Společný kvas švestky s broskvoní?



host - 43.70 (?)
31.7.2011 11:40

Jak to chlapi vypadá letos? Zbude něco do beček a pálení?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                     
host - 220.205 (?), 8.12.2010 18:44

Uznávám, že jsem přečetl pouze první stránku vyhledávače "příprava kvasu", ale skončilo to 3:3 pro odstraňování a neodstraňování pecek z broskví při přípravě máče. Nezdá se mi, že by na tuto problematiku byl i mezi publikujícími odborníky jednotný názor. Prostě si myslím, že pecka (na slovácku kocka), do máče jaksi organicky patří a je donorem jakýchsi vyšších molekul, ale pecka se rozhodně nesmí porušit, to by pak nebylo k pití. Ale jak už jsem psal, Achilovou patou broskví je připálení máče, tam to bez řádného zředění vodou v poměru 1:1 opravdu nejde. Možná, že to někdo dokázal a i bez míchání, prostě na vrstvě slámy na dně kotle, ale to riziko! Zdravím Petr Šlosar

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 81.81 (?), 8.12.2010 22:43

Osobně si, ve shodě s Vám, i myslím, že pecky kvasu níjak zvlášť neublíží. Před pálením bych je ale odstranil - třeba přecezením přes zeleninovou přepravku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 151.252 (?), 9.12.2010 21:43

Pálím pravidelně lahodnou vonavou, sladkou broskvovici, bohužel je jí málo...

Měké broskve Redhaven se rukou mírné rozmáčknou, i s peckami se vhodí do sudů!!

Až před pálením se hotový velmi řídký vodový kvas přecedí přes "králičí" pletivo.Dle dopručení ze staré chytré knihy, je vhodné ponechat v broskvovém kvasu cca 20-33% pecek.Rozumné množství pecek dá broskvovici jemnou příchut do hořkomadlova tzv. napatře.Pokud se ponechají všechny pecky, brosvovice může býti až příliš hořká.A rozumbradové co louskají i merunky před dáním do kvasu, at to klidně dělají dále)))) Chut pecek totiž do pálenky přechází až při pálení v kotli...

Opravdu kvalitní merunkovici a broskvovici poznáte snadno nejen podle chuti, ale i podle toho, že po vypití pálenky z kalíšku, je tento kalíšek po odpaření kapek líhu, cíti ještě po dvou dnech vonavými esencemi merunky nebo broskve.Mnam...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.205 (?), 11.12.2010 22:05

Myslím, že s tímto názorem lze jen souhlasit a zvláště pak s posledním odstavcem. Jen bych to rozšířil na všechny ovocné destiláty, proč jen meruňkovici a broskvovici? Otázka je, jak se to tak někdy může stát? Není to zase tak složité. Tomuto jevu "dlouhé dochutě"se na soutěžích destilátů říká persistence. Prostě degustátor by měl cítit chuť destilátu 2 min. po požití. A to je možné jen tehdy, pokud není destilát zasažen dokapem, což se ovšem na stávajících aparaturách řadových palíren často stává neboť zákazník platí za objem, nikoliv kvalitu. Je dobře, že už existuje v Čechách palírna, která totálně změnila technologii výroby, zahodila deflegmátor a epruvetu a může garantovat destilát bez dokapu. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 43.70 (?), 31.7.2011 11:40

Jak to chlapi vypadá letos? Zbude něco do beček a pálení?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 24.183 (?), 31.7.2011 13:02

U nás v polabí to nakonec nedopadne tak zle. Meruňky sice skončily všechny v marmeládě, ale modré ovoce bude letos moje. První metrák  (švestky a mirabelky) je v sudech, odhaduji že tak ještě 3 metráky jsou na stromech. Pokud dozraje réva, bude i nějaká vínovice.  Zbytek jistí hrušky, těch bude letos víc než potřebuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 116.240 (?), 27.12.2011 22:15

Milý pán,

čítal som Váš príspevok, že pálite pravidelne broskyňovicu a kedže i my máme tento rok máme kvas z čistých broskýň, chcem sa Vás spýtať, že aká je priemerná výdatnosť zo 100kg, a či nie je už na pálenie trochu neskoro. S pozdravom Miro, miroslav.jankula@gmail.com. Zatiaľ ďakujem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 28.12.2011 9:46

Pokud máte naložené broskve z letošního léta, tak už bude opravdu pravděpodobně pozdě na pálení. Normálně tento druh ovoce jde po třech - čtyřech týdnech od založení do palírny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 176.36 (?), 28.12.2011 13:38

... jiná situace by byla, kdybyste ten kvas měl "u ledu - zmražený", to lze pak "pálit" i v příštím roce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika