Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Ryngle vhodné k pálení

Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Ryngle vhodné k pálení


vancura (2) - xxx.xxx.218.175 (?)
13.2.2019 20:28, počet návštěv: 2167
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den, prosím o radu, chci zasadit 12 stromů rynglí na pálení, chtěl bych se zeptat jaké druhy na jaké podnoži a jaký poměr stromů, jižní svah, hlinitopísčitá půda, hodonínsko, nadmořská výška 170m. Děkuji za rady.
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Ryngle vhodné k pálení


Ivan Hlavatý (3889) - xxx.xxx.234.200 (?)
13.2.2019 21:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Prečo práve ryngloty? Ak chcete stromy vyslovene za účelom pálenia, tak si vysaďte radšej modré slivky. Destilát z nich ďaleko prekonáva ten z rynglôt. Traduje sa, že najlepšia slivovica je z mixu Durancií a Domácich sliviek. Na Vašom mieste by som vysadil 6 Durancií a 6 Domácich veľkoplodých. Pravda, len vtedy ak to nechcete aj na konzumáciu (Durancia sa neoddeľuje od kôstky) a ak vo Vašej oblasti "neřádí" šárka, na ktorú je Domáca veľmi citlivá. Ryngloty Vám nikdy nedajú tak typickú aromatickú slivovicu ako modré slivky. Ryngloty navyše často podliehajú monilióze a poškodzuje ich aj hmyz. Ak by Ste si vysadili 6 Durancií a 6 Domácich, tak časom môžete aj experimentovať a dať si vypáliť 3 druhy slivovice - čiste Duranciovú, čiste z Domácej veľkoplodej, a z mixu oboch odrôd. A potom si vybrať čo Vám bude najviac chutiť. Podpníky môžu byť rôzne - St.Julien A, myrobalán, Wangenheimova, Zelená rynglota... IH
Připojit reakci
      

Ryngle vhodné k pálení


vyslouzil (17046) - xxx.xxx.92.238 (?)
13.2.2019 22:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím si totéž. Ryngle přidávám ke švestkám jako balast, v menším množství slivovici nepokazí. Čistou rynglovici mám od souseda, vypít se dá, ale na zadek vás to neposadí (snad to, chudák, nečte, posledně jsem mu ji vychválil).
   Pokud byste přeci jen trval na rynglích k pálení, radil bych Zelenou, je asi nejsladší a k tomu strom nějakého opylovače - třeba Althanovu.
   I když ryngle se mohou zdát na chuť sladší než švestky, víc cukru nemají. Jejich kvas taky není tak stabilní jako švestkový. 
   Podtrženo, sečteno, sázet ryngle kvůli pálení nemá velký smysl. Nemluvě o tom, že rynglové křížaly povidla, knedlíky, buchty a koláče za těmi švestkovými značně pokulhávají. 

Připojit reakci
      

Ryngle vhodné k pálení


host - xxx.xxx.4.52 (?)
13.2.2019 23:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám v sadu, celkém velkém, intenzivním taky pár rynglí. Asi dvanáct jako uvažujete Vy.

A vůbec to nebyl dobrý nápad. Teda zpočátku byl. Ta pestrost výsadby byla zpočátku, pár let krásná.

Jenže pak moravské povodně a nějaká změna nastala..

Monilioza, hniloby, nestejnoměrné zrání a neskutečný sfinčík z nich. Většina hnije už nezralá na stromech.

Úrodné jsou i vzhledné, jen mají většinou mizernou cukernatost. Ale nejvíc ta hniloba. Z cca deseti plodů na zem spadlých nebo setřepaných je použitelných cca každý pátý.

A velmi násilně setřepávat z vyšších tvarů ještě nezralé plody nemá smysl, protože hnijí i tam.Snad jen pár na kompot nebo na jídlo či do knedlí.Ale na to snad stačí jeden či dva nižší stromečky..

Snažil jsem se i o chem. ochranu rosičem, ale nepomohlo. V mých podmínkách a sadu, mít sílu, už by byly skoro všechny v kotli a nebo 'přeroubovány. Ale spíš v tom kotli protože jsou to už velké stromy.

*

Daleko hůře ten nějaký zlom počasí snesly kyselky višně - neskutečné nemoci a choroby. A v dalších létech, ale to už bylo zapříčiněno v celku "normálním počasím" i všechny třešně. Ne, ve smyslu, že by uhynuly, to ne. Rostou až moc, jenže plůdky jim omrznou a anebo později všechny zhnijí..

Lokalita Valašské království,  cca 350m.m. sad v polích, sice u lesa, ale ze všech stran otevřený a někdy větrný.

*

Radil bych Vám pročenichat sady a zahrady sousedů a zjistit si, zeptat se čemu se tam kde daří. Možná ne přímo dlouhodobě, ale jen třeba v posledních cca 10 létech, kdy se mnohde pěstitelské podmínky hodně změnily.

Třeba takový místní zahrádkářský svaz by pomohl daleko víc než nějaký internet!!!

Rafael.

Připojit reakci
         

Ryngle vhodné k pálení


hugovotr (501) - xxx.xxx.56.117 (?)
13.2.2019 23:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mám na Kyjovsku dva stromy Althanovi a jeden strom Zelené. K tomu několik stromů švestek různých odrůd a několik durancií. Z těchto peckovin dělám dva kvasy. První z Althanové, která plodí hojně každý rok, + trochu ze skórých a předčasně opadaných švestek a zelené. Druhý pak ze švestek, zbytku zelené renklódy a z durancií, které ovšem dozrávají až o několik týdnů později. První pálence převážně z rynglí říkám dělnická - pít se to dá, je jemná, nevýrazná, žádný zázrak. Přitom kvas je krásný, voňavý jako kompot. Druhá pálenka je mnohem lepší. Na jídlo je lepší Althanova, na kvas a kompot zase Zelená. Měl jsem i Královnu Viktorii, kterou podle chuti řadím taky k rynglím. Chuťově propadák, zato přebornice v počtu zhnilých plodů.
Připojit reakci
            

Ryngle vhodné k pálení


vancura (2) - xxx.xxx.4.81 (?)
14.2.2019 17:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Děkuji všem za velmi užitečné rady. Ryngle jsem chtěl zasadit z důvodu zpestření pálenky, ale z vašich příspěvků vidím, že to nebyla nejlepší volba. V sadě mám již zasazeno-30 Durancií 30 Hagant 30 TopTaste 10 Stenly a 40 meruněk. Vše na podnoži myrobalán a vysokokmeny. Zbývá mi dosadit 40 stromků, přemýšlel jsem nad Tipalou asi 6 stromků. Švestku domácí dávat nechci i když vím, že pálenka je z ní nejlepší mám obavy ze Šárky i když se po okolí nevyskytuje spíše z preventivních důvodu. Na fórum jsem hledal vhodné druhy, ale stále váhám. Děkuji za rady. Vančura.
Připojit reakci
               

Ryngle vhodné k pálení


vyslouzil (17046) - xxx.xxx.11.186 (?)
14.2.2019 17:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hloupý dotaz: Těch 100 vysokokmenů švestek a 40 meruněk sklidíte sám? Co pak s tolika slivovicí?
Chápu, že to potřebuje zpestření.

Připojit reakci
               

Ryngle vhodné k pálení


Ivan Hlavatý (3889) - xxx.xxx.234.30 (?)
14.2.2019 17:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Vancura: Tak toto Ste mali napísať hneď na úvod a netváriť sa ako začiatočník 😃. Tie ryngloty ale asi fakt nebudú dobrá voľba na "spestrenie". Nazrime k profesionálom - firma R.J. pestuje vo vlastných sadoch 9 odrôd sliviek (viď foto) z ktorých vyrába svoju slivovicu. IH
Obrázky:

Připojit reakci
                  

Ryngle vhodné k pálení


host - xxx.xxx.55.255 (?)
14.2.2019 18:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tipalu mám, jeden stromeček, ale je na špatném místě a nějak se mu tam nedaří.
Ale na podobně špatných místech poblíž toho špatného místa sadu velmi dobře prospívají Nancynské mirabelky.
Stará prověřená klasika odolná vůči všemu.
(Vše mám na myrobalánech, žádnou "změkčilou" podnož jsem ve svém polním, otevřeném a extenzivním sadu nechtěl.).
*
Jen to není, na rozdíl od rynglí apod., žádné atraktivní stolní ovoce...
Špatně se sbírá - je malé, ale cukernatost má slušnou a to aroma...

Už z dálky je cítit ta vůně zrajících Nancynských.
Je až škoda je přidávat, podobně jako plniče - doplňky sudů ke švestkám.
Třeba jako ty výše zmíňované ryngle jak psal pan Vysloužil.
*
Zkuste to zvážit.

Rafael.

Připojit reakci
                     

Ryngle vhodné k pálení


hugovotr (501) - xxx.xxx.22.82 (?)
15.2.2019 7:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
To co napsal Rafael o Nancyské je pravda. Určitě skvělá volba, pokud se tedy nebojíte práce :) Sbírejte plody velikosti třešně z několika stromů. Doba dozrávání se nekryje s vašimi ostatními odrůdami švestek. Co se týká Tipaly, já osobně nedoporučuji. U mně přeplozuje a špatně dozrává. Dříve shnije než pořádně dozraje. Uznávám, je to i velmi suchou lokalitou a zastíněním od ořechu. Šárky se bojíte, tak doporučovat špendlíky žluté asi není na místě. U mě po osmi letech zatím bez projevů ani na listech. Na rozdíl od Tipaly je pálenka že špendlíků vynikající. Dozrávají koncem července. Peckovin už máte přehršel. Vedle slivovice a meruňkovice je neméně dobře ceněná i hruškovice. Taky sběr hrušek je nepoměrně jednodušší oproti peckovinám. Než vám dozrají Durancie, budete mít v případě kvasu z letních odrůd vypáleno a tak volné kvasné nádoby.
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Archivace slivovice223.4.201994
Palenka z exotickeho ovoce923.4.201920261
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019176
Kvas z mandarinek1616.4.20191167
Malinovice, Banánovice, Melounovice1615.4.201925797
destilační přístroj104915.4.20191419633
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201947917
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191336
Turbo kvasnice345.4.20196736
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191578
Aroma slivovice364.4.20199588
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni33.4.2019421
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?543.4.201927792
Palenka z datli?92.4.20195757
Ochutnávka Radimov623.3.20191551
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194069
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019662
Parciální fermentace518.3.2019919
Ananasový kvas214.3.2019559
Kvas z mirabelek2011.3.201912630
Kvasenie a palenie manga710.3.2019954
Dřinka - použití229.3.201929440
Destilace - základní dotazy497.3.201914115
Test na metanol8025.2.201986850
3D pálení2323.2.20193783
Koupě automatické pálenice 11021.2.201935542
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201915627
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191511
Odpeckovač317.2.2019756
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192168
Kvas přes zimu1012.2.20192299
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201919355
Kvasná zátka1611.2.201911548
Pálenka z melasy207.2.20192924
Škrábavost pálenky464.2.201958582
Destilát z piva a vína121.2.201913181
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019104578
Ředění slivovice629.1.20195853
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20199183
Cukr626.1.20191702
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa studeným kouřem19.4.2019
Uzení masa studeným kouřem19.4.2019
Uzení masa studeným kouřem18.4.2019
Strojek na uzavírání konzerv14.4.2019
Generátor kouře18.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů