Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Ryngle vhodné k pálení

Stránky: 1, 2   

Ryngle vhodné k pálení


vancura (2) - xxx.xxx.218.175 (?)
13.2.2019 20:28, počet návštěv: 3309
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den, prosím o radu, chci zasadit 12 stromů rynglí na pálení, chtěl bych se zeptat jaké druhy na jaké podnoži a jaký poměr stromů, jižní svah, hlinitopísčitá půda, hodonínsko, nadmořská výška 170m. Děkuji za rady.
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Ryngle vhodné k pálení


Ivan Hlavatý (4221) - xxx.xxx.234.200 (?)
13.2.2019 21:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Prečo práve ryngloty? Ak chcete stromy vyslovene za účelom pálenia, tak si vysaďte radšej modré slivky. Destilát z nich ďaleko prekonáva ten z rynglôt. Traduje sa, že najlepšia slivovica je z mixu Durancií a Domácich sliviek. Na Vašom mieste by som vysadil 6 Durancií a 6 Domácich veľkoplodých. Pravda, len vtedy ak to nechcete aj na konzumáciu (Durancia sa neoddeľuje od kôstky) a ak vo Vašej oblasti "neřádí" šárka, na ktorú je Domáca veľmi citlivá. Ryngloty Vám nikdy nedajú tak typickú aromatickú slivovicu ako modré slivky. Ryngloty navyše často podliehajú monilióze a poškodzuje ich aj hmyz. Ak by Ste si vysadili 6 Durancií a 6 Domácich, tak časom môžete aj experimentovať a dať si vypáliť 3 druhy slivovice - čiste Duranciovú, čiste z Domácej veľkoplodej, a z mixu oboch odrôd. A potom si vybrať čo Vám bude najviac chutiť. Podpníky môžu byť rôzne - St.Julien A, myrobalán, Wangenheimova, Zelená rynglota... IH
Připojit reakci
      

Ryngle vhodné k pálení


vyslouzil (17297) - xxx.xxx.92.238 (?)
13.2.2019 22:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím si totéž. Ryngle přidávám ke švestkám jako balast, v menším množství slivovici nepokazí. Čistou rynglovici mám od souseda, vypít se dá, ale na zadek vás to neposadí (snad to, chudák, nečte, posledně jsem mu ji vychválil).
   Pokud byste přeci jen trval na rynglích k pálení, radil bych Zelenou, je asi nejsladší a k tomu strom nějakého opylovače - třeba Althanovu.
   I když ryngle se mohou zdát na chuť sladší než švestky, víc cukru nemají. Jejich kvas taky není tak stabilní jako švestkový. 
   Podtrženo, sečteno, sázet ryngle kvůli pálení nemá velký smysl. Nemluvě o tom, že rynglové křížaly povidla, knedlíky, buchty a koláče za těmi švestkovými značně pokulhávají. 

Připojit reakci
      

Ryngle vhodné k pálení


host - xxx.xxx.4.52 (?)
13.2.2019 23:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám v sadu, celkém velkém, intenzivním taky pár rynglí. Asi dvanáct jako uvažujete Vy.

A vůbec to nebyl dobrý nápad. Teda zpočátku byl. Ta pestrost výsadby byla zpočátku, pár let krásná.

Jenže pak moravské povodně a nějaká změna nastala..

Monilioza, hniloby, nestejnoměrné zrání a neskutečný sfinčík z nich. Většina hnije už nezralá na stromech.

Úrodné jsou i vzhledné, jen mají většinou mizernou cukernatost. Ale nejvíc ta hniloba. Z cca deseti plodů na zem spadlých nebo setřepaných je použitelných cca každý pátý.

A velmi násilně setřepávat z vyšších tvarů ještě nezralé plody nemá smysl, protože hnijí i tam.Snad jen pár na kompot nebo na jídlo či do knedlí.Ale na to snad stačí jeden či dva nižší stromečky..

