Mám v sadu, celkém velkém, intenzivním taky pár rynglí. Asi dvanáct jako uvažujete Vy.
A vůbec to nebyl dobrý nápad. Teda zpočátku byl. Ta pestrost výsadby byla zpočátku, pár let krásná.
Jenže pak moravské povodně a nějaká změna nastala..
Monilioza, hniloby, nestejnoměrné zrání a neskutečný sfinčík z nich. Většina hnije už nezralá na stromech.
Úrodné jsou i vzhledné, jen mají většinou mizernou cukernatost. Ale nejvíc ta hniloba. Z cca deseti plodů na zem spadlých nebo setřepaných je použitelných cca každý pátý.
A velmi násilně setřepávat z vyšších tvarů ještě nezralé plody nemá smysl, protože hnijí i tam.Snad jen pár na kompot nebo na jídlo či do knedlí.Ale na to snad stačí jeden či dva nižší stromečky..
Snažil jsem se i o chem. ochranu rosičem, ale nepomohlo. V mých podmínkách a sadu, mít sílu, už by byly skoro všechny v kotli a nebo 'přeroubovány. Ale spíš v tom kotli protože jsou to už velké stromy.
*
Daleko hůře ten nějaký zlom počasí snesly kyselky višně - neskutečné nemoci a choroby. A v dalších létech, ale to už bylo zapříčiněno v celku "normálním počasím" i všechny třešně. Ne, ve smyslu, že by uhynuly, to ne. Rostou až moc, jenže plůdky jim omrznou a anebo později všechny zhnijí..
Lokalita Valašské království, cca 350m.m. sad v polích, sice u lesa, ale ze všech stran otevřený a někdy větrný.
*
Radil bych Vám pročenichat sady a zahrady sousedů a zjistit si, zeptat se čemu se tam kde daří. Možná ne přímo dlouhodobě, ale jen třeba v posledních cca 10 létech, kdy se mnohde pěstitelské podmínky hodně změnily.
Třeba takový místní zahrádkářský svaz by pomohl daleko víc než nějaký internet!!!
Rafael.