech - čtyřech týdnech od založení do palírny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 176.36 (?), 28.12.2011 13:38

... jiná situace by byla, kdybyste ten kvas měl "u ledu - zmražený", to lze pak "pálit" i v příštím roce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika