Společný kvas švestky s broskvoní?
|
|
 |
 |
host - 151.252 (?) 9.12.2010 21:43
Pálím pravidelně lahodnou vonavou, sladkou broskvovici, bohužel je jí málo...
Měké broskve Redhaven se rukou mírné rozmáčknou, i s peckami se vhodí do sudů!!
Až před pálením se hotový velmi řídký vodový kvas přecedí přes "králičí" pletivo.Dle dopručení ze staré chytré knihy, je vhodné ponechat v broskvovém kvasu cca 20-33% pecek.Rozumné množství pecek dá broskvovici jemnou příchut do hořkomadlova tzv. napatře.Pokud se ponechají všechny pecky, brosvovice může býti až příliš hořká.A rozumbradové co louskají i merunky před dáním do kvasu, at to klidně dělají dále)))) Chut pecek totiž do pálenky přechází až při pálení v kotli...
Opravdu kvalitní merunkovici a broskvovici poznáte snadno nejen podle chuti, ale i podle toho, že po vypití pálenky z kalíšku, je tento kalíšek po odpaření kapek líhu, cíti ještě po dvou dnech vonavými esencemi merunky nebo broskve.Mnam...
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 220.205 (?), 8.12.2010 18:44
Uznávám, že jsem přečetl pouze první stránku vyhledávače "příprava kvasu", ale skončilo to 3:3 pro odstraňování a neodstraňování pecek z broskví při přípravě máče. Nezdá se mi, že by na tuto problematiku byl i mezi publikujícími odborníky jednotný názor. Prostě si myslím, že pecka (na slovácku kocka), do máče jaksi organicky patří a je donorem jakýchsi vyšších molekul, ale pecka se rozhodně nesmí porušit, to by pak nebylo k pití. Ale jak už jsem psal, Achilovou patou broskví je připálení máče, tam to bez řádného zředění vodou v poměru 1:1 opravdu nejde. Možná, že to někdo dokázal a i bez míchání, prostě na vrstvě slámy na dně kotle, ale to riziko! Zdravím Petr Šlosar
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.252 (?), 9.12.2010 21:43
Pálím pravidelně lahodnou vonavou, sladkou broskvovici, bohužel je jí málo...
Měké broskve Redhaven se rukou mírné rozmáčknou, i s peckami se vhodí do sudů!!
Až před pálením se hotový velmi řídký vodový kvas přecedí přes "králičí" pletivo.Dle dopručení ze staré chytré knihy, je vhodné ponechat v broskvovém kvasu cca 20-33% pecek.Rozumné množství pecek dá broskvovici jemnou příchut do hořkomadlova tzv. napatře.Pokud se ponechají všechny pecky, brosvovice může býti až příliš hořká.A rozumbradové co louskají i merunky před dáním do kvasu, at to klidně dělají dále)))) Chut pecek totiž do pálenky přechází až při pálení v kotli...
Opravdu kvalitní merunkovici a broskvovici poznáte snadno nejen podle chuti, ale i podle toho, že po vypití pálenky z kalíšku, je tento kalíšek po odpaření kapek líhu, cíti ještě po dvou dnech vonavými esencemi merunky nebo broskve.Mnam...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.205 (?), 11.12.2010 22:05
Myslím, že s tímto názorem lze jen souhlasit a zvláště pak s posledním odstavcem. Jen bych to rozšířil na všechny ovocné destiláty, proč jen meruňkovici a broskvovici? Otázka je, jak se to tak někdy může stát? Není to zase tak složité. Tomuto jevu "dlouhé dochutě"se na soutěžích destilátů říká persistence. Prostě degustátor by měl cítit chuť destilátu 2 min. po požití. A to je možné jen tehdy, pokud není destilát zasažen dokapem, což se ovšem na stávajících aparaturách řadových palíren často stává neboť zákazník platí za objem, nikoliv kvalitu. Je dobře, že už existuje v Čechách palírna, která totálně změnila technologii výroby, zahodila deflegmátor a epruvetu a může garantovat destilát bez dokapu. slosar-petr@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 43.70 (?), 31.7.2011 11:40
Jak to chlapi vypadá letos? Zbude něco do beček a pálení?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 116.240 (?), 27.12.2011 22:15
Milý pán,
čítal som Váš príspevok, že pálite pravidelne broskyňovicu a kedže i my máme tento rok máme kvas z čistých broskýň, chcem sa Vás spýtať, že aká je priemerná výdatnosť zo 100kg, a či nie je už na pálenie trochu neskoro. S pozdravom Miro, miroslav.jankula@gmail.com. Zatiaľ ďakujem
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.36 (?), 28.12.2011 13:38
... jiná situace by byla, kdybyste ten kvas měl "u ledu - zmražený", to lze pak "pálit" i v příštím roce.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|