Snažil jsem se i o chem. ochranu rosičem, ale nepomohlo. V mých podmínkách a sadu, mít sílu, už by byly skoro všechny v kotli a nebo 'přeroubovány. Ale spíš v tom kotli protože jsou to už velké stromy.

*

Daleko hůře ten nějaký zlom počasí snesly kyselky višně - neskutečné nemoci a choroby. A v dalších létech, ale to už bylo zapříčiněno v celku "normálním počasím" i všechny třešně. Ne, ve smyslu, že by uhynuly, to ne. Rostou až moc, jenže plůdky jim omrznou a anebo později všechny zhnijí..

Lokalita Valašské království,  cca 350m.m. sad v polích, sice u lesa, ale ze všech stran otevřený a někdy větrný.

*

Radil bych Vám pročenichat sady a zahrady sousedů a zjistit si, zeptat se čemu se tam kde daří. Možná ne přímo dlouhodobě, ale jen třeba v posledních cca 10 létech, kdy se mnohde pěstitelské podmínky hodně změnily.

Třeba takový místní zahrádkářský svaz by pomohl daleko víc než nějaký internet!!!

Rafael.

Připojit reakci
         

Ryngle vhodné k pálení


hugovotr (525) - xxx.xxx.56.117 (?)
13.2.2019 23:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mám na Kyjovsku dva stromy Althanovi a jeden strom Zelené. K tomu několik stromů švestek různých odrůd a několik durancií. Z těchto peckovin dělám dva kvasy. První z Althanové, která plodí hojně každý rok, + trochu ze skórých a předčasně opadaných švestek a zelené. Druhý pak ze švestek, zbytku zelené renklódy a z durancií, které ovšem dozrávají až o několik týdnů později. První pálence převážně z rynglí říkám dělnická - pít se to dá, je jemná, nevýrazná, žádný zázrak. Přitom kvas je krásný, voňavý jako kompot. Druhá pálenka je mnohem lepší. Na jídlo je lepší Althanova, na kvas a kompot zase Zelená. Měl jsem i Královnu Viktorii, kterou podle chuti řadím taky k rynglím. Chuťově propadák, zato přebornice v počtu zhnilých plodů.
Připojit reakci
            

Ryngle vhodné k pálení


vancura (2) - xxx.xxx.4.81 (?)
14.2.2019 17:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Děkuji všem za velmi užitečné rady. Ryngle jsem chtěl zasadit z důvodu zpestření pálenky, ale z vašich příspěvků vidím, že to nebyla nejlepší volba. V sadě mám již zasazeno-30 Durancií 30 Hagant 30 TopTaste 10 Stenly a 40 meruněk. Vše na podnoži myrobalán a vysokokmeny. Zbývá mi dosadit 40 stromků, přemýšlel jsem nad Tipalou asi 6 stromků. Švestku domácí dávat nechci i když vím, že pálenka je z ní nejlepší mám obavy ze Šárky i když se po okolí nevyskytuje spíše z preventivních důvodu. Na fórum jsem hledal vhodné druhy, ale stále váhám. Děkuji za rady. Vančura.
Připojit reakci
               

Ryngle vhodné k pálení


vyslouzil (17297) - xxx.xxx.11.186 (?)
14.2.2019 17:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hloupý dotaz: Těch 100 vysokokmenů švestek a 40 meruněk sklidíte sám? Co pak s tolika slivovicí?
Chápu, že to potřebuje zpestření.

Připojit reakci
               

Ryngle vhodné k pálení


Ivan Hlavatý (4221) - xxx.xxx.234.30 (?)
14.2.2019 17:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Vancura: Tak toto Ste mali napísať hneď na úvod a netváriť sa ako začiatočník 😃. Tie ryngloty ale asi fakt nebudú dobrá voľba na "spestrenie". Nazrime k profesionálom - firma R.J. pestuje vo vlastných sadoch 9 odrôd sliviek (viď foto) z ktorých vyrába svoju slivovicu. IH
Obrázky:

Připojit reakci
                  

Ryngle vhodné k pálení


host - xxx.xxx.55.255 (?)
14.2.2019 18:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tipalu mám, jeden stromeček, ale je na špatném místě a nějak se mu tam nedaří.
Ale na podobně špatných místech poblíž toho špatného místa sadu velmi dobře prospívají Nancynské mirabelky.
Stará prověřená klasika odolná vůči všemu.
(Vše mám na myrobalánech, žádnou "změkčilou" podnož jsem ve svém polním, otevřeném a extenzivním sadu nechtěl.).
*
Jen to není, na rozdíl od rynglí apod., žádné atraktivní stolní ovoce...
Špatně se sbírá - je malé, ale cukernatost má slušnou a to aroma...

Už z dálky je cítit ta vůně zrajících Nancynských.
Je až škoda je přidávat, podobně jako plniče - doplňky sudů ke švestkám.
Třeba jako ty výše zmíňované ryngle jak psal pan Vysloužil.
*
Zkuste to zvážit.

Rafael.

Připojit reakci
                     

Ryngle vhodné k pálení


hugovotr (525) - xxx.xxx.22.82 (?)
15.2.2019 7:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
To co napsal Rafael o Nancyské je pravda. Určitě skvělá volba, pokud se tedy nebojíte práce :) Sbírejte plody velikosti třešně z několika stromů. Doba dozrávání se nekryje s vašimi ostatními odrůdami švestek. Co se týká Tipaly, já osobně nedoporučuji. U mně přeplozuje a špatně dozrává. Dříve shnije než pořádně dozraje. Uznávám, je to i velmi suchou lokalitou a zastíněním od ořechu. Šárky se bojíte, tak doporučovat špendlíky žluté asi není na místě. U mě po osmi letech zatím bez projevů ani na listech. Na rozdíl od Tipaly je pálenka že špendlíků vynikající. Dozrávají koncem července. Peckovin už máte přehršel. Vedle slivovice a meruňkovice je neméně dobře ceněná i hruškovice. Taky sběr hrušek je nepoměrně jednodušší oproti peckovinám. Než vám dozrají Durancie, budete mít v případě kvasu z letních odrůd vypáleno a tak volné kvasné nádoby.
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Koupě Palírny 1019.9.2019778
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201921753
Marhulovy kvas je moc husty1213.9.2019963
Novy kvas nekvasi712.9.20191055
Výtěžnost a cena1012.9.20191212
Posudzovanie ovocného kvasu812.9.20192784
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.2019732
Destilační přístroj - sestrojení606.9.2019136776
Smíchání dvou kvasů?155.9.20199866
Destilační přístroj193.9.20192755
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201934236
Míchat lutr při 2D?329.8.2019539
Pečetní vosk1027.8.20191010
Da se to este?927.8.2019867
borovička827.8.201921023
Kvas broskve226.8.2019782
Marhulovy kvas s kostkami1426.8.20191424
Olej v destilatu222.8.2019426
Myrobalány? Je možné kvasit je společně? 916.8.20191425
Cukr, cukr a jenom cukr1413.8.201917665
Aroma meruňkovica813.8.20191412
Pálení ovocných vín1912.8.201911347
Melounovice610.8.2019812
Kvas smrdí podobně jako ředidlo209.8.201930380
destilační přístroj10529.8.20191446057
Refraktometr na měření kvasu233.8.201911756
Trubka ke chladiči21.8.2019570
Z ceho udelat visnovku2231.7.20193283
Cudny proces palenia430.7.2019836
Meruňkový kvas 4627.7.201945859
Ražná - ražovica1526.7.201943725
Obsah alkoholu ve kvasu725.7.20191297
Ananasový kvas318.7.20191476
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201917048
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191758
Kolik nateče ze 100l vína59.7.20191490
Pach po acetonu35.7.20191166
Domácí ořechovice1131.7.2019206529
Kvas z mandarinek1923.6.20192893
Zapach dymu623.6.20191937
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování14.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování13.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů